StoryEditorOCM
GlazbaSplitski ponos

Splitski virtuozi kreću na daleki put: U Kazahstanu će predstavljati svoj grad i svoju domovinu

Piše Milena Budimir
27. svibnja 2024. - 10:43

Lipanj samo što nije, a s njim na put kreću splitski virtuozi put Kazahstana. Naime, organizatori renomiranog međunarodnog glazbenog festivala RBK Classical Music Fest pozvali su upravo naš ansambl na sudjelovanje u ovogodišnjem izdanju u Almatyju. Time su Splitski virtuozi postali prvi hrvatski orkestar koji je (ikada) pozvan na gostovanje u Kazahstan zajedno sa glazbenicima iz Švicarske, Francuske, Nizozemske, Venezuele, Belgije, Njemačke, Italije, Brazila, Rusije. 

image

Splitski virtuozi

- Poseban značaj ovom projektu daje perspektiva otvaranja plodne suradnje u području glazbene kulture između dviju zemalja, stvaranje novih kontakata među profesionalnim glazbenicima, poticanje novih mogućnosti za realizaciju budućih zajedničkih projekata u Kazahstanu i Hrvatskoj kao i prva izvedba kompozicija Luke Sorkočevića, Vatroslava Lisinskog i Borisa Papandopula. Očekuje se veliki interes široke javnosti za koncerte glazbenika iz Dalmacije u Kazahstanu - ponosan je prvi čovjek "Virtuoza" profesor Wladimir Kossjanenko.

image

Wladimir Kossjanenko

Ante Cizmic/Cropix

Festivala RBK Classical Music Fest ima veliki doseg izvan granica Kazahstana, što bi trebalo snažno doprinijeti promoviranju Hrvatske glazbene kulture.

- Splitski virtuozi su u proteklih deset godina održali 65 koncerata u 30 gradova Hrvatske i Njemačke, treću godinu za redom sudjeluju u Dalmatinskom ciklusu s redovitim koncertima u Dubrovniku, Splitu i Zadru u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim i Zadarskim komornim orkestrima - pohvalio nam se profesor Kossjanenko.

Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika kao krovna strukovna udruga svih orkestralnih, komornih, jazz i zborskih umjetnika koji djeluju i stvaraju na teritoriju Republike Hrvatske sa zadovoljstvom prati njihov rad već više od desetljeća. Drže kako su svojim djelovanjem postali dio mozaika komornog muziciranja u Hrvatskoj koje ima stoljetnu tradiciju te su u posljednjih desetak godina bili sastavni dio kulturno-glazbene scene ne samo Splita, Dalmacije i Hrvatske već i europskog okružja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 10:44