StoryEditorOCM

SABATINA 2019.Mladi vinari i sjajna vina

13. studenog 2019. - 11:11

Puno novih imena, mladih vinara sa sjajnim vinima, cijela jedna nova generacija koja već u svojim 20-im godinama vrlo ozbiljno stupa na vinsku scenu, glavno je obilježje ovogodišnje Sabatine. Na ovom najvećem okupljanju vinara i vinogradara Lijepe naše i regije, koje već čak 29 godina izvrsno organizira Zadružni savez Dalmacije, svaki put na drugome mjestu, a proteklog vikenda u hotelu “Medena” u Trogiru, mladi vinski lavovi ozbiljno su iskoračili. I što je jednako važno – uz iskrenu blagonaklonu podršku starijih poznatih vinara.

Šampionski pehar ovogodišnje Sabatine otišao je na krajnji istok Hrvatske, u Ilok. Chardonnay Principovac berbe 2016. Iločkih podruma šampion je bijelih suhih i polusuhih vina i ukupni šampion, odnosno najbolje ocijenjeno vino na ovogodišnjoj Sabatini. I nije ovom sjajnom vinu to prvi put. Vera Zima, glavna enologinja Iločkih podruma, preuzevši najprestižnije priznanje Sabatine, kazala je za “Slobodnu”: “Principovac je naš posebni položaj koji nam daje fantastične rezultate i, evo, ovo je već drugi put da chardonnay s Principovca dobiva na Sabatini šampionsku titulu. Prvi put šampion je bio 2013. godine. Ovogodišnji je šampion polusuho, jako, puno vino, s jako izraženim mirisom chardonnaya i dosta visokim alkoholima.”
Šampion crnih suhih i polusuhih vina je Merlot Reserve Milas 2011. iz Humca kod Ljubuškog. Usred Dalmacije, carstva crnih vina, Hercegovac je pobijedio s merlotom! “To znači da smo stvarno jako bliski i da su nas samo granice nepravedno podijelile. Dobili smo i zlatnu medalju za Blatinu 2015. i srebro za Žilavku 2016.”, veli s osmijehom vinar Zdenko Milas, a sufliraju njegovi sinovi. Vele, već punih 15 godina su u vinarstvu, posadili su svoje vinograde i sve im je vino od vlastitoga grožđa.

Uspjeh Korčulana

U gužvi nakon proglašenja šampiona uspijevam nakratko “oteti” Korčulane, mladu braću Zure. Marko, 26-godišnjak i 29-godišnji Ivan Batistić Zure, braća su infišana u grk, Lumbarđani, ali im i pošip odlično ide, pa je njihov pošip Zure 2018. ovogodišnji šampion vina sorte pošip. “I lani je naš pošip Zure bio na Sabatini šampion sorte pošip, a taj naš pošip bio je i ukupni šampion bijelih vina. Ovo nam je treća godina da šaljemo vina na Sabatinu, eto, rezultati su zasad dobri i ponavljaju se, znači da radimo nešto dobro. Mi radimo vina po struci, ja sam enolog, i uvažavajući tradiciju pokušavamo ići što više u modernom smjeru”, veli Ivan Batistić Zure. Ovog šampionskog pošipa ima samo 2500 boca. Ivan napominje da su Korčulani stigli na Sabatinu u velikom broju, da se tamo događa pravi uzlet vinarstva među mlađim svijetom: “I korčulanski mladi vinari Tasovci dobili su zlato za svoj pošip, a mislim da im je to prvo ocjenjivanje. I Popić Zoran Cebalo dobio je zlato za pošip.”
Ovogodišnju Sabatinu je, uz Korčulane, pohodilo i puno Konavljana, Pelješčana, i osobito mnogo Zadrana. Brojne su vrhunske nagrade na dan proglašenja najboljih u kategoriji mladih i otvorenih vina otišle upravo Zadranima. Rade Bobanović opet je bio prsa punih medalja, kao i Šime Škaulj, a bogme i Zvonimir Vlatković, koji nam reče: “Dobio sam dva zlata za kupažu merlot- syrah i plavinu, a s obzirom na to kakva je situacija bila u Zadarskoj županiji, ova zlata vrijede dvostruko. Imali smo orkansku buru koja je posolicom pokrila vinograde, otišlo je 40 posto uroda i to je trebalo izvući, a kad sam izvukao, onda je u kolovozu došla tuča, koja je opet napravila dar-mar, tako da je ova godina tražila veliko umijeće i zato su mi ove medalje draže nego bilo koje.”

Srebro za prošek

Veliki vinski entuzijast Stjepan Vučemilović napravio je najbolje otvoreno bijelo vino. Riječ je zapravo o prošeku od malvasije dubrovačke i maraštine iz 2018. koji “raste”, vjerovali ili ne, usred Zadra u njegovu vinogradu u Diklu. I daleko od toga da mu je ovo prva nagrada, lani je u Londonu na Decanteru Vučemilovićev prošek berbe 2016. dobio srebro za prošek.
Želimir Bašić, bard dalmatinskog vinarstva, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije, komentirajući veliki ovogodišnji uspjeh Zadrana kazao je: “To sa Zadrom stvarno je jedna nova lipa priča. Prije 15 godina imali smo ocjenjivanje vina u Zadru. Na ocjenjivanju je bilo jedno jedino vino iz Zadra, i to vinara Kaštelanca. A sad su oni čudo napravili. Sad Zadrani daju najviše uzoraka i dobivaju najviše odličja.”
A među rijetkima koji su dobili Veliku zlatnu medalju su izvrsni majstori žlahtine iz Poljoprivredne zadruge Vrbnik na Krku. I odnijeli su je iz posebnih razloga s velikim zadovoljstvom put Krka. Zašto?
“Veliku zlatnu medalju za mlada vina dobili smo za Zlatnu vrbničku žlahtinu berbe 2019. I prije smo osvajali zlatne medalje, ali ovo je prva Velika zlatna medalja sa Sabatine, najveće priznanje koje je došlo u vinariju PZ Vrbnik. Nagrada nas posebno veseli i zato što je to prvo vino koje je izašlo iz našeg novog podruma i poslano na natjecanje. I prvo pa muško! Znači da smo napravili dobar posao ne samo u kvalitativnom smislu vina, nego i u tehnološkom smislu novog podruma”, vele Dominik Gršković, zadrugar i enolog PZ Vrbnik, i Marinko Vladić, dugogodišnji direktor ove vinarije, a danas njezin upravitelj.
Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, čija je ekipa i ove godine sjajno odradila Sabatinu, koja je prije svega jedno veliko, lijepo, ali i iznimno korisno druženje cijelog vinskog svijeta Hrvatske, na kraju nam je rekao: “Na mjestu gdje je potekao crljenak u kaštelanskom vinogorju, evo kroz sadržaj ove 29. Sabatine, pokazivali smo koliko je vinarstvo važno i tradicionalno, to što čovjek živi od vinove loze, a i gospodarski.
Dogodio se susret struke, znanosti, proizvođača – to je Sabatina. Susret ljudi koji žive vino i od vina.”
I bilo je tako, uz izvrsne radionice, rasprave, stručna predavanja, a bogme i ples i pjesmu. Da Sabatine nema, trebalo bi je izmisliti. •

Šampioni buteljiranih vina

Šampion bijelih suhih i polusuhih vina i najbolje ocijenjeno vino:
CHARDONNAY PRINCIPOVAC 2016. - ILOČKI PODRUMI d.d., Ilok

Šampion crnih suhih i polusuhih vina:
MERLOT RESERVE 2011. - VINO MILAS, Humac, Bosna i Hercegovina

Šampion pjenušavih vina:
PJENUŠAC GOSPOJA 2016. - GOSPOJA, Poljoprivredna zadruga, Vrbnik, otok Krk

Šampion vina sorte plavac:
DINGAČ 2017. - PELJEŠKI VINOGRADAR d.o.o., Kuna Pelješka

Šampion vina sorte pošip:
POŠIP ZURE 2018. - OBRT ZURE, Lumbarda, otok Korčula

Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića:
CHERRY - BOGDANOVIĆ DAVOR, Seoca

Šampion izgleda proizvoda:
EDIVO Q 2018. - EDIVO d.o.o., Janjina

Priznanje za najbolje ocijenjeni zadružni proizvod:
DINGAČ 2013.- DINGAČ, Poljoprivredna zadruga i vinarija, Potomje

Najbolja otvorena i mlada vina

Najbolje otvoreno crno vino:
MERLOT BARRIQUE 2018. - ANĐELKO VRSALJKO, Nadin
Najbolje otvoreno bijelo vino:
MARAŠTINA I MALVASIJA DUBROVAČKA 2018. - STJEPAN VUČEMILOVIĆ, Zadar
Najbolje mlado crno vino:
MERLOT 2019. - OPG ELVIS NIMČEVIĆ, Nadin
Najbolje mlado bijelo vino:
POŠIP 2019. - FRANO BANIČEVIĆ CAR, Smokvica, otok Korčula

20. travanj 2024 04:06