StoryEditorOCM
SlikarstvoU DVA PROSTORA

Josip Botteri Dini u Splitu otvorio retrospektivnu izložbu sa 150 djela: ‘S ovom izložbom pokazujem svu svoju nutrinu‘

Piše KULTURA SD
12. lipnja 2024. - 22:58

Nakon uspješne izložbe u Zagrebu, večeras je u Splitu otvorena retrospektivna izložbu sa 150 djela Josipa Botterija Dinija. Njome ovaj umjetnik, jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske suvremene umjetnosti, obilježava 60 godina umjetničkog stvaranja i 80 godina života.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix

Izložba se u Splitu prikazuje na dvije lokacije: u prostorima Stare gradske vijećnice na Pjaci i u prostorima HAZU-a – palača Milesi i to do 14. srpnja.

Slikar je nedavno najavio otvaranje izložbe:

- Izloženo je preko 150 djela iz svih razdoblja mojeg stvaralaštva, od 1963. do danas - preko 60 godina. Iako mi je moj opus dobro poznat, ostajem začuđen jedinstvom i mnoštvom djela, koja slijede jedno drugo i skoro, kao u glazbi zatvaraju cjeline, istodobno otvarajući nove sekvence. S ovom izložbom pokazujem svu svoju nutrinu. Ništa ne ostaje sakriveno.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix

- Umjetnički poziv sam osjetio već u ranoj mladosti i potpuno sam mu podredio sve moje snage. Uvijek bih ponovio isti životni pothvat. Nakon svih djela ostvarenih u duši se poput bljeskova javljaju nove ideje. Sadržaj je pokretač kreativnih snaga, koje ga prihvaćaju i ostvaruju u samoći, daleko od profanih kolotečina svakodnevlja. To je razlog da umjetnik mora imati svoj atelje, gdje u miru može komunicirati s tajnom stvaranja novog djela.

Možda najznačajniji dio umjetnikova stvaralaštva je onaj zastupljen u više od stotinu javnih prostora diljem Hrvatske i svijeta, od kojih se ističu djela: crkva Sv. Križa - Siget u Zagrebu, hotel Zagreb u Splitu, crkva sv. Leopolda Mandića u Melbourneu, Australija, crkva Krista Kralja u Porto D‘Ascoliju, Italija, Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i Apostolska nuncijatura u Beču, Austrija.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image

Ispred Stare gradske vijećnice

Paun Paunović/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 23:01