StoryEditorOCM
GlazbaSRETAN 35. ROĐENDAN

‘Ja ne mogu drugo nego da je volin‘: dođite večeras u Hrvatski dom, Splitski liječnici pjevači spremaju poslasticu

Piše Jasenka Leskur
11. svibnja 2023. - 14:23

Zbor "Splitski liječnici pjevači" ove godine slavi 35. obljetnicu rada, a ovaj značajan jubilej obilježit će koncertom pod nazivom "Ja ne mogu drugo nego da ga volim", večeras (četvrtak) u 20 sati u Hrvatskom domu Split.

Tom prigodom pjevači će se prisjetiti prošlih dana, te izvesti neke najdraže pjesame, uz drage prijatelje i goste. Na koncertu će nastupiti prvaci opere HNK u Splitu, mezzosopranistica Terezija Kusanović, bariton Ratomir Kliškić, mlade pjevačke zvijezde Ana Opačak i Vladimir Garić, te Zbor splitskih liječnica. Glasovirska pratnja od samih početaka im je prof. Rozarija Samodol, njihova najvjernija suradnica, pratiteljica i prijateljica.

Zbor "Splitski liječnici pjevači" osnovala je grupa od 14 liječnika entuzijasta 20. rujna 1988. godine. Tako je započela bogata i plodonosna povijest ovoga zbora u kojem je entuzijastički učestvovalo oko 150 liječnika. Na raznim scenama u domovini i u inozemstvu "Splitski liječnici pjevači" do sada su se publici predstavili preko 500 puta, izvodeći svoj bogati repertoar koji broji oko 400 skladbi.

Domaće i strane

Na repertoaru imaju domaće i strane, tradicionalne, sakralne i staroslavenske pučke skladbe, ulomke iz opera i opereta, domoljubne, dalmatinske i zabavne skladbe, kao i autorske skladbe svog maestra Blaženka Juračića. Osim na hrvatskom, pjevaju na njemačkom, talijanskom, španjolskom, francuskom jeziku.

Dobitnici su brojnih priznanja, pohvala i nagrada, poput Nagrade Splitsko-dalmatinske županije iz 1998. godine. Imaju nekoliko nosača zvuka, kao i nekoliko monografija o radu Zbora.

Ambasadori svoje struke i grada Splita u svijetu i domovini, čuvaju kulturnu baštinu i tradiciju muškog zborskog pjevanja. Razvijaju glazbenu kulturu u akademskoj zajednici i postali su neizostavni sudionici brojnih kulturnih i stručnih manifestacija.

Hrvatsku su "Liječnici pjevači" nekoliko puta prešli uzduž i poprijeko, pjevajući u raznim prigodama, a osobito su ponosni na koncerte u gradovima koji su najviše stradali u Domovinskom ratu, u Vukovaru, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Senju, Zadru, Šibeniku.

Pjevali i za vrijeme bombardiranja

Pjevali su 1990-tih godina i za vrijeme policijskog sata, za vrijeme bombardiranja, a na koncerte su putovali helikopterom prelijećući okupirana područja. Gostovali su u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i Italiji.

Zbor nije prestao s djelovanjem ni za vrijeme epidemije, vježbalo se u skladu s mogućnostima i jedva dočekao nastup na Rivi u ljeto 2021. Prošle godine, na na Božićnom koncertu u Gospe od Zdravlja, prvi put su imali zajednički cjelovečernji koncert s kolegicama iz Zbora splitskih liječnica.

Prvih 20 godina Zbor je umjetnički vodio maestro Rajmir Kraljević, a posljednjih 15 godina ga vodi i maestro Blaženko Juračić. Najdugovječniji konferansijer bio je prof. dr. Ivan Urlić, a u tom poslu ga je naslijedio dr. Mario Radić Filipović.

Dr. Ivan Dužević Gira bio je tajnik prvih 15 godina, a naslijedili su ga dr Robert Vulić, te dr Ante Mihovilović. Prvi predsjednik Zbora bio je dr. Josip Žarkov, pa dr. Srđan Zavorović, dr. Blaženko Maravić, dr. Zdeslav Benzon i dr. Krešimir Dolić, do sadašnjeg predsjednika dr Roberta Vulića.

image

Plakat koncerta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:08