StoryEditor
Književnostmlada nada

Mlada splitska spisateljica Luca Kozina za priče je dobila nagradu ‘Prozak’, koja joj donosi objavu knjige, radi u marketingu, a u školi se ne vidi

Piše Silvana Uzinić
6. svibnja 2020. - 08:05
Luca Kozina: Pandemija me je malo zablokirala, a onda sam se nakon dva tjedna vratila u rutinuJakov Prkić/hanza media

Tko je Luca Kozina? Pitamo se to nakon što smo pročitali imena ovogodišnjih dobitnika nagrade “Prozak”, što je već petnaesti put dodjeljuje Udruga za kreakciju “Kultipraktik”. Među njima je i 29-godišnja Splićanka Luca, čije su kratke priče najboljim rukopisom autora do 35 godina starosti proglasili Kruno Lokotar, Olja Ivančević Savičević i Marko Pogačar.

Mladu laureatkinju poznaju tek rijetki koji čitaju časopise poput Zareza, Fantoma slobode, Mogućnosti, Republike, studentskog The Split Minda, odnosno portala Booksa.hr, gdje već četiri godine objavljuje književne osvrte. Na natječaj za “Prozak” Luca je poslala 20-ak kratkih priča i, eto ga, vijest joj je preokrenula tmurno doba karantene.

Ova nesuđena profesorica hrvatskog i filozofije s diplomom splitskog Filozofskog fakulteta nakon gotovo deset godina pisanja s ovom sada respektabilnom književnom nagradom uputila se u ozbiljne autorske pothvate. A sve je počelo...

NOVI KNJIŽEVNI VAL

-... na radionici kreativnog pisanja koju je vodila pjesnikinja Irena Delonga Nešić, tamo negdje 2012. godine. Baš smo najviše radili na kratkim pričama, zbog čega sam im i ostala sklona. Sad se trudim poraditi i na duljim formama – govori Luca, s kojom smo se našli na praznom štekatu jednog od zatvorenih kafića u Splitu 3. Govori nam kako je s polaznicima te radionice i danas u kontaktu te kako mnogi od njih pišu i objavljuju na blogu i na Facebook stranici kao književna grupa “Novi književni val”.

- Tu potičemo jedni druge na rad, a ostali smo u kontaktu i s voditeljicom radionice. Analiziramo radove, savjetujemo jedni druge... Neki od nas šalju radove na natječaje, neki su dobili nagrade, neki su već objavili i knjige, ja sam se već nekoliko puta javljala za “Prozak”, a uspjeh je bio već kada sam ulazila u širi izbor. I ove godine među ljudima u užem izboru bilo je jačih autora s iskustvom.

Imponira mi svakako i sastav žirija, ali ova vijest mi je stvarno osvježila ove dane, a sada se naročito radujem objavi knjige, što će mi biti pravi vjetar u leđa. Jer čak i neki renomirani autori teško nalaze izdavače – raspoložena je mlada autorica. Govori nam da je trenutačno negdje između poslova, radi honorarno u digitalnom marketingu za jednu tvrtku, tako da i tu stalno nešto piše. Da neće raditi kao profesorica, shvatila je, kaže, već na faksu.

NASTOJIM PISATI SVAKI DAN

- U Splitu ima samo profesorski smjer pa sam tako prisilno stekla tu diplomu. Inače, cijenim taj posao u prosvjeti, smatram ga pravim pozivom, ali nisam ga ni tražila. Ovaj digitalni marketing mi je draži jer tu se stalno nešto piše. Pišem blogove, inače svaki dan hvatam bilješke, upisujem fragmente u mobitel za neke buduće priče. Pišem i poeziju, imam jednu zbirku na kojoj stalno radim, prerađujem je, moglo bi se reći da je to djelo u nastanku.

Lucine kratke priče su suvremene, pomalo iščašene, često iz ženske perspektive, tematiziraju egzistencijalno granične situacije dramatizirane više u glavama neshvaćenih likova nego u stvarnosti.

Koliko u njima ima autobigrafskih momenata? – pitamo je.

- Ne puno, ali dakako da su utemeljene na proživljenim emocijama.

Najdraže su joj američka i ruska književnost, od klasika do suvremenih autora, nabraja nam Bulgakova, Dovlatova, Dostojevskog, Austera, Flannery O’Connor, Luciju Berlin, Phillipa K. Dicka..., voli i Kafku i Borgesa - majstore kratke priče koje preferira.

Hoće li se jednom odlučiti na roman?

- Jednog dana sigurno hoću! A za sada ću nastaviti dalje s pričama pa što bude. Nemam neki plan. Nastojim održavati naviku svakodnevnog pisanja.

A je li u dane karantene imala veći poriv za pisanjem – vraćamo se pri kraju razgovora u stvarnost.

- Nisam baš, zatekla me prve dane tjeskoba i panika kao i mnoge druge. Baš nisam. Mene je zablokiralo malo, a onda sam se nakon dva tjedna vratila u rutinu. Straha više nemam, ionako ne pomaže. •

#LUCA KOZINA#NAGRADA PROZAK

Izdvojeno

16. svibanj 2020 11:36