StoryEditorOCM
KazališteBILANDŽIĆ NA OPTUŽBE

‘Kazališnom vijeću smo isporučili 2500 stranica dokumentacije, bilo bi dobro da u idućem bude jedan pravnik i ekonomist‘

Piše Jasenka Leskur
12. lipnja 2024. - 15:37

- Nikakva šteta za porezne obveznike nije nastala u HNK Split, dapače. S indignacijom odbacijem takve optužbe da su porezni obveznici oštećeni – kazao je intendant Vicko Bilandžić, komentirajući da ga je bivši član Kazališnog vijeća Luka Jadrić odlučio kazneno prijaviti za nenamjensko trošenje proračunskih sredstava, odnosno za prekoračenje svojih ovlasti.

- HNK je postupao sukladno svojim uobičajenim poslovnim procedurama, sukladno financijskom planu koji je usvojen od Kazališnog vijeća. pa od Gradskog vijeća, pa ponovno od Kazališnog vijeća.

Što je bitno, mi smo sve svoje interne procedure napravili na vrijeme i dali ga Kazališnom vijeću na usvajanje dva dana prije Nove godine, a dobili smo odgovor: “Mi ćemo se praviti da ga nismo dobili”. Ovo mi ne izgleda kao da ga nisu dobili, već kao neki kafkijanski proces, kao zamka, čekam da se ovde netko pretvori u kukca - čudi se Bilandžić i nastavlja:

- Radi se o nabavkama za kazalište koje su se radile kroz cijelu godinu: klima uređaji, šatori za Splitsko ljeto, plaćanja hotelskog smještaja, digitalizacija kazališta, dakle uobičajeni poslovni procesi u kazalištu, i sukladno zakonu, usklađivanje plana nabave sa stvarnim stanjem do kraja godine.

Kazališno vijeće, eto, nije moglo sazvati elektroničku sjednicu 29. prosinca jer ne rade vikendom a svi kazališni djelatnici rade i vikendom i praznikom i noću. Nikad mi se nisu bunili. Žao mi je što Kazališno vijeće nije shvatilo svoju obavezu da isto tako radi kad je potrebno.

Mogao bih se sada ljutiti na svoje službe zašto nije izvještaj poslan 12 sati ranije, ali ne pada mi na pamet, jer su toliko prezaposleni i pretrpani s jednim ovakvim Kazališnim vijećem koje je revizorsko.

Mi smo 2500 stranica dokumentacije isporučili tom Kazališnom vijeću do tog trenutkka. Išli su pet, šest godina unazad, tražili dokumentaciju. Na sjednicama su čak prozivali neke eminentne umjetnike.

I sad kad je trebalo odradit jednu nedjelju...mislim da je sve jasno, kao i to da ova prijava dolazi šest mjeseci nakon tzv. nepravilnosti.

Da bi se moglo voditi kazalište treba imat otvoren, transparentan i jasan odnos s Kazališnim vijećem, uistinu se nadam da ćemo dobiti novi saziv s kojim ćemo nastaviti komunicirati i zajednički raditi na unaprijeđivanju svih kazališnih procesa, na rastu broja publike i kvaliteti predstava.

Da bismo to mogli, moramo imati Kazališno vijeće koje nas razumije, podržava, ne traži “dlaku u jaju”, ne postavlja klipove i onemogućava normalan rad kazališta.

Izbor novog Kazališnog vijeća je u ingerenciji Grada, upoznat ću ga kad bude imenovano, jedina je moja molba da u njemu bude jedan pravnik i jedan ekonomist. Da nemamo slučajeve da Kazališno vijeće ne razumije dokumentaciju koja im se dostavlja.

Imali smo situaciju da je ovo Vijeće tvrdilo da smo u minusu 800 000 eura,  a pokazalo se suprotno.

Nije lako raditi u ovim uvjetima, svaki dan smo u medijima, opravdano i neopravdano.

Svi ne izdrže, kao što vidite, neki ljudi nas zbog toga napuštaju, neki dolaze koji su spremni ulaziti u koštac s tim. Žao mi je što su otišli Ivana Srbljan i Ivan Plazibat ali ih potpuno razumijem, s njima sam u kontaktu.

Spreman sam braniti kazalište od takvog pristupa, unaprijediti ga kako god mogu, ekipirati se novim ljudima ako sam radio greške u kadroviranju i spreman sam ići dalje – izjavio je Vicko Bilandžić.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 15:38