StoryEditor
SlikarstvoOsvijestimo okolišu

1000 Pepeljuga s hvarske Pjace šljapka po svijetu

Piše Jakov Kosanović
18. svibnja 2020. - 13:48
1000 Pepeljuga

Možda još uvijek nemamo turiste na obali i škojima, ali zato imamo njihove cipele.

Hvar je proteklog vikenda bio pun cipela bez vlasnika. Iako je to planirano za kraj ožujka, prije nego što se najveći trg na hrvatskoj obali napuni turistima iz cijeloga svijeta, u subotu je na hvarskoj Pjaci postavljena impresivna instalacija autora Marka Boellaarda.

“U nadi da će na njoj uskoro biti sve po starom, u ova čudna i neizvjesna vremena, prazna scenografija prekrasne Pjace pokazala se kao idealno mjesto za slanje jedne jako važne poruke.

Instalacija ‘1000 Pepeljuga’ umjetnikov je komentar na naše trenutno odnošenje prema otpadu i upozorenje na strašne posljedice koje već danas vidimo oko sebe”, poručuju organizatori izložbe, hvarska udruga “PlatFORma”.

Instalaciju čini doista dojmljiva kolekcija obuće koju je izbacilo more, a sakupljena je u protekle dvije godine u zimskim mjesecima po plažama otoka Hvara. Autor je Mark Boellaard, nizozemski umjetnik koji od 2012. živi u Hvaru.

Već smo imali prilike pisati o tome, Boellaardova je ideja reciklirati otpad i vratiti mu uporabnu vrijednost. To je vidljivo kako u njegovim radovima u kolažu tako i u kolekciji “Assemplage – asamblaži s plaže”, u kojima pronađeni otpad reciklira tako što ga pretvara u umjetnost.

“Uredno posložene jedna do druge, pronađene cipele stvaraju snažnu emotivnu i vizualnu poruku, ali isto tako pričaju 1000 priča. Dječje sandalice, bakine papuče, vrtoglave štikle, sportske tenisice, kožne čizme, jeftine japanke raznih boja i u različitim fazama raspadanja plutale su kroz Jadran tko zna odakle da bi završile na Hvaru.

Gdje i kada su kupljene? Tko ih je nosio? Zašto su odbačene? Kako su završile u moru?

Beskrajno je zabavno smišljati odgovore na pitanja šetajući kroz ovu jedinstvenu kolekciju. Ipak, njezina poruka poziva nas na promjene. Ako se u tako kratkom periodu na nekoliko hvarskih plaža može sakupiti 1000 cipela, koliko cipela i ostaloga otpada pluta Jadranom? Prvi korak do nalaženja rješenja jest osvještavanje što većeg broja ljudi o problemima koje stvara otpad. Upravo to je glavna poruka ove instalacije.

Svatko od nas trebao bi drastično smanjiti količinu smeća koju dnevno proizvodi jer se računa i najmanji doprinos na osobnoj razini”, svjesni su okolišnih problema današnjice iz hvarske “PlatFORme”.

Boellaardova instalacija zbog trenutnih je mjera postavljena bez javne najave, u jutarnjim satima, dokumentirana i uklonjena kasno poslijepodne. Publika je za sada može doživjeti samo virtualno, na poveznici https://we.tl/t-XuIhw8UmAE.

Instalacija je zamišljena kao putujuća pa se iz hvarske udruge nadaju da će nakon normalizacije situacije i ostali gradovi na našoj obali prepoznati njezinu posebnost. Stoga pozivaju sve zainteresirane koji je žele ugostiti da im se jave na e-adresu platforma.hvar@gmail.com.•

#MARK BOELLARD#1000 PEPELJUGA

Izdvojeno

18. svibanj 2020 13:51