StoryEditorOCM
Književnostod 25. do 29. rujna

7. Mediteranski festival knjige i ove se godine vraća u Split; dječji program u središtu pozornosti

Piše Marina Knežević Petković
20. rujna 2024. - 14:08

Mediteranski festival knjige i ove se godine vraća u Split i to od 25. do 29. rujna u veliku dvoranu ŠC Gripe.

Na jednom mjestu se okupljaju izdavači knjiga, autori, kao i svi ljubitelji pisane riječi. Povodom ovog događaja, 19. rujna je održana konferencija za novinare u Velikoj dvorani sportskog centra Gripe. O svim aspektima i programu 7. po redu Festivala, govorili su predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina i Mišo Nejašmić, član organizacijskog odbora i vijećnik ZNK HGK-a, koji su nam predstavili ovogodišnji program za odrasle, te Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, koji je prezentirao i posebno istaknuo ovogodišnji dječji program, u okviru Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija, na kojem će osim mladih posjetitelja sajma sudjelovati i učenici osnovnih škola iz cijele Splitsko-dalmatinske županije.

image

Mišo Nejašmić, član organizacijskog odbora i vijećnik ZNK HGK-a

 

Duje Klarić/Cropix

Ove godine su se uistinu potrudili obogatiti dječji program i privući najmlađe uzraste. U Bookvariju i Malom Bookvariju uz dvoranu održavat će se likovne, literarne, novinarske i druge radionice, čitanje priča, modeliranje kipa Marka Marulića u glini, razne igraonice s naglaskom na Ivanu Brlić-Mažuranić i Marulića, kojima je ove godine obljetnica i koji su dio našeg identiteta i kulture.

40 nakladnika regije

– Pazili smo ove godine na prijenos kulture čitanja na djecu, jer na njima ostaje budućnost. Tih pet dana želimo stvoriti dnevni boravak Splita i mjesto, gdje će građani i svi drugi posjetitelji doći besplatno uživati u idejama koje pisci prenose bilo da je znanje, fikcija, publicistika, beletristika... Pozvani ste da uživate – izjavio je Kozina.

image

Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore

Duje Klarić/Cropix

Mediteranski festival knjige, čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija, te Splitsko-dalmatinska županija, od samog se svog početka etablirao kao najvažnija književna i knjižarska manifestacija, te jedno od najznačajnijih kulturnih događanja u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, koje svake godine posjeti oko 20 tisuća posjetitelja. I ove godine očekuje se jednako veliko zanimanje ljubitelja knjige, kako za prodajni dio, tako i za popratne manifestacije.

– Očekuje se više od 40 nakladnika iz cijele regije, na 1700 metara četvornih, gdje ćemo imati najnovije knjige na popustu od 20 posto, al’ isto tako i starije naslove, koji će biti na većem popustu do 70 posto. Drugi bitan dio Festivala je i program, na koji pazimo da bude inkluzivan, aktualan i lokalan. S obzirom na to da se sajam zove “Mediteranski”, a Split je u centru Mediterana, pazimo da imamo krug tema koje zanimaju Split, ali i šire – naglasio je Kozina.

Uz bogat program svih dana festivala, od sajamskih cijena knjiga, sjajnih gostiju, susreta s autorima te uz pregršt edukativnih i kreativnih radionica za djecu i mlade, svakako se preporuča posjetiti ŠC Gripe od 10 do 21 sat. Tim prije što je ulaz besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 14:14