StoryEditorOCM
Književnostjužna koreja

Nobelova nagrada za književnost u rukama Han Kang; najpoznatija je po jednom romanu, prevedenom i na hrvatski jezik

Piše K. K./JL
10. listopada 2024. - 13:34

 Dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost je južnoakorejska autorica Han Kang, upravo su javili članovi švedske akademije. Najpoznatija je u široj javnosti po knjizi "Vegeterian" koja se bavi mentalnim bolestima. Objavljena je i u Hrvatskoj u izdanju Hena.coma, piše Jutarnji list.

Lani je nagrađen Jon Fosse, najpoznatiji norveški dramatičar nakon Henrika Ibsena. U tadašnjoj anketi na službenim stranicama Švedske akademije, na pitanje jesu li pročitali išta Fosseovo, gotovo je 90 posto ispitanika odgovorilo da nije. Možda i stoga što je Fosse dugo pisao drame, a tek se poslije posvetio romanima.

 Svemu su, i ove godine, prethodile kladionice. Među ostalima, spominjalo se ime kineske spisateljice Can Xue. Mislilo se da njezin eksperimentalni stil, utopijski i distopijski nadrealni svjetovi koje stvara, pisanje koje uspoređuju s Kafkom mogu biti nagrađeni Nobelom. Doduše, dojam je da u to više vjeruju književni teoretičari negoli kladionice. Šanse joj je umanjila i činjenica da je Nobel za književnost u Kinu otišao relativno nedavno: 2012., kada ga je dobio Mo Yan.

Kladioničarske prognoze

Mnogi su tražeći ovogodišnjeg dobitnika gledali izvan zapadnog kulturnog kruga, uvjereni da tako radi i Švedska akademija. "Mislim da će to biti žena iz jezične zone izvan Europe", komentirao je za AFP Bjorn Wiman, urednik kulture u utjecajnim švedskim dnevnim novinama Dagens Nyheter.

image

Južnokorejska spisateljica sa svojom najpoznatijom knjigom

 

 

Leon Neal/Afp

Švedska akademija ne iznosi u javnost uži izbor imena, pa su kladionice i pretpostavke često jako daleko od imena stvarnog dobitnika. Književnim krugovima Stockholma kružilo je ime australskog romanopisca Geralda Murnanea, antiguansko-američke spisateljice Jamaice Kincaid, spominje se i kanadska pjesnikinja Anne Carson, Mađar László Krasznahorkai, Rumunj Mircea Cărtărescu, na kladionicama kao da su oduvijek i Ngũgĩ wa Thiong‘o, kenijski autor, japanski spisatelj Haruki Murakami, sirijski pjesnik Adonis, pa i Salman Rushdie, čiji je i sam život materijal za roman.

Anne Carson je, nakon što su nagradu u nekoliko posljednjih godina dobile Louise Glück i Annie Ernaux, bila trenutno slabo izgledno ime za laureatkinju, kažu da bi to bio suviše sličan izbor.

Dubravka Ugrešić nije mogla dobiti nagradu

Gledajući rasprave na nekima od foruma na kojima čitatelji biraju svoje favorite, ima i onih koji su na listu uvrstili Dubravku Ugrešić. No, Nobel se ne dodjeljuje posthumno. Nažalost, Dubravka Ugrešić, čije se ime u kontekstu Nobela spominjalo i proteklih godina, dobitnica mnogih važnih nagrada i autorica bitna opusa, tu nagradu nikad neće dobiti. Baš kao ni Ismail Kadare koji je također preminuo ove godine.

image

‘Greek Lessons‘ Han Kang 

Jonathan Nackstrand/Afp

Puno je onih koji su mislili da će ove godine nagradu dobiti književno ime iz Azije i da će Akademija nagraditi autoricu. U tom se kontekstu spominjale i vijetnamska književnica i disidentkinja Duong Thu Huong te Yōko Tawada, japanska spisateljica koja živi u Berlinu te piše na japanskom i njemačkom jeziku.

Neki su se pitali hoće li Akademija imati hrabrosti nagraditi Rushdieja koji je od 1989., zbog romana "Sotonski stihovi" kojim je navukao bijes muslimanskih fundamentalista zbog "bogohuljenja" te mu je ajatolah Homeini izrekao neopozivu smrtnu osudu (fetvu), natjeran na skrivanje. No, posljednjih desetak i više godina živio je prilično javnim životom, držao predavanja u javnosti, predstavljao svoje knjige. Sve do ljeta 2022., kad je u Americi na književnom festivalu napadnut nožem, piše Jutarnji list.

image

Čitateljice i čitatelji odavno su prepoznali Han Kang 

Leon Neal/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 13:34