stdClass Object ( [id] => 637818 [title] => Kao da nas se pokušava izmoriti, ali to nije moguće, jer mi volimo birokratski jezik, kaže Vice Tomasović, predsjednik HULU-a koji je morao još jednu izložbu iseliti iz Podruma [alias] => kao-da-nas-se-pokusava-izmoriti-ali-to-nije-moguce-jer-mi-volimo-birokratski-jezik-kaze-vice-tomasovic-predsjednik-hulu-a-koji-je-morao-jos-jednu-izlozbu-iseliti-iz-podruma [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U komplicirane odnose koje u Dioklecijanovim podrumima već dulje vrijeme dijele splitski umjetnici, Grad i Konzervatorski odjel, sad se umiješalo i malo virtualne zbilje.

Naime, povodom virtualnog postava “#VR_inc-001 (virtualna materija)” u petak se na svom FB profilu oglasio predsjednik splitskog HULU-a Vice Tomasović: “Večeras imamo izložbu virtualne stvarnosti koja je dogovorena za Podrume, ali konzervatori nam nisu dali dozvolu... Stoga su umjetnici izradili virtualnu simulaciju Podruma Dioklecijanove palače u kojoj su postavili svoje radove!”

Tragom objave, pitali smo Tomasovića malo o toj materiji, stvarnoj i virtualnoj.

“U protekloj godini mi smo prijavili šest izložbi sve skupa, i to Muzeju grada Splita jer oni su upravitelji prostora. Međutim, Podrumi su početkom srpnja upisani kao kulturno dobro, tako da su tek tada postali službeno postojeći.

Prije nisu postojali s pravne strane. Sad kad postoje, Ministarstvo kulture ih je dalo Splitu na upravljanje. I sad, po Zakonu o kulturnim dobrima, Grad mora raspisati posebne uvjete korištenja prostora uz prethodno odobrenje konzervatora, tako da Muzej grada praktički i dalje upravlja Podrumima.”

Tomasović ističe kako su Podrumi i dalje prvenstveno u funkciji turizma, premda ugovor između Grada i Muzeja još ne postoji, što dovodi do nejasnoća u ingerencijama. Navodno su pravilnici u izradi, ali dok je takva situacija, sve se rješava preko Grada.

”Za tri izložbe koje smo pripremali sad u zadnje vrijeme, morali smo ići i preko Grada i preko Konzervatorskog odjela. To je bila zavrzlama i mi smo tražili od Grada da za to pita konzervatore, konzervatori su to slali u Zagreb, iz Zagreba su vraćali u Split, i tako se to vrtilo ukrug po službama.

Na kraju, kad sam uspio dogovoriti sastanak kod Bužančića, već se ‘nahvatalo’ ljeto s godišnjim odmorima”, objašnjava Tomasović.

Kad su se konačno našli, jedan projekt su ipak uspjeli provući u Podrumima, izložbu Kate Mijatović ”Arhiv snova”, koja nije previše opterećivala prostor.

Naime, sastojala se od stalaka s papirima na koje su ljudi mogli sami upisivati što su sanjali. “Za tu izložbu dobili smo zeleno svjetlo, a za druge dvije ne - jednu o robotici, i drugu s virtualnom stvarnošću - pod izlikom da Podrumi ne mogu podnijeti toliko opterećenje strujom, te da bi HEP u tom slučaju morao stavljati poseban priključak, koji se posebno naplaćuje.

To mi se čini razumljivim i dobili smo odgovor da bi bilo bolje da za ta dva projekta nađemo zamjenski prostor. Meni kao predsjedniku udruge bilo je drago da smo uspjeli održati išta u Podrumima i uputili smo molbu Muzeju grada za jugoistočnu kulu, što su nam dopustili”, objašnjava Vice.

Motorno ulje ubrzalo upis u kulturno dobro?

Izložba virtualne stvarnosti u jugoistočnoj kuli tako je ispala zahtjevnija nego što jest jer su umjetnici još od ljeta čekali na odgovore.

- Izložbu “#VR_inc-001 (virtualna materija)” stvorio je umjetnički kolektiv Format C, koji radi rezidencije po svijetu i Hrvatskoj i pioniri su umjetnosti u virtualnom prostoru, tako da ni HULU-ovci nisu sigurni kako atribuirati to stvaralaštvo - kao kiparstvo ili kao multimediju.

Svakako, htjeli su izložiti radove koji su nastali na rezidenciji u Podstrani prošlo ljeto. Kako nismo dobivali nikakve odgovore od konzervatora, ponudili smo umjetnicima druge prostore, ali nisu htjeli izlagati nigdje drugdje jer su to radovi koji su nastali za Podrume.

Međutim, došli smo do ideje o virtualnoj stvarnosti, digitaliziranom prostoru Dioklecijanovih podruma, kupili smo opremu koja nije ni jeftina, i sad je ona izložena u jugoistočnoj kuli, od 10 do 14 svaki dan do 13. prosinca - objašnjava Vice, koji je i ovdje pokazao praktičnu vještinu gurua.

Ipak, pitanje strategije za prostor Podruma ostaje otvoreno. U 30-ak godina vođenja Podruma HULU je osposobio te prostore, očistio istočno krilo Podruma koje je bilo zatrpano smećem, betonirao pod te uložio u električne instalacije, rasvjetu, infonosače i slično.

Uglavnom, od njihove administracije prostorom u Podrumima nije se ništa izmijenilo, osim što se prihod od turističkih ulaznica zbraja na drugome mjestu.

U pitanju izlaganja u Podrumima, Tomasović ipak nema iluzija. “Teško je izlagati dolje, treba poštovati gabarite, starinu... Najveći je problem za Grad taj što naše izložbe traju i teško ih je dislocirati kako bi se eventualno ubacio neki gradski ‘event’...

Objasnili smo umjetnicima situaciju i maksimalno se prilagodili tome. Imali smo tu jednu situaciju s grupnom izložbom kustosa Marka Stamenkovića ’Tijelo koje gori’, gdje je rad Viktora Popovića, plitki bazen s nezapaljivim motornim uljem, ispao predmet smutnje.

Naime, posjetitelji nisu poštivali pravila prostora, znali bi zagaziti unutra i širiti te mrlje oko Popovićeva rada, pa nas je Muzej zamolio da to maknemo unutar 24 sata.

To smo i napravili, ali nakon toga smo dobili dopis od Muzeja grada da su Podrumi upisani u kulturno dobro i da sve ubuduće prijavljujemo konzervatorima. Ne znam, možda je i to s Popovićevim radom kumovalo ubrzanju upisa u kulturno dobro.”

HULU 2020. bez programa

HULU je za poštivanje procedura, tvrdi Tomasović, ali drži kako bi i posjetitelje trebalo obavijestiti o pravilima ponašanja. “Turisti i dalje gase čikove o zidove i slično. Pravila ponašanja trebala bi biti javno napisana i upravitelj prostora bi čitavo vrijeme trebao imati zaštitare, jer se radi o neprocjenjivom blagu koje smo naslijedili.”

Svakako, HULU je zainteresiran izlagati i sudjelovati u kulturnom životu Podruma s programima suvremene umjetnosti u suradnji s Konzervatorskim odjelom i institucijama grada, ali, kaže Tomasović, “za sljedeću godinu nismo ništa pripremili zbog nesigurne organizacijske strukture, dok se stvari ne riješe između Muzeja kao upravitelja prostora i Grada kao vlasnika i konzervatora kao tijela koje će ga nadgledati”.

Tomasović se pita kako je moguće da HULU prijavljuje svoje programe po godinu dana unaprijed i da kad dođe trenutak za potpisivanje ugovora najčešće “ulete” neki protokoli koji ometaju realizaciju, dok se s druge strane programi poput “Splitskog ljeta”, “Piano Loopa” i sličnih sadržaja odvijaju bez problema.

“Kao da nas se pokušava izmoriti, ali to nije moguće, jer mi volimo birokratski jezik”, zaključuje zasad priču Vice Tomasović.

 
Odbili smo i Salvadora Dalija

Od svega što smo kao Konzervatorski odjel u prošlom razdoblju napravili najznačajnije je rješenje stoljetne enigme Dioklecijanovih podruma, koji pravno nisu postojali.

Svi papiri su napokon riješeni, a čeka se još zadnji koji je u ‘draftu’ i kojim Grad Split imenuje Muzej grada Splita neposrednim upravljačem Podruma.

Sve je razjašnjeno i ako postoji ikakav problem, onda je samo tehničke prirode. Ogroman posao je odrađen i postignut je uspjeh. Republika Hrvatska je vlasnik Podruma temeljem zakona, a upravljačka prava prenijela je na Grad Split, koji sad mora riješiti tehničke detalje.

Prema tim dokumentima država je kontrolni mehanizam, koji će vršiti preko posebnih uvjeta Konzervatorskog odjela u Splitu. Sad konačno postoji piramida odgovornosti.

Plan upravljanja rizicima je temeljni dokument za poduzimanje daljnjih radnji, a on će uskoro biti dovršen. Jugoistočna kula je restaurirana i ona može biti odlično zamjensko rješenje dok se u Podrumima ne provedu te mjere.

Ovo ljeto smo morali odbiti izložbu o Daliju, jer u Podrumima ni prozori nisu osigurani. Sve to još treba riješiti da bi se moglo pristupiti ozbiljnim izložbama i rangu koji Podrumi zavrjeđuju.

Onda će to biti stvar završena na dugi rok, kaže pročelnik Konzervatorskoga odjela u Splitu.

Dajmo vremena strukama

Uskoro će Grad s Muzejem grada Splita potpisati ugovor o upravljanju, održavanju i korištenju Podruma.

Izrada Plana upravljanja rizicima je pri kraju i nakon uvida u ugovor i plan bit će jasnije kako dalje upravljati tim osjetljivim prostorom. Do tada, korištenje Podrumima trećim osobama, pa tako i umjetničkim udrugama, odobravaju Služba za kulturu i Konzervatorski odjel. Osjetljivi prostor traži jasna pravila ponašanja i sada smo prvi put u mogućnosti donijeti ih. Nedavne poplave za trajanja izložbe Kate Mijatović u organizaciji HULU-a dovode u pitanje je li moguće i pametno raditi izložbe u tom prostoru?

Naravno da će u Podrumima biti mjesta za likovna događanja i druge oblike kulture. Smatram da su oprez i promišljenost obvezni, moramo dati vremena strukama koje će Podrume cjelovito sagledati i odlučiti koji će sadržaji i pod kojim uvjetima ući u Podrume. Osjetljiv je to prostor i teško je biti pošten prema njemu. Nama je po prirodi problema najbliži Arheološki muzej Istre u Puli koji upravlja Amfiteatrom, koji je kao prostor pravno ‘jasniji’ negoli su to Podrumi - ističe ravnateljica Muzeja grada Splita.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bruma iz Podruma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-12-11 11:29:39 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Jakov Kosanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-12-12 08:26:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-12-12 08:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1394 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12360598.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12306368.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12306390.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12306392.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/11132434.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/10365599.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/10731982.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12360590.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12360592.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12360594.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12360596.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12306368.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12306390.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12306392.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/11132434.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/10365599.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/10731982.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12360590.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12360592.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12360594.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12360596.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12306368.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12306390.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12306392.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/11132434.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/10365599.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/10731982.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12360590.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12360592.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12360594.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/12\/Kultura\/12360596.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1452"},{"size0":"1595x1050"},{"size0":"1595x1050"},{"size0":"1595x1050"},{"size0":"1920x1346"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1286"},{"size0":"1920x1427"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1595x1050"},{"size0":"1595x1050"},{"size0":"1595x1050"},{"size0":"1920x1346"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1286"},{"size0":"1920x1427"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1595x1050"},{"size0":"1595x1050"},{"size0":"1595x1050"},{"size0":"1920x1346"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1286"},{"size0":"1920x1427"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4756419 Threads: 2 Questions: 163125639 Slow queries: 70785 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4811483 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/kao-da-nas-se-pokusava-izmoriti-ali-to-nije-moguce-jer-mi-volimo-birokratski-jezik-kaze-vice-tomasovic-predsjednik-hulu-a-koji-je-morao-jos-jednu-izlozbu-iseliti-iz-podruma-637818 [printLink] => /kultura/kao-da-nas-se-pokusava-izmoriti-ali-to-nije-moguce-jer-mi-volimo-birokratski-jezik-kaze-vice-tomasovic-predsjednik-hulu-a-koji-je-morao-jos-jednu-izlozbu-iseliti-iz-podruma-637818?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bruma iz Podruma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kao da nas se pokušava izmoriti, ali to nije moguće, jer mi volimo birokratski jezik, kaže Vice Tomasović, predsjednik HULU-a koji je morao još jednu izložbu iseliti iz Podruma [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-03-41-42-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12360598.jpg [galleryCount] => 31 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12360598.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12306368.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12306390.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12306392.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/11132434.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/10365599.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/10731982.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12360590.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12360592.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12360594.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12360596.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12306368.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12306390.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12306392.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/11132434.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/10365599.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/10731982.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12360590.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12360592.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12360594.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12360596.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12306368.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12306390.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12306392.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/11132434.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/10365599.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/10731982.jpg [title] => ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12360590.jpg [title] => ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12360592.jpg [title] => ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12360594.jpg [title] => ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/12/Kultura/12360596.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U komplicirane odnose koje u Dioklecijanovim podrumima već dulje vrijeme dijele splitski umjetnici, Grad i Konzervatorski odjel, sad se umiješalo i malo virtualne zbilje.

Naime, povodom virtualnog postava “#VR_inc-001 (virtualna materija)” u petak se na svom FB profilu oglasio predsjednik splitskog HULU-a Vice Tomasović: “Večeras imamo izložbu virtualne stvarnosti koja je dogovorena za Podrume, ali konzervatori nam nisu dali dozvolu... Stoga su umjetnici izradili virtualnu simulaciju Podruma Dioklecijanove palače u kojoj su postavili svoje radove!”

Tragom objave, pitali smo Tomasovića malo o toj materiji, stvarnoj i virtualnoj.

“U protekloj godini mi smo prijavili šest izložbi sve skupa, i to Muzeju grada Splita jer oni su upravitelji prostora. Međutim, Podrumi su početkom srpnja upisani kao kulturno dobro, tako da su tek tada postali službeno postojeći.

Prije nisu postojali s pravne strane. Sad kad postoje, Ministarstvo kulture ih je dalo Splitu na upravljanje. I sad, po Zakonu o kulturnim dobrima, Grad mora raspisati posebne uvjete korištenja prostora uz prethodno odobrenje konzervatora, tako da Muzej grada praktički i dalje upravlja Podrumima.”

Tomasović ističe kako su Podrumi i dalje prvenstveno u funkciji turizma, premda ugovor između Grada i Muzeja još ne postoji, što dovodi do nejasnoća u ingerencijama. Navodno su pravilnici u izradi, ali dok je takva situacija, sve se rješava preko Grada.

”Za tri izložbe koje smo pripremali sad u zadnje vrijeme, morali smo ići i preko Grada i preko Konzervatorskog odjela. To je bila zavrzlama i mi smo tražili od Grada da za to pita konzervatore, konzervatori su to slali u Zagreb, iz Zagreba su vraćali u Split, i tako se to vrtilo ukrug po službama.

Na kraju, kad sam uspio dogovoriti sastanak kod Bužančića, već se ‘nahvatalo’ ljeto s godišnjim odmorima”, objašnjava Tomasović.

Kad su se konačno našli, jedan projekt su ipak uspjeli provući u Podrumima, izložbu Kate Mijatović ”Arhiv snova”, koja nije previše opterećivala prostor.

Naime, sastojala se od stalaka s papirima na koje su ljudi mogli sami upisivati što su sanjali. “Za tu izložbu dobili smo zeleno svjetlo, a za druge dvije ne - jednu o robotici, i drugu s virtualnom stvarnošću - pod izlikom da Podrumi ne mogu podnijeti toliko opterećenje strujom, te da bi HEP u tom slučaju morao stavljati poseban priključak, koji se posebno naplaćuje.

To mi se čini razumljivim i dobili smo odgovor da bi bilo bolje da za ta dva projekta nađemo zamjenski prostor. Meni kao predsjedniku udruge bilo je drago da smo uspjeli održati išta u Podrumima i uputili smo molbu Muzeju grada za jugoistočnu kulu, što su nam dopustili”, objašnjava Vice.

Motorno ulje ubrzalo upis u kulturno dobro?

Izložba virtualne stvarnosti u jugoistočnoj kuli tako je ispala zahtjevnija nego što jest jer su umjetnici još od ljeta čekali na odgovore.

- Izložbu “#VR_inc-001 (virtualna materija)” stvorio je umjetnički kolektiv Format C, koji radi rezidencije po svijetu i Hrvatskoj i pioniri su umjetnosti u virtualnom prostoru, tako da ni HULU-ovci nisu sigurni kako atribuirati to stvaralaštvo - kao kiparstvo ili kao multimediju.

Svakako, htjeli su izložiti radove koji su nastali na rezidenciji u Podstrani prošlo ljeto. Kako nismo dobivali nikakve odgovore od konzervatora, ponudili smo umjetnicima druge prostore, ali nisu htjeli izlagati nigdje drugdje jer su to radovi koji su nastali za Podrume.

Međutim, došli smo do ideje o virtualnoj stvarnosti, digitaliziranom prostoru Dioklecijanovih podruma, kupili smo opremu koja nije ni jeftina, i sad je ona izložena u jugoistočnoj kuli, od 10 do 14 svaki dan do 13. prosinca - objašnjava Vice, koji je i ovdje pokazao praktičnu vještinu gurua.

Ipak, pitanje strategije za prostor Podruma ostaje otvoreno. U 30-ak godina vođenja Podruma HULU je osposobio te prostore, očistio istočno krilo Podruma koje je bilo zatrpano smećem, betonirao pod te uložio u električne instalacije, rasvjetu, infonosače i slično.

Uglavnom, od njihove administracije prostorom u Podrumima nije se ništa izmijenilo, osim što se prihod od turističkih ulaznica zbraja na drugome mjestu.

U pitanju izlaganja u Podrumima, Tomasović ipak nema iluzija. “Teško je izlagati dolje, treba poštovati gabarite, starinu... Najveći je problem za Grad taj što naše izložbe traju i teško ih je dislocirati kako bi se eventualno ubacio neki gradski ‘event’...

Objasnili smo umjetnicima situaciju i maksimalno se prilagodili tome. Imali smo tu jednu situaciju s grupnom izložbom kustosa Marka Stamenkovića ’Tijelo koje gori’, gdje je rad Viktora Popovića, plitki bazen s nezapaljivim motornim uljem, ispao predmet smutnje.

Naime, posjetitelji nisu poštivali pravila prostora, znali bi zagaziti unutra i širiti te mrlje oko Popovićeva rada, pa nas je Muzej zamolio da to maknemo unutar 24 sata.

To smo i napravili, ali nakon toga smo dobili dopis od Muzeja grada da su Podrumi upisani u kulturno dobro i da sve ubuduće prijavljujemo konzervatorima. Ne znam, možda je i to s Popovićevim radom kumovalo ubrzanju upisa u kulturno dobro.”

HULU 2020. bez programa

HULU je za poštivanje procedura, tvrdi Tomasović, ali drži kako bi i posjetitelje trebalo obavijestiti o pravilima ponašanja. “Turisti i dalje gase čikove o zidove i slično. Pravila ponašanja trebala bi biti javno napisana i upravitelj prostora bi čitavo vrijeme trebao imati zaštitare, jer se radi o neprocjenjivom blagu koje smo naslijedili.”

Svakako, HULU je zainteresiran izlagati i sudjelovati u kulturnom životu Podruma s programima suvremene umjetnosti u suradnji s Konzervatorskim odjelom i institucijama grada, ali, kaže Tomasović, “za sljedeću godinu nismo ništa pripremili zbog nesigurne organizacijske strukture, dok se stvari ne riješe između Muzeja kao upravitelja prostora i Grada kao vlasnika i konzervatora kao tijela koje će ga nadgledati”.

Tomasović se pita kako je moguće da HULU prijavljuje svoje programe po godinu dana unaprijed i da kad dođe trenutak za potpisivanje ugovora najčešće “ulete” neki protokoli koji ometaju realizaciju, dok se s druge strane programi poput “Splitskog ljeta”, “Piano Loopa” i sličnih sadržaja odvijaju bez problema.

“Kao da nas se pokušava izmoriti, ali to nije moguće, jer mi volimo birokratski jezik”, zaključuje zasad priču Vice Tomasović.

 
Odbili smo i Salvadora Dalija

Od svega što smo kao Konzervatorski odjel u prošlom razdoblju napravili najznačajnije je rješenje stoljetne enigme Dioklecijanovih podruma, koji pravno nisu postojali.

Svi papiri su napokon riješeni, a čeka se još zadnji koji je u ‘draftu’ i kojim Grad Split imenuje Muzej grada Splita neposrednim upravljačem Podruma.

Sve je razjašnjeno i ako postoji ikakav problem, onda je samo tehničke prirode. Ogroman posao je odrađen i postignut je uspjeh. Republika Hrvatska je vlasnik Podruma temeljem zakona, a upravljačka prava prenijela je na Grad Split, koji sad mora riješiti tehničke detalje.

Prema tim dokumentima država je kontrolni mehanizam, koji će vršiti preko posebnih uvjeta Konzervatorskog odjela u Splitu. Sad konačno postoji piramida odgovornosti.

Plan upravljanja rizicima je temeljni dokument za poduzimanje daljnjih radnji, a on će uskoro biti dovršen. Jugoistočna kula je restaurirana i ona može biti odlično zamjensko rješenje dok se u Podrumima ne provedu te mjere.

Ovo ljeto smo morali odbiti izložbu o Daliju, jer u Podrumima ni prozori nisu osigurani. Sve to još treba riješiti da bi se moglo pristupiti ozbiljnim izložbama i rangu koji Podrumi zavrjeđuju.

Onda će to biti stvar završena na dugi rok, kaže pročelnik Konzervatorskoga odjela u Splitu.

Dajmo vremena strukama

Uskoro će Grad s Muzejem grada Splita potpisati ugovor o upravljanju, održavanju i korištenju Podruma.

Izrada Plana upravljanja rizicima je pri kraju i nakon uvida u ugovor i plan bit će jasnije kako dalje upravljati tim osjetljivim prostorom. Do tada, korištenje Podrumima trećim osobama, pa tako i umjetničkim udrugama, odobravaju Služba za kulturu i Konzervatorski odjel. Osjetljivi prostor traži jasna pravila ponašanja i sada smo prvi put u mogućnosti donijeti ih. Nedavne poplave za trajanja izložbe Kate Mijatović u organizaciji HULU-a dovode u pitanje je li moguće i pametno raditi izložbe u tom prostoru?

Naravno da će u Podrumima biti mjesta za likovna događanja i druge oblike kulture. Smatram da su oprez i promišljenost obvezni, moramo dati vremena strukama koje će Podrume cjelovito sagledati i odlučiti koji će sadržaji i pod kojim uvjetima ući u Podrume. Osjetljiv je to prostor i teško je biti pošten prema njemu. Nama je po prirodi problema najbliži Arheološki muzej Istre u Puli koji upravlja Amfiteatrom, koji je kao prostor pravno ‘jasniji’ negoli su to Podrumi - ističe ravnateljica Muzeja grada Splita.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>































[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kao-da-nas-se-pokusava-izmoriti-ali-to-nije-moguce-jer-mi-volimo-birokratski-jezik-kaze-vice-tomasovic-predsjednik-hulu-a-koji-je-morao-jos-jednu-izlozbu-iseliti-iz-podruma-637818 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4bd709974633c4b6fa3d19373dc60bf69e68ef19 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kao+da+nas+se+poku%C5%A1ava+izmoriti%2C+ali+to+nije+mogu%C4%87e%2C+jer+mi+volimo+birokratski+jezik%2C+ka%C5%BEe+Vice+Tomasovi%C4%87%2C+predsjednik+HULU-a+koji+je+morao+jo%C5%A1+jednu+izlo%C5%BEbu+iseliti+iz+Podruma&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkao-da-nas-se-pokusava-izmoriti-ali-to-nije-moguce-jer-mi-volimo-birokratski-jezik-kaze-vice-tomasovic-predsjednik-hulu-a-koji-je-morao-jos-jednu-izlozbu-iseliti-iz-podruma-637818 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkao-da-nas-se-pokusava-izmoriti-ali-to-nije-moguce-jer-mi-volimo-birokratski-jezik-kaze-vice-tomasovic-predsjednik-hulu-a-koji-je-morao-jos-jednu-izlozbu-iseliti-iz-podruma-637818 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bruma iz Podruma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaBruma iz Podruma

Kao da nas se pokušava izmoriti, ali to nije moguće, jer mi volimo birokratski jezik, kaže Vice Tomasović, predsjednik HULU-a koji je morao još jednu izložbu iseliti iz Podruma

Piše Jakov Kosanović
12. prosinca 2019. - 09:00

U komplicirane odnose koje u Dioklecijanovim podrumima već dulje vrijeme dijele splitski umjetnici, Grad i Konzervatorski odjel, sad se umiješalo i malo virtualne zbilje.

Naime, povodom virtualnog postava “#VR_inc-001 (virtualna materija)” u petak se na svom FB profilu oglasio predsjednik splitskog HULU-a Vice Tomasović: “Večeras imamo izložbu virtualne stvarnosti koja je dogovorena za Podrume, ali konzervatori nam nisu dali dozvolu... Stoga su umjetnici izradili virtualnu simulaciju Podruma Dioklecijanove palače u kojoj su postavili svoje radove!”

Tragom objave, pitali smo Tomasovića malo o toj materiji, stvarnoj i virtualnoj.

“U protekloj godini mi smo prijavili šest izložbi sve skupa, i to Muzeju grada Splita jer oni su upravitelji prostora. Međutim, Podrumi su početkom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 05:41