StoryEditor
Glazbaluckasti festival

Red smijeha, red glazbe recept je uspjeha ‘Šala, la chansona‘: poznati umjetnici oduševili prepuno gledalište splitskog teatra

Piše Tihana Marović
23. veljače 2020. - 23:20
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Red smijeha, red glazbe obilježio je drugo izdanje Festivala (o) smijeha “Šala, la chanson” koje se pred prepunim gledalištem održalo u nedjelju navečer na velikoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Petnaestak poznatih pjevača i pjevačica zabavljalo je publiku, svatko s po jednom luckastom pjesmom, s intermezzima voditeljskog trojca Day Antunović, Tončija Banova i Mladena Medaka Gage.

Iako smo u cijeli program ušli pomalo skeptično, publika, većinom sastavljena od starijih Splićana, zaista je uživala. Neki nastupi čak su se i snimali tabletima i mobitelima, kako ih, u vremenima u kojima je sve manje razloga za smijeh, ne bi zaboravili.

Najveće oduševljenje i šušur u publici izazvali su nastupi Deana Dvornika, Arijane Čuline, Duška Mucala i Đorđija Peruzovića.

- On je živ! Ne samo da je još uvijek živ, on i pjeva! - Đorđev hit “Šjor Bepo Kapitan”, najavio je Medak Gaga, a budući da je vrijeme od karnevala, nasmijalo se i na račun splitskog poteštata.

- Ti kaj su na vlasti, svi bi se mogli zvati “o para”. A mi, kaj smo van svake strukture, mogli bi se prezivati “bez para” - publika je šalu spremno dočekala.

Kako obrazi ne bi boljeli od smijeha, svako druga pjesma bila je nešto mirnija šansona, šaljivih i zagonetnih stihova. Na pozornicu su se tako popele Ana Opačak, Ksenija Erker, Vivien Galleta, Ksenija Erker i Elis Lovrić.

Izuzetan dojam ostavio je Nikša Sviličić s pjesmom “Kad si vatra svi te hoće gasit”, a publiku su posebno oraspoložili Vedran Mlikota i Ivo Reić. Oni su izveli “Dorinu Budnicu” u sjećanje na Damira Mihanovića Čubija.

Publika je, doduše kratko, imala priliku uživati i u lanjskom Čubijevom nastupu, na prvom izdanju “Šala, la chansone”.

Što se pak spomenute “Dorine budnice” tiče, spajanje nespojivog, odnosno stihove pedesetak pjesama i reklama smiksati u jednu stvar, pokazalo se kao vrhunac večeri.

Ivo Perkušić izveo je zahtjevnu “Džemper za vinograd”, Andrej Baša “Gudače”, a svježinu je unio i Mjesni odbor.

Umjetnički direktor Igor Brešan, kojemu je glazbenu i organizacijsku ruku u ovom projektu dao Tomislav Mrduljaš, također je stao pred publiku.

Večer, koja je započela s Orkestrom HRM-a, završila je nastupom svih izvođača, predvođenima Alenom Nižetićem, s legendarnom pjesmom “Život je maskenbal”. 

#ŠALA, LA CHANSON#šANSONE

Izdvojeno