stdClass Object ( [id] => 1066274 [title] => Znamo što biste mogli čitati za vrijeme blagdana: troje novinara i urednika Slobodne preporučuje 15 knjiga koje bi vas u ‘lockdownu‘ mogle nokautirati [alias] => znamo-sto-biste-mogli-citati-za-vrijeme-blagdana-troje-novinara-i-urednika-slobodne-preporucuje-15-knjiga-koje-bi-vas-u-lockdownu-mogle-nokautirati [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

PETOKNJIŽJE IVICE IVANIŠEVIĆA

Damir Pilić

TITO OČIMA KRLEŽE

Josip Broz Tito i Miroslav Krleža upoznali su se u prosincu 1920. Sto godina kasnije Damir Pilić objavio je zamašni libar o delikatnom odnosu između Moćnika i Umjetnika, čovjeka koji je stvorio novu državu i pisca koji je stvorio novu kulturu. Osim što je knjiga o dvojici "teškaša" koji su obilježili živote generacijama ljudi s ovih prostora, ovo je i djelo koje nudi "reset krvavih godina", nijansiranu raspravu o pitanjima koja nam se uvijek iznova vraćaju na dnevni red, jer odgovori na njih nisu oblikovali samo našu prošlost, nego određuju i našu sadašnjost. A, izvan svake sumnje, mogli bi itekako značajno utjecati i na našu budućnost.

Josef Škvorecký

MIRÁKL

"Politicku detektivku" češkoga meštra nećete naći u knjižarama (kod nas je tiskana 1987. godine i davno je rasprodana), pa preporučujem odlazak u najbližu pristojno opskrbljenu knjižnicu. Ako ste već pročitali nešto od Josefa Škoverckog, slutite što će vas dočekati između korica "Čuda" (naslova koji, začudo, kod nas nije preveden, nego je objavljen u izvorniku): malo raskalašene, ali neodoljivo ljupke erotike, malo više neumoljive politike i obilan prstohvat rugalačkog vitalizma i satire, čemu je ovdje pridodan još i kriminalistički zaplet te poneka tračerska indiskrecija na račun slavnih kolega. Divna knjiga o subverzivnoj moći skepse i vjeri da je smijeh nadmoćan svakoj sili.

Daniel Kehlmann

TYLL 

Tyll je Eulenspiegel, čuveno njemačko prepredeno spadalo (bez kojega ne bi bilo ni našeg Petrice Kerempuha), a Daniel Kehlmann smjestio ga je u vrijeme Tridesetogodišnjeg rata. Nakon što Tyllova oca mlinara Crkva obilježi kao alkemičara i magičara, sin se daje u bijeg. U društvu pekarove kćeri Nele započinje dugu skitalačku pustolovinu razorenim predjelima koje su poharali surovi vjerski sukobi, susrećući putem običan, anonimni svijet, ali i poneku čuvenu povijesnu ličnost. Ovaj austrijsko-njemački pisac svakom novom knjigom voli iznenaditi i sebe i svoju publiku, ali nikada ne odustaje od sasvim osebujnog smisla za humor i uznemirujuće mračnog doživljaja svijeta.

Bernardine Evaristo

DJEVOJKA, ŽENA, DRUGO

Dvanaest likova, stotinu godina i ne manje priča koje tematiziraju kako rasa, seksualnost, povijest, podrijetlo i klasni položaj određuju žensko iskustvo i utječu na naš doživljaj (ne)jednakosti. Vrlo britanska knjiga upravo zato što otkriva cijeli prebogati ansambl karaktera iz kojega mainstream televizijske serije regrutiraju samo epizodiste. Rijedak primjer romana koji se protegao u širinu kao ambiciozna freska, a na svakoj stranici nudi minuciozno izvedene, nijansirane minijature. Bernardine Evaristo za ovo je djelo okićena cijelim paketom nagrada, među ostalim i Bookerom, a unisonim komplimentima kritike pridružio se i sâm Barack Obama.

Arnaldur Indriđason

THE SHADOW DISTRICT 

Najbolji pisac krimića našega vremena, Islanđanin Arnaldur Indriđason, proslavio se serijom romana o Erlenduru Sveinssonu, depresivnom (smatra se krivim za bratovu smrt) inspektoru bez kučeta i mačeta (žena ga je napustila, a djeca su se od njega potpuno otuđila), kojemu je najdraža takeaway narudžba ovčja glava. Godine 2013. započeo je ciklus kostimiranih krimića. "Četvrt sjene" prvi je naslov iz toga serijala u kojemu su do danas publicirana tri romana situirana u Reykjavik u vrijeme Drugog svjetskog rata, kad je taj zabačeni otok vrvio američkim vojnicima. Ubojstvo djevojke u lučkome kvartu na lošemu glasu rješava šarmantni istražiteljski par, lokalni detektiv i američki vojni policajac.

PREPORUKE JASENKE LESKUR

Iljf & Petrov

DVANAEST STOLICA

Smijehu i dobrom raspoloženju svi se nadaju, a ako ga tražite u knjigama, "Dvanaest stolica" bi moglo pomoći. Mene baš uvijek može razvedriti lik tog romana koji je izišao prije više od 90 godina, Ostap Bender, najoriginalniji prevarant na stranicama svjetske književnosti. Iako su dvoje autora koji su zajedno potpisivali svoje romane, pa tako i nastavak pod nazivom "Zlatno tele", Ilja Iljf i Evgenij Petrov, živjeli u vremenu novog ekonomskog poretka mlade sovjetske države nakon Lenjinove Oktobarske revolucije, čija bi pravila teško mogli objasniti novoj generaciji čitatelja, Ostap B. je sve nadživio.

---

image
 Olga Tokarczuk napisala je roman koji se čita od devetstote  prema prvoj stranici
 
Marko Todorov/Cropix
---

Olga Tokarczuk

KNJIGE JAKUBOVE

Odmah da je jasno, nikad nisam čitala opširniji roman, u njega treba uložiti golemo vrijeme i strpljenje s obzirom na to da je napisan na 900 stranica, a kuriozitet je da su stranice poredane unatrag, tako da se čita od 900. prema 1. stranici. Čak i fizički se nađete na nepoznatom terenu čitajući priču podijeljenu u sedam "knjiga", a treba i mentalne kondicije za pratiti pregršt paralelnih narativa koji se naizmjenično gube i pojavljuju tako da cijelo vrijeme ne možeš pojmiti kako će ih ova nobelovka dovesti do kraja. No, rezultat je maestralan ili, kako je netko rekao, nova dimenzija književnosti. Povijesni roman, roman o povijesti, uzbudljiv, intrigantan, mističan, pun rečenica pred kojima se moraš zaustaviti i zamisliti pa tek nakon nekog vremena vratiti nastavku. Priča se temelji na autentičnim povijesnim ličnostima, u središtu je karizmatični vjerski guru Jakub Frank – kad ćete imati vremena ako ne sad?

Bekim Sejranović

DNEVNIK JEDNOG NOMADA

Bilo koja knjiga iz opusa ovoga prerano zaustavljenog književnika je za toplu preporuku, a na odabir baš ove, njegove posljednje, navelo me neprestano kretanje koje pogoni ovu knjigu, a ono mi trenutačno strašno fali. Između Brčkog, Ljubljane, Zagreba i Osla, ali i još valjda trideset gradova, pisac vlastitu priču isprepleće s književnim opservacijama, čitamo o knjigama koje on čita, o Andriću, Pamuku, Dostojevskom, norveškim piscima... O njegovu ljubavnom životu, intimnom svijetu čovjeka koji ne pripada ni skandinavskoj ni balkanskoj kulturi, ne može naći utočišta na sjeveru ni na jugu iako ima stalnu potrebu da se negdje trajno usidri.

---

image
Bekim Sejranović, prerano zaustavljeni književnik
 
Ranko Šuvar/Cropix
---

Margaret Atwood

SVJEDOČANSTVA

Knjige Margaret Atwood ne mogu više doživljavati odvojeno od sadržaja istoimene serije, što nije ni važno s obzirom na to da je ona autorica i scenarija za tu seriju, koji je na neki način najavio nastavak prve knjige, "Sluškinjinih priča", nakon gotovo 30 godina. Važna distopijska priča, poput Orwellove i Huxleyjeve, koja upozorava na to što bi se moglo dogoditi s ovim svijetom ako na vrijeme ne prepoznamo lažne dušobrižnike. One kojima je sloboda uvijek preširok pojam. U "Svjedočanstvima" se isprepleću tri različite perspektive, od kojih je najintrigantnija ona najomraženijeg lika knjige, kao i još dviju djevojčica – jedne odrasle u slobodi i druge u tiranskom Gileadu. Onome tko je paralelno s čitanjem pratio i TV seriju postaje jasno i tko su one i u kojoj su vezi s glavnom junakinjom June.

Helena Jakoliš

BLAGDANSKE DELICIJE

Imam mračnu tajnu: ja volim kuharice. Čitanje popisa sastojaka i tehnika pripreme hrane ne mora biti u vezi sa željom da nešto skuham, ja ih naprosto čitam. I listam, jer sam očarana ljepotom fotografija hrane, u pravilu provorazrednim radovima na sjajnom papiru na kojima hrana dobiva osobine izloška. Te me raskošno opremljene knjige opuštaju, mogu s njima provesti sate i sate. U pripremama za dovoljne količine blagdanskih zaliha hrane strastveno sam se zaljubila u priručnik za pripremanje bezglutenskih slatkiša, ne bih li zadovoljila i zdravstvene standarde kad već pretjerujem. Ove slastice, pogotovo čokoladne, izgledaju senzacionalno, a još su ukusnije nego bi se naizgled reklo.

IZBOR SINIŠE KEKEZA

John Williams

STONER

Četiri godine stara knjiga u izdanju Frakture i u prijevodu Patricije Horvat izdanje je pola stoljeća staroga romana američkog pisca i profesora. "Stoner" je nakon objavljivanja prošao neprimijećeno, da bi poslije postao hit. Stilski ekonomično ispripovijedana priča o profesoru engleske književnosti, njegovu tihom radu, običnome životu u nesretnome braku i izvanbračnoj ljubavi konačno je našla svoj put do čitatelja. U pohvalama knjizi našli su se ugledni književni časopisi, urednici i autori kojima se pridružujemo, ne pitajući se gdje su bili prije pola stoljeća. "Stoner" je prokrčio put još nekom Williamsovu romanu, ali "Stoner" zaslužuje apsolutnu preporuku srodnoga čitalačkog oka i duha.

---

image
 Darko Cvijetić s toliko malo riječi kazao je toliko puno
Ante Čizmić/Cropix
---

Darko Cvijetić

SCHINDLEROV LIFT

Prijedorski pisac, pjesnik i kompletni kazališni čovjek ovom kratkom knjigom u nakladi sarajevskog Buybooka, koja je komotno mogla stajati i na prvome mjestu, osvojio je čitatelje i nagradu Fritz. Osobno je mišljenje da je znatno odskočio od domaćega književnoga prosjeka. Odavno se u nas nije mogla pročitati knjiga u kojoj je s toliko malo riječi kazano toliko puno. O prijedorskom crvenom i plavom neboderu, njihovoj izgradnji i stanovnicima u prijeratnom razdoblju, o ratu i poraću, o zločinima, zločincima i žrtvama. Uz obilje osobnih detalja, s osjećajem za poeziju, dramu, povijest i pravdu, Cvijetić je pokazao vrhunsko majstorstvo. Kome ova tanka knjiga, koja debelo zahvaća, bude malo, moći će posegnuti i za novijim naslovom "Što na podu spavaš".

Pajtim Statovci

MOJA MAČKA JUGOSLAVIJA

Pajtim Statovci (1990.), finski je književnik podrijetlom s Kosova, koji se nakon nepune 24 godine javio s ovim romanom, koji je u prijevodu Borisa Vidovića objavio V.B.Z.. U montažno pravilnome ritmu, poglavlje po poglavlje, prati se mlada Albanka Emine koja se, nakon prvog pogleda i obiteljskog dogovora, udaje za naočitog, situiranog Bajrama, profesora koji odmah na vjenčanju pokaže svoje patrijarhalno lice. Druga pripovjedna grana prati njihova nadarenog sina Bekima, njegove gay kontakte i neobične kućne ljubimce, kraljevsku bou i neobičnu mačku. Patrijarhalni otac ima nesavladive teškoće pri uklapanju u finsko društvo, a sin također osjeća kako je biti u manjini. Priče se na kraju spajaju na Kosovu. Statovci odlično opisuje patrijarhalnu kulturu Kosova, političke odnose osamdesetih godina, ali i finska iskustva, hrabro zadirući i u gay odnose i usamljenost. Kvalitetu romana potvrđuje i finska nagrada za najbolji prvijenac, a kvalitetu pisca nagrada i za drugi roman, dok mu je za treći, kao najmlađem dobitniku do sada, lani dodijeljena najprestižnija nagrada, "Finlandia". Dakle, V.B.Z. i ostali nakladnici, ne stajte s prevođenjem.

Elena Ferrante

LAŽLJIVI ŽIVOT ODRASLIH

Autorici iznimno uspjele tetralogije "Genijalna prijateljica" nije bilo lako nakon nje napisati novu knjigu koja će se gledati u komparaciji s najboljima. "Lažljivi život odraslih", koji je također objavio Profil, također u prijevodu Ane Badurine, ne donosi spisateljicu u novoj brzini, zato su donekle izostale euforične čitateljske reakcije, ali je zadržala kvalitetu rukopisa Elene Ferrante. Romaneskna studija sazrijevanja tinejdžerice Giovanne u naizgled funkcionalnoj intelektualnoj obitelji, uz strah od tete Vittorije, izravne i čvrste veze s obiteljskim i napuljskim korijenima koji se žele prebrisati i zaboraviti. Prostudirana knjiga dokazane spisateljice, odmjerena izraza i preciznog opisa, s okom za fizički, psihološki, sociološki detalj, opet je studija Napulja, obitelji i braka u drugoj polovici 20. stoljeća. Najveći je sretnik s ovim romanom onaj tko nije pročitao tetralogiju. Ako je brz, miran je do Nove godine, a ako je sporiji, onda do Uskrsa. Još će poželjeti da "lockdown" potraje što dulje.

---

image
Ivan Katičić Pisac ne bježi od šokantnih postupaka i raspleta
Vojko Bašić Cropix
---

Ivan Katičić

PET METARA BLIŽE ZVIJEZDAMA

Kao peti naslov na ovoj listi je knjiga mladoga omiškoga pisca, zbirka priča nagrađena na natječaju Albatros Pučkoga otvorenog učilišta u Velikoj Gorici i objavljena 2016. godine. Riječ je o prvoj autorovoj knjizi s dvanaest priča koje uglavnom tematiziraju omiško odrastanje i narušenost sjećanja pripovjedača, mladića Frane. Pisac ne bježi od šokantnih postupaka i raspleta, slobode mašte, bizarnosti i crnoga humora. Priče pokazuju autorsku vještinu i intrigantnost, a dio priča doslovno zaustavlja dah. Katičić je ovom knjigom toliko visoko podigao letvicu da od tada nije objavio ništa novo. Kao i mnogi usmjerio se u turizam. Korona-kriza te nesretne branše, srećom, mogla bi ga vratiti pripovijedanju. Uostalom, imamo i višak dobrih turističkih radnika, a manjak dobrih pisaca.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dekica i šalica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => dekica i šalica 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-14 07:43:23 [created_by] => 3132 [created_by_alias] => Ivica Ivanišević
Jasenka Leskur
Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-23 07:15:00 [modified_by] => 3132 [publish_up] => 2020-12-23 07:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15611286.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15611440.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15611442.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15611444.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15611446.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15611448.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15611578.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15611576.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15611574.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15611572.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15611570.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15609970.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15609968.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15609972.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15609966.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15609964.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15616964.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15616966.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15616968.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15616970.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock"," Grafi\u010dki zavod Hrvatske","vintage london","VBZ "," VBZ ","","Ho\u0107u knjigu","Fraktura ","VBZ ","\u0160kolska knjiga","Zdravo i slasno","Fraktura","Buybook","VBZ","\u0160kolska knjiga","POUVG","Vojko Ba\u0161i\u0107 Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Dekica, \u0161alica, vatrica i blagdanski u\u017eitak izme\u0111u korica
\n\u00a0","Hrvatski nakladnik nije preveo naslov romana Josefa \u0160kvoreckog
\n
\n\u00a0","Ubojstvo djevojke u lu\u010dkome kvartu na lo\u0161emu glasu rje\u0161ava \u0161armantni istra\u017eiteljski par, lokalni detektiv i ameri\u010dki vojni policajac","Rijedak primjer romana koji se protegao u \u0161irinu kao ambiciozna freska, a na svakoj stranici nudi minuciozno izvedene, nijansirane minijature","Njema\u010dki pisacne odustaje od sasvim osebujnog smisla za humor i uznemiruju\u0107e mra\u010dnog do\u017eivljaja svijeta","Djelo koje nudi 'reset krvavih godina', nijansiranu raspravu o pitanjima koja nam se uvijek iznova vra\u0107aju na dnevni red","
\nSmijehu i dobrom raspolo\u017eenju svi se nadaju, a Ako ga tra\u017eite u knjigama, \u201dDvanaest stolica\u201d bi moglo pomo\u0107i","Roman pun re\u010denica pred kojima se mora\u0161 zaustaviti i zamisliti pa se tek nakon nekog vremena vratiti nastavku","Knjiga o intimnom svijetu \u010dovjeka koji ne pripada ni skandinavskoj ni balkanskoj kulturi,","Va\u017ena distopijska pri\u010da koja upozorava na to \u0161to bi se moglo dogoditi sa svijetom ako na vrijeme ne prepoznamo la\u017ene du\u0161obri\u017enike","Slastice, pogotovo \u010dokoladne, izgledaju senzacionalno","Stilski ekonomi\u010dno ispripovijedana pri\u010da o 'obi\u010dnom' \u017eivotu i radu profesora engleske knji\u017eevnosti","'Schindlerov lift' popeo se na najvi\u0161e katove doma\u0107e knji\u017eevne zgrade","Statovcijev prvijenac odli\u010dno opisuje patrijarhalnu kulturu Kosova i finska 'multikulturalna' iskustva","Romaneskna studija obitelji i Napulja","Dvanaest pri\u010da koje zaustavljaju dah","Ivan Kati\u010di\u0107\u00a0Pisac ne bje\u017ei od \u0161okantnih postupaka i raspleta","\u00a0Darko Cvijeti\u0107 s toliko malo rije\u010di kazao je toliko puno","\u00a0Olga Tokarczuk napisala je roman koji se \u010dita od devetstote\u00a0 prema prvoj stranici
\n\u00a0","Bekim Sejranovi\u0107, prerano zaustavljeni knji\u017eevnik
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","51:42","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1255","k_15611286_1280.jpg":"1280x1280","k_15611286_1024.jpg":"1024x1024","k_15611286_640.jpg":"640x640","k_15611286_480.jpg":"480x480","k_15611286_340.jpg":"340x340","k_15611286_220.jpg":"220x220","o_15611286_1280.jpg":"1280x836","o_15611286_1024.jpg":"1024x669","o_15611286_640.jpg":"640x418","o_15611286_480.jpg":"480x313","o_15611286_340.jpg":"340x222","o_15611286_220.jpg":"220x143","h_15611286_1280.jpg":"1280x854","h_15611286_1024.jpg":"1024x683","h_15611286_640.jpg":"640x427","h_15611286_480.jpg":"480x320","h_15611286_340.jpg":"340x227","h_15611286_220.jpg":"220x147","pp_15611286_1280.jpg":"1006x1280","pp_15611286_1024.jpg":"805x1024","pp_15611286_640.jpg":"503x640","pp_15611286_480.jpg":"377x480","pp_15611286_340.jpg":"267x340","pp_15611286_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","k_15611440_1280.jpg":"1280x1280","k_15611440_1024.jpg":"1024x1024","k_15611440_640.jpg":"640x640","k_15611440_480.jpg":"480x480","k_15611440_340.jpg":"340x340","k_15611440_220.jpg":"220x220","o_15611440_1280.jpg":"1280x1706","o_15611440_1024.jpg":"1024x1365","o_15611440_640.jpg":"640x853","o_15611440_480.jpg":"480x640","o_15611440_340.jpg":"340x453","o_15611440_220.jpg":"220x293","h_15611440_1280.jpg":"1280x854","h_15611440_1024.jpg":"1024x683","h_15611440_640.jpg":"640x427","h_15611440_480.jpg":"480x320","h_15611440_340.jpg":"340x227","h_15611440_220.jpg":"220x147","pp_15611440_1280.jpg":"1006x1280","pp_15611440_1024.jpg":"805x1024","pp_15611440_640.jpg":"503x640","pp_15611440_480.jpg":"377x480","pp_15611440_340.jpg":"267x340","pp_15611440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","k_15611442_1280.jpg":"1280x1280","k_15611442_1024.jpg":"1024x1024","k_15611442_640.jpg":"640x640","k_15611442_480.jpg":"480x480","k_15611442_340.jpg":"340x340","k_15611442_220.jpg":"220x220","o_15611442_1280.jpg":"1280x1706","o_15611442_1024.jpg":"1024x1365","o_15611442_640.jpg":"640x853","o_15611442_480.jpg":"480x640","o_15611442_340.jpg":"340x453","o_15611442_220.jpg":"220x293","h_15611442_1280.jpg":"1280x854","h_15611442_1024.jpg":"1024x683","h_15611442_640.jpg":"640x427","h_15611442_480.jpg":"480x320","h_15611442_340.jpg":"340x227","h_15611442_220.jpg":"220x147","pp_15611442_1280.jpg":"1006x1280","pp_15611442_1024.jpg":"805x1024","pp_15611442_640.jpg":"503x640","pp_15611442_480.jpg":"377x480","pp_15611442_340.jpg":"267x340","pp_15611442_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1329x2038","k_15611444_1280.jpg":"1280x1280","k_15611444_1024.jpg":"1024x1024","k_15611444_640.jpg":"640x640","k_15611444_480.jpg":"480x480","k_15611444_340.jpg":"340x340","k_15611444_220.jpg":"220x220","o_15611444_1280.jpg":"1280x1962","o_15611444_1024.jpg":"1024x1570","o_15611444_640.jpg":"640x981","o_15611444_480.jpg":"480x736","o_15611444_340.jpg":"340x521","o_15611444_220.jpg":"220x337","h_15611444_1280.jpg":"1280x854","h_15611444_1024.jpg":"1024x683","h_15611444_640.jpg":"640x427","h_15611444_480.jpg":"480x320","h_15611444_340.jpg":"340x227","h_15611444_220.jpg":"220x147","pp_15611444_1280.jpg":"1006x1280","pp_15611444_1024.jpg":"805x1024","pp_15611444_640.jpg":"503x640","pp_15611444_480.jpg":"377x480","pp_15611444_340.jpg":"267x340","pp_15611444_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1831x2730","k_15611446_1280.jpg":"1280x1280","k_15611446_1024.jpg":"1024x1024","k_15611446_640.jpg":"640x640","k_15611446_480.jpg":"480x480","k_15611446_340.jpg":"340x340","k_15611446_220.jpg":"220x220","o_15611446_1280.jpg":"1280x1908","o_15611446_1024.jpg":"1024x1526","o_15611446_640.jpg":"640x954","o_15611446_480.jpg":"480x715","o_15611446_340.jpg":"340x506","o_15611446_220.jpg":"220x328","h_15611446_1280.jpg":"1280x854","h_15611446_1024.jpg":"1024x683","h_15611446_640.jpg":"640x427","h_15611446_480.jpg":"480x320","h_15611446_340.jpg":"340x227","h_15611446_220.jpg":"220x147","pp_15611446_1280.jpg":"1006x1280","pp_15611446_1024.jpg":"805x1024","pp_15611446_640.jpg":"503x640","pp_15611446_480.jpg":"377x480","pp_15611446_340.jpg":"267x340","pp_15611446_220.jpg":"173x220"},{"size0":"165x251","k_15611448_1280.jpg":"1280x1280","k_15611448_1024.jpg":"1024x1024","k_15611448_640.jpg":"640x640","k_15611448_480.jpg":"480x480","k_15611448_340.jpg":"340x340","k_15611448_220.jpg":"220x220","o_15611448_1280.jpg":"1280x1947","o_15611448_1024.jpg":"1024x1557","o_15611448_640.jpg":"640x973","o_15611448_480.jpg":"480x730","o_15611448_340.jpg":"340x517","o_15611448_220.jpg":"220x334","h_15611448_1280.jpg":"1280x854","h_15611448_1024.jpg":"1024x683","h_15611448_640.jpg":"640x427","h_15611448_480.jpg":"480x320","h_15611448_340.jpg":"340x227","h_15611448_220.jpg":"220x147","pp_15611448_1280.jpg":"1006x1280","pp_15611448_1024.jpg":"805x1024","pp_15611448_640.jpg":"503x640","pp_15611448_480.jpg":"377x480","pp_15611448_340.jpg":"267x340","pp_15611448_220.jpg":"173x220"},{"size0":"240x380","k_15611578_1280.jpg":"1280x1280","k_15611578_1024.jpg":"1024x1024","k_15611578_640.jpg":"640x640","k_15611578_480.jpg":"480x480","k_15611578_340.jpg":"340x340","k_15611578_220.jpg":"220x220","o_15611578_1280.jpg":"1280x2026","o_15611578_1024.jpg":"1024x1621","o_15611578_640.jpg":"640x1013","o_15611578_480.jpg":"480x760","o_15611578_340.jpg":"340x538","o_15611578_220.jpg":"220x348","h_15611578_1280.jpg":"1280x854","h_15611578_1024.jpg":"1024x683","h_15611578_640.jpg":"640x427","h_15611578_480.jpg":"480x320","h_15611578_340.jpg":"340x227","h_15611578_220.jpg":"220x147","pp_15611578_1280.jpg":"1006x1280","pp_15611578_1024.jpg":"805x1024","pp_15611578_640.jpg":"503x640","pp_15611578_480.jpg":"377x480","pp_15611578_340.jpg":"267x340","pp_15611578_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1833x2731","k_15611576_1280.jpg":"1280x1280","k_15611576_1024.jpg":"1024x1024","k_15611576_640.jpg":"640x640","k_15611576_480.jpg":"480x480","k_15611576_340.jpg":"340x340","k_15611576_220.jpg":"220x220","o_15611576_1280.jpg":"1280x1907","o_15611576_1024.jpg":"1024x1525","o_15611576_640.jpg":"640x953","o_15611576_480.jpg":"480x715","o_15611576_340.jpg":"340x506","o_15611576_220.jpg":"220x327","h_15611576_1280.jpg":"1280x854","h_15611576_1024.jpg":"1024x683","h_15611576_640.jpg":"640x427","h_15611576_480.jpg":"480x320","h_15611576_340.jpg":"340x227","h_15611576_220.jpg":"220x147","pp_15611576_1280.jpg":"1006x1280","pp_15611576_1024.jpg":"805x1024","pp_15611576_640.jpg":"503x640","pp_15611576_480.jpg":"377x480","pp_15611576_340.jpg":"267x340","pp_15611576_220.jpg":"173x220"},{"size0":"694x1000","k_15611574_1280.jpg":"1280x1280","k_15611574_1024.jpg":"1024x1024","k_15611574_640.jpg":"640x640","k_15611574_480.jpg":"480x480","k_15611574_340.jpg":"340x340","k_15611574_220.jpg":"220x220","o_15611574_1280.jpg":"1280x1844","o_15611574_1024.jpg":"1024x1475","o_15611574_640.jpg":"640x922","o_15611574_480.jpg":"480x691","o_15611574_340.jpg":"340x489","o_15611574_220.jpg":"220x317","h_15611574_1280.jpg":"1280x854","h_15611574_1024.jpg":"1024x683","h_15611574_640.jpg":"640x427","h_15611574_480.jpg":"480x320","h_15611574_340.jpg":"340x227","h_15611574_220.jpg":"220x147","pp_15611574_1280.jpg":"1006x1280","pp_15611574_1024.jpg":"805x1024","pp_15611574_640.jpg":"503x640","pp_15611574_480.jpg":"377x480","pp_15611574_340.jpg":"267x340","pp_15611574_220.jpg":"173x220"},{"size0":"655x1000","k_15611572_1280.jpg":"1280x1280","k_15611572_1024.jpg":"1024x1024","k_15611572_640.jpg":"640x640","k_15611572_480.jpg":"480x480","k_15611572_340.jpg":"340x340","k_15611572_220.jpg":"220x220","o_15611572_1280.jpg":"1280x1954","o_15611572_1024.jpg":"1024x1563","o_15611572_640.jpg":"640x977","o_15611572_480.jpg":"480x732","o_15611572_340.jpg":"340x519","o_15611572_220.jpg":"220x335","h_15611572_1280.jpg":"1280x854","h_15611572_1024.jpg":"1024x683","h_15611572_640.jpg":"640x427","h_15611572_480.jpg":"480x320","h_15611572_340.jpg":"340x227","h_15611572_220.jpg":"220x147","pp_15611572_1280.jpg":"1006x1280","pp_15611572_1024.jpg":"805x1024","pp_15611572_640.jpg":"503x640","pp_15611572_480.jpg":"377x480","pp_15611572_340.jpg":"267x340","pp_15611572_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1170x731","k_15611570_1280.jpg":"1280x1280","k_15611570_1024.jpg":"1024x1024","k_15611570_640.jpg":"640x640","k_15611570_480.jpg":"480x480","k_15611570_340.jpg":"340x340","k_15611570_220.jpg":"220x220","o_15611570_1280.jpg":"1280x799","o_15611570_1024.jpg":"1024x639","o_15611570_640.jpg":"640x399","o_15611570_480.jpg":"480x299","o_15611570_340.jpg":"340x212","o_15611570_220.jpg":"220x137","h_15611570_1280.jpg":"1280x854","h_15611570_1024.jpg":"1024x683","h_15611570_640.jpg":"640x427","h_15611570_480.jpg":"480x320","h_15611570_340.jpg":"340x227","h_15611570_220.jpg":"220x147","pp_15611570_1280.jpg":"1006x1280","pp_15611570_1024.jpg":"805x1024","pp_15611570_640.jpg":"503x640","pp_15611570_480.jpg":"377x480","pp_15611570_340.jpg":"267x340","pp_15611570_220.jpg":"173x220"},{"size0":"407x610","k_15609970_1280.jpg":"1280x1280","k_15609970_1024.jpg":"1024x1024","k_15609970_640.jpg":"640x640","k_15609970_480.jpg":"480x480","k_15609970_340.jpg":"340x340","k_15609970_220.jpg":"220x220","o_15609970_1280.jpg":"1280x1918","o_15609970_1024.jpg":"1024x1534","o_15609970_640.jpg":"640x959","o_15609970_480.jpg":"480x719","o_15609970_340.jpg":"340x509","o_15609970_220.jpg":"220x329","h_15609970_1280.jpg":"1280x854","h_15609970_1024.jpg":"1024x683","h_15609970_640.jpg":"640x427","h_15609970_480.jpg":"480x320","h_15609970_340.jpg":"340x227","h_15609970_220.jpg":"220x147","pp_15609970_1280.jpg":"1006x1280","pp_15609970_1024.jpg":"805x1024","pp_15609970_640.jpg":"503x640","pp_15609970_480.jpg":"377x480","pp_15609970_340.jpg":"267x340","pp_15609970_220.jpg":"173x220"},{"size0":"220x372","k_15609968_1280.jpg":"1280x1280","k_15609968_1024.jpg":"1024x1024","k_15609968_640.jpg":"640x640","k_15609968_480.jpg":"480x480","k_15609968_340.jpg":"340x340","k_15609968_220.jpg":"220x220","o_15609968_1280.jpg":"1280x2164","o_15609968_1024.jpg":"1024x1731","o_15609968_640.jpg":"640x1082","o_15609968_480.jpg":"480x811","o_15609968_340.jpg":"340x574","o_15609968_220.jpg":"220x372","h_15609968_1280.jpg":"1280x854","h_15609968_1024.jpg":"1024x683","h_15609968_640.jpg":"640x427","h_15609968_480.jpg":"480x320","h_15609968_340.jpg":"340x227","h_15609968_220.jpg":"220x147","pp_15609968_1280.jpg":"1006x1280","pp_15609968_1024.jpg":"805x1024","pp_15609968_640.jpg":"503x640","pp_15609968_480.jpg":"377x480","pp_15609968_340.jpg":"267x340","pp_15609968_220.jpg":"173x220"},{"size0":"641x948","k_15609972_1280.jpg":"1280x1280","k_15609972_1024.jpg":"1024x1024","k_15609972_640.jpg":"640x640","k_15609972_480.jpg":"480x480","k_15609972_340.jpg":"340x340","k_15609972_220.jpg":"220x220","o_15609972_1280.jpg":"1280x1893","o_15609972_1024.jpg":"1024x1514","o_15609972_640.jpg":"640x946","o_15609972_480.jpg":"480x709","o_15609972_340.jpg":"340x502","o_15609972_220.jpg":"220x325","h_15609972_1280.jpg":"1280x854","h_15609972_1024.jpg":"1024x683","h_15609972_640.jpg":"640x427","h_15609972_480.jpg":"480x320","h_15609972_340.jpg":"340x227","h_15609972_220.jpg":"220x147","pp_15609972_1280.jpg":"1006x1280","pp_15609972_1024.jpg":"805x1024","pp_15609972_640.jpg":"503x640","pp_15609972_480.jpg":"377x480","pp_15609972_340.jpg":"267x340","pp_15609972_220.jpg":"173x220"},{"size0":"721x1000","k_15609966_1280.jpg":"1280x1280","k_15609966_1024.jpg":"1024x1024","k_15609966_640.jpg":"640x640","k_15609966_480.jpg":"480x480","k_15609966_340.jpg":"340x340","k_15609966_220.jpg":"220x220","o_15609966_1280.jpg":"1280x1775","o_15609966_1024.jpg":"1024x1420","o_15609966_640.jpg":"640x887","o_15609966_480.jpg":"480x665","o_15609966_340.jpg":"340x471","o_15609966_220.jpg":"220x305","h_15609966_1280.jpg":"1280x854","h_15609966_1024.jpg":"1024x683","h_15609966_640.jpg":"640x427","h_15609966_480.jpg":"480x320","h_15609966_340.jpg":"340x227","h_15609966_220.jpg":"220x147","pp_15609966_1280.jpg":"1006x1280","pp_15609966_1024.jpg":"805x1024","pp_15609966_640.jpg":"503x640","pp_15609966_480.jpg":"377x480","pp_15609966_340.jpg":"267x340","pp_15609966_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1666","k_15609964_1280.jpg":"1280x1280","k_15609964_1024.jpg":"1024x1024","k_15609964_640.jpg":"640x640","k_15609964_480.jpg":"480x480","k_15609964_340.jpg":"340x340","k_15609964_220.jpg":"220x220","o_15609964_1280.jpg":"1280x1777","o_15609964_1024.jpg":"1024x1421","o_15609964_640.jpg":"640x888","o_15609964_480.jpg":"480x666","o_15609964_340.jpg":"340x472","o_15609964_220.jpg":"220x305","h_15609964_1280.jpg":"1280x854","h_15609964_1024.jpg":"1024x683","h_15609964_640.jpg":"640x427","h_15609964_480.jpg":"480x320","h_15609964_340.jpg":"340x227","h_15609964_220.jpg":"220x147","pp_15609964_1280.jpg":"1006x1280","pp_15609964_1024.jpg":"805x1024","pp_15609964_640.jpg":"503x640","pp_15609964_480.jpg":"377x480","pp_15609964_340.jpg":"267x340","pp_15609964_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1548","k_15616964_1280.jpg":"1280x1280","k_15616964_1024.jpg":"1024x1024","k_15616964_640.jpg":"640x640","k_15616964_480.jpg":"480x480","k_15616964_340.jpg":"340x340","k_15616964_220.jpg":"220x220","o_15616964_1280.jpg":"1280x1032","o_15616964_1024.jpg":"1024x825","o_15616964_640.jpg":"640x516","o_15616964_480.jpg":"480x387","o_15616964_340.jpg":"340x274","o_15616964_220.jpg":"220x177","h_15616964_1280.jpg":"1280x854","h_15616964_1024.jpg":"1024x683","h_15616964_640.jpg":"640x427","h_15616964_480.jpg":"480x320","h_15616964_340.jpg":"340x227","h_15616964_220.jpg":"220x147","pp_15616964_1280.jpg":"1006x1280","pp_15616964_1024.jpg":"805x1024","pp_15616964_640.jpg":"503x640","pp_15616964_480.jpg":"377x480","pp_15616964_340.jpg":"267x340","pp_15616964_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1230","k_15616966_1280.jpg":"1280x1280","k_15616966_1024.jpg":"1024x1024","k_15616966_640.jpg":"640x640","k_15616966_480.jpg":"480x480","k_15616966_340.jpg":"340x340","k_15616966_220.jpg":"220x220","o_15616966_1280.jpg":"1280x820","o_15616966_1024.jpg":"1024x656","o_15616966_640.jpg":"640x410","o_15616966_480.jpg":"480x307","o_15616966_340.jpg":"340x217","o_15616966_220.jpg":"220x140","h_15616966_1280.jpg":"1280x854","h_15616966_1024.jpg":"1024x683","h_15616966_640.jpg":"640x427","h_15616966_480.jpg":"480x320","h_15616966_340.jpg":"340x227","h_15616966_220.jpg":"220x147","pp_15616966_1280.jpg":"1006x1280","pp_15616966_1024.jpg":"805x1024","pp_15616966_640.jpg":"503x640","pp_15616966_480.jpg":"377x480","pp_15616966_340.jpg":"267x340","pp_15616966_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15616968_1280.jpg":"1280x1280","k_15616968_1024.jpg":"1024x1024","k_15616968_640.jpg":"640x640","k_15616968_480.jpg":"480x480","k_15616968_340.jpg":"340x340","k_15616968_220.jpg":"220x220","o_15616968_1280.jpg":"1280x853","o_15616968_1024.jpg":"1024x682","o_15616968_640.jpg":"640x426","o_15616968_480.jpg":"480x320","o_15616968_340.jpg":"340x226","o_15616968_220.jpg":"220x146","h_15616968_1280.jpg":"1280x854","h_15616968_1024.jpg":"1024x683","h_15616968_640.jpg":"640x427","h_15616968_480.jpg":"480x320","h_15616968_340.jpg":"340x227","h_15616968_220.jpg":"220x147","pp_15616968_1280.jpg":"1006x1280","pp_15616968_1024.jpg":"805x1024","pp_15616968_640.jpg":"503x640","pp_15616968_480.jpg":"377x480","pp_15616968_340.jpg":"267x340","pp_15616968_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15616970_1280.jpg":"1280x1280","k_15616970_1024.jpg":"1024x1024","k_15616970_640.jpg":"640x640","k_15616970_480.jpg":"480x480","k_15616970_340.jpg":"340x340","k_15616970_220.jpg":"220x220","o_15616970_1280.jpg":"1280x853","o_15616970_1024.jpg":"1024x682","o_15616970_640.jpg":"640x426","o_15616970_480.jpg":"480x320","o_15616970_340.jpg":"340x226","o_15616970_220.jpg":"220x146","h_15616970_1280.jpg":"1280x854","h_15616970_1024.jpg":"1024x683","h_15616970_640.jpg":"640x427","h_15616970_480.jpg":"480x320","h_15616970_340.jpg":"340x227","h_15616970_220.jpg":"220x147","pp_15616970_1280.jpg":"1006x1280","pp_15616970_1024.jpg":"805x1024","pp_15616970_640.jpg":"503x640","pp_15616970_480.jpg":"377x480","pp_15616970_340.jpg":"267x340","pp_15616970_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7818970 Threads: 3 Questions: 1574131823 Slow queries: 4803307 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111843037 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/znamo-sto-biste-mogli-citati-za-vrijeme-blagdana-troje-novinara-i-urednika-slobodne-preporucuje-15-knjiga-koje-bi-vas-u-lockdownu-mogle-nokautirati-1066274 [printLink] => /kultura/knjizevnost/znamo-sto-biste-mogli-citati-za-vrijeme-blagdana-troje-novinara-i-urednika-slobodne-preporucuje-15-knjiga-koje-bi-vas-u-lockdownu-mogle-nokautirati-1066274?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626365 [name] => književne preporuke 2020 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-23 08:17:36 [main_article_id] => 0 [alias] => knjizevne-preporuke-2020 [link] => /tag/knjizevne-preporuke-2020 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 626366 [name] => čitanje blagdani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-23 08:17:36 [main_article_id] => 0 [alias] => citanje-blagdani [link] => /tag/citanje-blagdani ) [2] => stdClass Object ( [id] => 608736 [name] => čitanje koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-21 17:18:12 [main_article_id] => 0 [alias] => citanje-koronavirus [link] => /tag/citanje-koronavirus ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dekica i šalica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Znamo što biste mogli čitati za vrijeme blagdana: troje novinara i urednika Slobodne preporučuje 15 knjiga koje bi vas u ‘lockdownu‘ mogle nokautirati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3132 [name] => Ivica Ivanišević [username] => ivica-ivani-evi [email] => ivica-ivani-evi@sd.hr [password] => $2y$10$L30sf04DE/Siu9NCz0GXnuUvx9vv21GggXCiIelHsmJaGKp8Zcnka [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-ivanisevic-3132 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1650 [gender] => m [description] => [image] => 1650.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1650.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15611286.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => Dekica, šalica, vatrica i blagdanski užitak između korica
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15611286.jpg [title] => Dekica, šalica, vatrica i blagdanski užitak između korica
 
Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15611440.jpg [title] => Hrvatski nakladnik nije preveo naslov romana Josefa Škvoreckog

 
Grafički zavod Hrvatske ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15611442.jpg [title] => Ubojstvo djevojke u lučkome kvartu na lošemu glasu rješava šarmantni istražiteljski par, lokalni detektiv i američki vojni policajac vintage london ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15611444.jpg [title] => Rijedak primjer romana koji se protegao u širinu kao ambiciozna freska, a na svakoj stranici nudi minuciozno izvedene, nijansirane minijature VBZ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15611446.jpg [title] => Njemački pisacne odustaje od sasvim osebujnog smisla za humor i uznemirujuće mračnog doživljaja svijeta VBZ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15611448.jpg [title] => Djelo koje nudi 'reset krvavih godina', nijansiranu raspravu o pitanjima koja nam se uvijek iznova vraćaju na dnevni red ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15611578.jpg [title] =>
Smijehu i dobrom raspoloženju svi se nadaju, a Ako ga tražite u knjigama, ”Dvanaest stolica” bi moglo pomoći
Hoću knjigu ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15611576.jpg [title] => Roman pun rečenica pred kojima se moraš zaustaviti i zamisliti pa se tek nakon nekog vremena vratiti nastavku Fraktura ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15611574.jpg [title] => Knjiga o intimnom svijetu čovjeka koji ne pripada ni skandinavskoj ni balkanskoj kulturi, VBZ ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15611572.jpg [title] => Važna distopijska priča koja upozorava na to što bi se moglo dogoditi sa svijetom ako na vrijeme ne prepoznamo lažne dušobrižnike Školska knjiga ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15611570.jpg [title] => Slastice, pogotovo čokoladne, izgledaju senzacionalno Zdravo i slasno ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15609970.jpg [title] => Stilski ekonomično ispripovijedana priča o 'običnom' životu i radu profesora engleske književnosti Fraktura ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15609968.jpg [title] => 'Schindlerov lift' popeo se na najviše katove domaće književne zgrade Buybook ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15609972.jpg [title] => Statovcijev prvijenac odlično opisuje patrijarhalnu kulturu Kosova i finska 'multikulturalna' iskustva VBZ ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15609966.jpg [title] => Romaneskna studija obitelji i Napulja Školska knjiga ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15609964.jpg [title] => Dvanaest priča koje zaustavljaju dah POUVG ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15616964.jpg [title] => Ivan Katičić Pisac ne bježi od šokantnih postupaka i raspleta Vojko Bašić Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15616966.jpg [title] =>  Darko Cvijetić s toliko malo riječi kazao je toliko puno Ante Čizmić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15616968.jpg [title] =>  Olga Tokarczuk napisala je roman koji se čita od devetstote  prema prvoj stranici
 
Marko Todorov/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15616970.jpg [title] => Bekim Sejranović, prerano zaustavljeni književnik
 
Ranko Šuvar/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

PETOKNJIŽJE IVICE IVANIŠEVIĆA

Damir Pilić

TITO OČIMA KRLEŽE

Josip Broz Tito i Miroslav Krleža upoznali su se u prosincu 1920. Sto godina kasnije Damir Pilić objavio je zamašni libar o delikatnom odnosu između Moćnika i Umjetnika, čovjeka koji je stvorio novu državu i pisca koji je stvorio novu kulturu. Osim što je knjiga o dvojici "teškaša" koji su obilježili živote generacijama ljudi s ovih prostora, ovo je i djelo koje nudi "reset krvavih godina", nijansiranu raspravu o pitanjima koja nam se uvijek iznova vraćaju na dnevni red, jer odgovori na njih nisu oblikovali samo našu prošlost, nego određuju i našu sadašnjost. A, izvan svake sumnje, mogli bi itekako značajno utjecati i na našu budućnost.

Josef Škvorecký

MIRÁKL

"Politicku detektivku" češkoga meštra nećete naći u knjižarama (kod nas je tiskana 1987. godine i davno je rasprodana), pa preporučujem odlazak u najbližu pristojno opskrbljenu knjižnicu. Ako ste već pročitali nešto od Josefa Škoverckog, slutite što će vas dočekati između korica "Čuda" (naslova koji, začudo, kod nas nije preveden, nego je objavljen u izvorniku): malo raskalašene, ali neodoljivo ljupke erotike, malo više neumoljive politike i obilan prstohvat rugalačkog vitalizma i satire, čemu je ovdje pridodan još i kriminalistički zaplet te poneka tračerska indiskrecija na račun slavnih kolega. Divna knjiga o subverzivnoj moći skepse i vjeri da je smijeh nadmoćan svakoj sili.

Daniel Kehlmann

TYLL 

Tyll je Eulenspiegel, čuveno njemačko prepredeno spadalo (bez kojega ne bi bilo ni našeg Petrice Kerempuha), a Daniel Kehlmann smjestio ga je u vrijeme Tridesetogodišnjeg rata. Nakon što Tyllova oca mlinara Crkva obilježi kao alkemičara i magičara, sin se daje u bijeg. U društvu pekarove kćeri Nele započinje dugu skitalačku pustolovinu razorenim predjelima koje su poharali surovi vjerski sukobi, susrećući putem običan, anonimni svijet, ali i poneku čuvenu povijesnu ličnost. Ovaj austrijsko-njemački pisac svakom novom knjigom voli iznenaditi i sebe i svoju publiku, ali nikada ne odustaje od sasvim osebujnog smisla za humor i uznemirujuće mračnog doživljaja svijeta.

Bernardine Evaristo

DJEVOJKA, ŽENA, DRUGO

Dvanaest likova, stotinu godina i ne manje priča koje tematiziraju kako rasa, seksualnost, povijest, podrijetlo i klasni položaj određuju žensko iskustvo i utječu na naš doživljaj (ne)jednakosti. Vrlo britanska knjiga upravo zato što otkriva cijeli prebogati ansambl karaktera iz kojega mainstream televizijske serije regrutiraju samo epizodiste. Rijedak primjer romana koji se protegao u širinu kao ambiciozna freska, a na svakoj stranici nudi minuciozno izvedene, nijansirane minijature. Bernardine Evaristo za ovo je djelo okićena cijelim paketom nagrada, među ostalim i Bookerom, a unisonim komplimentima kritike pridružio se i sâm Barack Obama.

Arnaldur Indriđason

THE SHADOW DISTRICT 

Najbolji pisac krimića našega vremena, Islanđanin Arnaldur Indriđason, proslavio se serijom romana o Erlenduru Sveinssonu, depresivnom (smatra se krivim za bratovu smrt) inspektoru bez kučeta i mačeta (žena ga je napustila, a djeca su se od njega potpuno otuđila), kojemu je najdraža takeaway narudžba ovčja glava. Godine 2013. započeo je ciklus kostimiranih krimića. "Četvrt sjene" prvi je naslov iz toga serijala u kojemu su do danas publicirana tri romana situirana u Reykjavik u vrijeme Drugog svjetskog rata, kad je taj zabačeni otok vrvio američkim vojnicima. Ubojstvo djevojke u lučkome kvartu na lošemu glasu rješava šarmantni istražiteljski par, lokalni detektiv i američki vojni policajac.

PREPORUKE JASENKE LESKUR

Iljf & Petrov

DVANAEST STOLICA

Smijehu i dobrom raspoloženju svi se nadaju, a ako ga tražite u knjigama, "Dvanaest stolica" bi moglo pomoći. Mene baš uvijek može razvedriti lik tog romana koji je izišao prije više od 90 godina, Ostap Bender, najoriginalniji prevarant na stranicama svjetske književnosti. Iako su dvoje autora koji su zajedno potpisivali svoje romane, pa tako i nastavak pod nazivom "Zlatno tele", Ilja Iljf i Evgenij Petrov, živjeli u vremenu novog ekonomskog poretka mlade sovjetske države nakon Lenjinove Oktobarske revolucije, čija bi pravila teško mogli objasniti novoj generaciji čitatelja, Ostap B. je sve nadživio.

---

image
 Olga Tokarczuk napisala je roman koji se čita od devetstote  prema prvoj stranici
 
Marko Todorov/Cropix
---

Olga Tokarczuk

KNJIGE JAKUBOVE

Odmah da je jasno, nikad nisam čitala opširniji roman, u njega treba uložiti golemo vrijeme i strpljenje s obzirom na to da je napisan na 900 stranica, a kuriozitet je da su stranice poredane unatrag, tako da se čita od 900. prema 1. stranici. Čak i fizički se nađete na nepoznatom terenu čitajući priču podijeljenu u sedam "knjiga", a treba i mentalne kondicije za pratiti pregršt paralelnih narativa koji se naizmjenično gube i pojavljuju tako da cijelo vrijeme ne možeš pojmiti kako će ih ova nobelovka dovesti do kraja. No, rezultat je maestralan ili, kako je netko rekao, nova dimenzija književnosti. Povijesni roman, roman o povijesti, uzbudljiv, intrigantan, mističan, pun rečenica pred kojima se moraš zaustaviti i zamisliti pa tek nakon nekog vremena vratiti nastavku. Priča se temelji na autentičnim povijesnim ličnostima, u središtu je karizmatični vjerski guru Jakub Frank – kad ćete imati vremena ako ne sad?

Bekim Sejranović

DNEVNIK JEDNOG NOMADA

Bilo koja knjiga iz opusa ovoga prerano zaustavljenog književnika je za toplu preporuku, a na odabir baš ove, njegove posljednje, navelo me neprestano kretanje koje pogoni ovu knjigu, a ono mi trenutačno strašno fali. Između Brčkog, Ljubljane, Zagreba i Osla, ali i još valjda trideset gradova, pisac vlastitu priču isprepleće s književnim opservacijama, čitamo o knjigama koje on čita, o Andriću, Pamuku, Dostojevskom, norveškim piscima... O njegovu ljubavnom životu, intimnom svijetu čovjeka koji ne pripada ni skandinavskoj ni balkanskoj kulturi, ne može naći utočišta na sjeveru ni na jugu iako ima stalnu potrebu da se negdje trajno usidri.

---

image
Bekim Sejranović, prerano zaustavljeni književnik
 
Ranko Šuvar/Cropix
---

Margaret Atwood

SVJEDOČANSTVA

Knjige Margaret Atwood ne mogu više doživljavati odvojeno od sadržaja istoimene serije, što nije ni važno s obzirom na to da je ona autorica i scenarija za tu seriju, koji je na neki način najavio nastavak prve knjige, "Sluškinjinih priča", nakon gotovo 30 godina. Važna distopijska priča, poput Orwellove i Huxleyjeve, koja upozorava na to što bi se moglo dogoditi s ovim svijetom ako na vrijeme ne prepoznamo lažne dušobrižnike. One kojima je sloboda uvijek preširok pojam. U "Svjedočanstvima" se isprepleću tri različite perspektive, od kojih je najintrigantnija ona najomraženijeg lika knjige, kao i još dviju djevojčica – jedne odrasle u slobodi i druge u tiranskom Gileadu. Onome tko je paralelno s čitanjem pratio i TV seriju postaje jasno i tko su one i u kojoj su vezi s glavnom junakinjom June.

Helena Jakoliš

BLAGDANSKE DELICIJE

Imam mračnu tajnu: ja volim kuharice. Čitanje popisa sastojaka i tehnika pripreme hrane ne mora biti u vezi sa željom da nešto skuham, ja ih naprosto čitam. I listam, jer sam očarana ljepotom fotografija hrane, u pravilu provorazrednim radovima na sjajnom papiru na kojima hrana dobiva osobine izloška. Te me raskošno opremljene knjige opuštaju, mogu s njima provesti sate i sate. U pripremama za dovoljne količine blagdanskih zaliha hrane strastveno sam se zaljubila u priručnik za pripremanje bezglutenskih slatkiša, ne bih li zadovoljila i zdravstvene standarde kad već pretjerujem. Ove slastice, pogotovo čokoladne, izgledaju senzacionalno, a još su ukusnije nego bi se naizgled reklo.

IZBOR SINIŠE KEKEZA

John Williams

STONER

Četiri godine stara knjiga u izdanju Frakture i u prijevodu Patricije Horvat izdanje je pola stoljeća staroga romana američkog pisca i profesora. "Stoner" je nakon objavljivanja prošao neprimijećeno, da bi poslije postao hit. Stilski ekonomično ispripovijedana priča o profesoru engleske književnosti, njegovu tihom radu, običnome životu u nesretnome braku i izvanbračnoj ljubavi konačno je našla svoj put do čitatelja. U pohvalama knjizi našli su se ugledni književni časopisi, urednici i autori kojima se pridružujemo, ne pitajući se gdje su bili prije pola stoljeća. "Stoner" je prokrčio put još nekom Williamsovu romanu, ali "Stoner" zaslužuje apsolutnu preporuku srodnoga čitalačkog oka i duha.

---

image
 Darko Cvijetić s toliko malo riječi kazao je toliko puno
Ante Čizmić/Cropix
---

Darko Cvijetić

SCHINDLEROV LIFT

Prijedorski pisac, pjesnik i kompletni kazališni čovjek ovom kratkom knjigom u nakladi sarajevskog Buybooka, koja je komotno mogla stajati i na prvome mjestu, osvojio je čitatelje i nagradu Fritz. Osobno je mišljenje da je znatno odskočio od domaćega književnoga prosjeka. Odavno se u nas nije mogla pročitati knjiga u kojoj je s toliko malo riječi kazano toliko puno. O prijedorskom crvenom i plavom neboderu, njihovoj izgradnji i stanovnicima u prijeratnom razdoblju, o ratu i poraću, o zločinima, zločincima i žrtvama. Uz obilje osobnih detalja, s osjećajem za poeziju, dramu, povijest i pravdu, Cvijetić je pokazao vrhunsko majstorstvo. Kome ova tanka knjiga, koja debelo zahvaća, bude malo, moći će posegnuti i za novijim naslovom "Što na podu spavaš".

Pajtim Statovci

MOJA MAČKA JUGOSLAVIJA

Pajtim Statovci (1990.), finski je književnik podrijetlom s Kosova, koji se nakon nepune 24 godine javio s ovim romanom, koji je u prijevodu Borisa Vidovića objavio V.B.Z.. U montažno pravilnome ritmu, poglavlje po poglavlje, prati se mlada Albanka Emine koja se, nakon prvog pogleda i obiteljskog dogovora, udaje za naočitog, situiranog Bajrama, profesora koji odmah na vjenčanju pokaže svoje patrijarhalno lice. Druga pripovjedna grana prati njihova nadarenog sina Bekima, njegove gay kontakte i neobične kućne ljubimce, kraljevsku bou i neobičnu mačku. Patrijarhalni otac ima nesavladive teškoće pri uklapanju u finsko društvo, a sin također osjeća kako je biti u manjini. Priče se na kraju spajaju na Kosovu. Statovci odlično opisuje patrijarhalnu kulturu Kosova, političke odnose osamdesetih godina, ali i finska iskustva, hrabro zadirući i u gay odnose i usamljenost. Kvalitetu romana potvrđuje i finska nagrada za najbolji prvijenac, a kvalitetu pisca nagrada i za drugi roman, dok mu je za treći, kao najmlađem dobitniku do sada, lani dodijeljena najprestižnija nagrada, "Finlandia". Dakle, V.B.Z. i ostali nakladnici, ne stajte s prevođenjem.

Elena Ferrante

LAŽLJIVI ŽIVOT ODRASLIH

Autorici iznimno uspjele tetralogije "Genijalna prijateljica" nije bilo lako nakon nje napisati novu knjigu koja će se gledati u komparaciji s najboljima. "Lažljivi život odraslih", koji je također objavio Profil, također u prijevodu Ane Badurine, ne donosi spisateljicu u novoj brzini, zato su donekle izostale euforične čitateljske reakcije, ali je zadržala kvalitetu rukopisa Elene Ferrante. Romaneskna studija sazrijevanja tinejdžerice Giovanne u naizgled funkcionalnoj intelektualnoj obitelji, uz strah od tete Vittorije, izravne i čvrste veze s obiteljskim i napuljskim korijenima koji se žele prebrisati i zaboraviti. Prostudirana knjiga dokazane spisateljice, odmjerena izraza i preciznog opisa, s okom za fizički, psihološki, sociološki detalj, opet je studija Napulja, obitelji i braka u drugoj polovici 20. stoljeća. Najveći je sretnik s ovim romanom onaj tko nije pročitao tetralogiju. Ako je brz, miran je do Nove godine, a ako je sporiji, onda do Uskrsa. Još će poželjeti da "lockdown" potraje što dulje.

---

image
Ivan Katičić Pisac ne bježi od šokantnih postupaka i raspleta
Vojko Bašić Cropix
---

Ivan Katičić

PET METARA BLIŽE ZVIJEZDAMA

Kao peti naslov na ovoj listi je knjiga mladoga omiškoga pisca, zbirka priča nagrađena na natječaju Albatros Pučkoga otvorenog učilišta u Velikoj Gorici i objavljena 2016. godine. Riječ je o prvoj autorovoj knjizi s dvanaest priča koje uglavnom tematiziraju omiško odrastanje i narušenost sjećanja pripovjedača, mladića Frane. Pisac ne bježi od šokantnih postupaka i raspleta, slobode mašte, bizarnosti i crnoga humora. Priče pokazuju autorsku vještinu i intrigantnost, a dio priča doslovno zaustavlja dah. Katičić je ovom knjigom toliko visoko podigao letvicu da od tada nije objavio ništa novo. Kao i mnogi usmjerio se u turizam. Korona-kriza te nesretne branše, srećom, mogla bi ga vratiti pripovijedanju. Uostalom, imamo i višak dobrih turističkih radnika, a manjak dobrih pisaca.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock  Grafički zavod Hrvatske vintage london VBZ  VBZ Hoću knjigu Fraktura VBZ Školska knjiga Zdravo i slasno Fraktura Buybook VBZ Školska knjiga POUVG Vojko Bašić Cropix Ante Čizmić/Cropix Marko Todorov/Cropix Ranko Šuvar/Cropix
Shutterstock
Dekica, šalica, vatrica i blagdanski užitak između korica
 
Grafički zavod Hrvatske
Hrvatski nakladnik nije preveo naslov romana Josefa Škvoreckog

 
vintage london
Ubojstvo djevojke u lučkome kvartu na lošemu glasu rješava šarmantni istražiteljski par, lokalni detektiv i američki vojni policajac
VBZ
Rijedak primjer romana koji se protegao u širinu kao ambiciozna freska, a na svakoj stranici nudi minuciozno izvedene, nijansirane minijature
VBZ
Njemački pisacne odustaje od sasvim osebujnog smisla za humor i uznemirujuće mračnog doživljaja svijeta

Djelo koje nudi 'reset krvavih godina', nijansiranu raspravu o pitanjima koja nam se uvijek iznova vraćaju na dnevni red
Hoću knjigu

Smijehu i dobrom raspoloženju svi se nadaju, a Ako ga tražite u knjigama, ”Dvanaest stolica” bi moglo pomoći
Fraktura
Roman pun rečenica pred kojima se moraš zaustaviti i zamisliti pa se tek nakon nekog vremena vratiti nastavku
VBZ
Knjiga o intimnom svijetu čovjeka koji ne pripada ni skandinavskoj ni balkanskoj kulturi,
Školska knjiga
Važna distopijska priča koja upozorava na to što bi se moglo dogoditi sa svijetom ako na vrijeme ne prepoznamo lažne dušobrižnike
Zdravo i slasno
Slastice, pogotovo čokoladne, izgledaju senzacionalno
Fraktura
Stilski ekonomično ispripovijedana priča o 'običnom' životu i radu profesora engleske književnosti
Buybook
'Schindlerov lift' popeo se na najviše katove domaće književne zgrade
VBZ
Statovcijev prvijenac odlično opisuje patrijarhalnu kulturu Kosova i finska 'multikulturalna' iskustva
Školska knjiga
Romaneskna studija obitelji i Napulja
POUVG
Dvanaest priča koje zaustavljaju dah
Vojko Bašić Cropix
Ivan Katičić Pisac ne bježi od šokantnih postupaka i raspleta
Ante Čizmić/Cropix
 Darko Cvijetić s toliko malo riječi kazao je toliko puno
Marko Todorov/Cropix
 Olga Tokarczuk napisala je roman koji se čita od devetstote  prema prvoj stranici
 
Ranko Šuvar/Cropix
Bekim Sejranović, prerano zaustavljeni književnik
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/znamo-sto-biste-mogli-citati-za-vrijeme-blagdana-troje-novinara-i-urednika-slobodne-preporucuje-15-knjiga-koje-bi-vas-u-lockdownu-mogle-nokautirati-1066274 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cca503233b854ca7e63badf03a9bcbd8960c6bdb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Znamo+%C5%A1to+biste+mogli+%C4%8Ditati+za+vrijeme+blagdana%3A+troje+novinara+i+urednika+Slobodne+preporu%C4%8Duje+15+knjiga+koje+bi+vas+u+%E2%80%98lockdownu%E2%80%98+mogle+nokautirati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fznamo-sto-biste-mogli-citati-za-vrijeme-blagdana-troje-novinara-i-urednika-slobodne-preporucuje-15-knjiga-koje-bi-vas-u-lockdownu-mogle-nokautirati-1066274 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fznamo-sto-biste-mogli-citati-za-vrijeme-blagdana-troje-novinara-i-urednika-slobodne-preporucuje-15-knjiga-koje-bi-vas-u-lockdownu-mogle-nokautirati-1066274 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dekica i šalica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Književnostdekica i šalica

Znamo što biste mogli čitati za vrijeme blagdana: troje novinara i urednika Slobodne preporučuje 15 knjiga koje bi vas u ‘lockdownu‘ mogle nokautirati

Piše Ivica Ivanišević
Jasenka Leskur
Siniša Kekez
23. prosinca 2020. - 08:15

PETOKNJIŽJE IVICE IVANIŠEVIĆA

Damir Pilić

TITO OČIMA KRLEŽE

Josip Broz Tito i Miroslav Krleža upoznali su se u prosincu 1920. Sto godina kasnije Damir Pilić objavio je zamašni libar o delikatnom odnosu između Moćnika i Umjetnika, čovjeka koji je stvorio novu državu i pisca koji je stvorio novu kulturu. Osim što je knjiga o dvojici "teškaša" koji su obilježili živote generacijama ljudi s ovih prostora, ovo je i djelo koje nudi "reset krvavih godina", nijansiranu raspravu o pitanjima koja nam se uvijek iznova vraćaju na dnevni red, jer odgovori na njih nisu oblikovali samo našu prošlost, nego određuju i našu sadašnjost. A, izvan svake sumnje, mogli bi itekako značajno utjecati i na našu budućnost.

Josef Škvorecký

MIRÁKL

"Politicku detektivku" češkoga meštra nećete ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 21:11