StoryEditorOCM
GlazbaOMILJENI PROFESOR

Pogledajte što će maestru Vladi Sunku studenti splitske Akademije pokloniti za rođendan. E to se zove iznenađenje!

Piše Jasenka Leskur
10. svibnja 2023. - 14:17

Malo tko se može pohvaliti da za rođendanski dar dobije koncert, pa još u foyeru splitskog HNK ali maestro Vlado Sunko (69) je to doživio. I zaslužio, budući da koncert organiziraju njegovi splitski studenti s namjerom da mu iskažu poštovanje nakon njegovog dugogodišnjeg umjetničkog i pedagoškog djelovanja.

Renomirani splitski dirigent i skladatelj je - kažu organizatori - omiljeni profesor Glazbenog odjela splitske Akademije, poznat po svojoj skromnosti i iznimno vedrom duhu. Njegov čitav život prožet je glazbom, počevši od pedagoškog rada, glazbenog stvaralaštva te naposljetku i vođenja brojnih priznatih zborova. Pored svega se odlučio uhvatiti u koštac s najzahtjevnijim zadatkom - podučavanjem mladih glazbenika i postavljanjem tih istih zaljubljenika u glazbu na čvrste temelje, ali i njegovanjem te očuvanjem splitske tradicije zborskog pjevanja.

Profesor Sunko na taj je način brojne studente otpratio sigurnim koracima na njihovo glazbeno putovanje, pa im se tako činilo i logičnim da mu se oduže na ovaj način - izvodeći njegova glazbena djela, organizirajući koncert koji preslikava glazbeno putovanje ovog plodonosnog skladatelja.

image

Plakat za rođendanski koncert

/Slobodna Dalmacija

Puno zanimljivih izvođača tako je dobilo priliku da se nađu na pozornici splitskog Foayea danas u 19 sati poput klape Umjetničke akademije u Splitu Dežgracija, zbora Umjetničke akademije u Splitu, Gradski zbor Brodosplita, mandolinskog orkestra Sanctus Domnio te solista Barbare Čarapine, Adriana Seleša, Marine Mrđen, Ivane Kenk Kalebić, Dee Škorić Ferrari, a koncert će otvoriti maestrova kći Lila Sunko sa skladbom ‘Vodeni mjesec‘.

Na programu će se tako naći maestrove izvorne instrumentalne, solističke i zborske skladbe kao i pokoja obrada, a sudionici koncerta su zborovi s kojima je Sunko ostvario dugogodišnju suradnju te nenadmašiv uspjeh uzimajući u obzir da glavninu njegovog golemog opusa čine upravo skladbe posvećene zborskoj glazbi.

- Svi oni koji skladbu izvode pred njezinim živućim autorom, znaju koliko je to zahtjevan zadatak, ali i neopisiva radost! - kažu splitski studenti Glazbene akademije koji se nadaju da će im se na koncertu pridružiti svi ljubitelji dobre glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:45