StoryEditorOCM
Slikarstvokulturna poslastica

Salvador Dali u Trogiru! Otvorena je izložba s preko 160 djela, vrijednost eksponata je milijunska; Morate poći vidjeti!

Piše Lenka Gospodnetić
4. lipnja 2024. - 22:45

Skrivena lica ili "Hidden faces" - riječ je o nazivu izložbe od preko 160 (!) originalnih djela genijalnog likovnog umjetnika Salvadora Dalija, otvorene večeras u Trogiru!

Prvotno je najavljeno 120 izložaka - mahom grafika različitih tehnika (litografije, serigrafije...), tapiserija, porculanskih tanjura, reljefa i drugog - no izložba se, zahvaljujući prostranoj galeriji Cata Dujišin Ribar ipak "pojačala" za dodatnih četrdesetak radova. Sve su, naglašavamo, originali nastali iz uma ekscentričnog, genijalnog Španjolca, i to ovu izložbu čini prvorazrednim događajem i najvećom svjetskom senzacijom u Muzeju grada Trogira, utemeljenom 1963. godine (s radom je započeo 1966.), složile su se s nama ravnateljica, dr. Fani Celio Cega i viša kustosica Aleksandra Bilić Petričević, osobito involvirana oko ove izložbe.

image
Duje Klaric/Cropix

Vrijednost Dalijevih eksponata je milijunska, no čak i vlasnici - otac i sin Alesandar i Vasiliii Kesauri iz Francuske - izbjegli su precizan odgovor na to pitanje. Bitno je reći da su vlasnici na sebe preuzeli najveći trošak ovog projekta, naime transport tako vrijednih i osjetljivih predmeta.

Na svečanom otvorenju brojnim nazočnima obratili su se: ravnateljica Muzeja grada Trogira dr. Celio Cega, viša kustosica Bilić Petričević (osobito nadahnutim govorom, u kojemu je s puno žara opisala pojedine tematske cjeline i okolnosti nastanka djela), mladi vlasnik Vasilii Kesauri i u ime grada Trogira - pokrovitelja izložbe gradonačelnik Ante Bilić, koji je i proglasio izložbu otvorenom.

image
Duje Klaric/Cropix

Valja reći sve dionike "dovođenja Dalija u Trogir": izložba djela iz privatne zbirke Kesauri iz Francuske organizirana je u suradnji Muzeja grada (inače vrlo agilnog, s bogatim cjelogodišnjim programom), s Art Expo S.I.A. (Latvija) i La Collection Kesauri (Francuska), uz potporu dakle Grada Trogira.

S obzirom na iznimno veliku vrijednost izložbe, pojačane su mjere osiguranja, a ne snazi je i danonoćni monitoring.

Vlasnici izložbe, otac i sin Kesauri, očekuju tijekom ljetnih mjeseci više od 300 posjetitelja dnevno, saznajemo; ne sumnjamo u velik odaziv, i to ne samo domaće kulturne publike, nego i brojnih turista u Trogiru tijekom ljetne sezone.

image
Duje Klaric/Cropix

Naplata ulaznica, s obzirom na okolnosti, po prvi je put uvedena za gostujuću izložbu, saznajemo od susretljive kustosice. No, riječ je o simboličnom iznosu koji definitivno "vrijedi svakog centa", s obzirom na brojnost i vrijednost djela umjetnika koji je za sebe u mladosti izjavio: "Bit ću genij, i svijet će mi se diviti. Možda prezren i neshvaćen, ali divit će mi se".

Izložba se može razgledati do 28. rujna ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2024 22:47