StoryEditorOCM
Film & TVpreviše buke

Splitski filmaš Boris Poljak: Sretan sam zbog velike nagrade, ali nisam zbog reakcije žirija na film ‘Oko Svemira‘

Piše S. K.
21. svibnja 2023. - 13:24
Boris Poljak: Nagrade su potreba da sami sebi dokažemo da još trajemo, da smo još u formi, da nismo zahrđali i da još ‘igramo balun‘Neja Markičević/Cropix

Poznati splitski redatelj i snimatelj Boris Poljak na netom završenim 32. Danima hrvatskog filma za dokumentarni film "Horror vacui" dobio je Veliku nagradu za najbolji film festivala.

To mu je već druga nagrada za taj friški film, koji je izvan konkurencije predstavio na uglednom festivalu dokumentarnog i eksperimentalnog filma u Rotterdamu, a pretpremijerno u Kinoklubu Split. Prvu je nagradu za "Horror vacui" dobio početkom travnja na ZagrebDoxu. Splitski filmski redatelj i snimatelj iza sebe ima puno nagrada, pa i onu Slobodne Dalmacije za umjetnost 2014. godine.

image

Prizor iz nagrađenog filma ‘Horror vacui‘ Borisa Poljaka

Dani hrvatskog filma

- Na Danima hrvatskog filma dobio sam puno nagrada, uglavnom za kameru. Bez obzira na to što čovjek navikne na njih, nagrade ipak iznenade u pozitivnom smislu. To je potreba da sami sebi dokažemo kako još trajemo, da smo još u formi, da nismo zahrđali i da još "igramo balun". Nakon svega to ne može biti neko veliko oduševljenje, ali bez obzira na sve to je priznanje, kaže Poljak koji nije žalio kilometara da otputuje u Zagreb na dodjelu nagrade.

Kao pravi autor Poljak ni u svečanim trenucima nije mislio samo na sebe, nego i na sredinu iz koje dolazi.

Split ima najživlju filmsku scenu u Hrvatskoj

- Vesele me i nagrade pripadnicima mlade splitske filmske scene, Šimunu Šitumu za scenarij igranog filma "Sprovod", Josipu Lukiću, koji je s Klarom Šovagović režirao igrani film "Nije zima za komarce", te nagrada Vanji Andrijašević za najbolju produkciju animiranog filma.

image

Poljak prima nagradu ZagrebDoxa za ‘Horror vacui‘.

Davor Pongračić/Cropix

Iako tih desetak članova mlade splitske filmske ekipe, koji rade kratke igrane filmove, a vjerojatno će snimati i duge, uglavnom živi u Zagrebu, iz svakoga njihova kadra i rečenice osjeti se Split. Ja sam stariji i bavim se drugačijim filmovima, ali raduje me njihov rad i uspjesi. To je znak da Split ima najživlju filmsku scenu u Hrvatskoj, iz njega su u tri godine izašla tri dugometražna igrana filma, "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića, "Garbura" Josipa Žuvana i "Stric" Andrije Mardešića, kaže Poljak napominjući da još ne zna na kojem će od dva festivala, FMFS-u ili SFF-u, biti splitska premijera njegovog filma "Horror vacui". Ili će je organizirati u vlastitom angažmanu u nekoj dvorani za svoje prijatelje kojih ima, kako se čini, možda i više nego nagrada.

nepotrebna buka i neprimjerena reakcija žirija

Dobitnik Grand Prixa 32. Dana hrvatskog filma očitovao se i o "slučaju" negodovanja žirija u kategoriji autora mlađih od 30 godina što je na festivalu uopće sudjelovao film "Oko Svemira" Kevina Mainentija, "zbog njegova pristupa i načina prikazivanja teme nasilja nad ženskim tijelom".

image

S ‘Ovo je filmu ‘Oko Svemira‘ najbolja reklama, ja bih ga prvi htio pogledati‘

Dani hrvatskog filma

- Nisam stigao pogledati filmove s festivala, ali čuo sam obrazloženje žirija. Ne bih htio stajati ni na jednu stranu, ali mislim da je buka nepotrebna. Mislim da je reakcija neprimjerena i da za njom nema potrebe. Moglo se to napraviti tiše. Ako se nekome iz žirija ne sviđa film, to se pokaže dodjelom nagrada.

S druge strane, to je filmu najbolja reklama, ja bih ga prvi htio pogledati. I drugi, danas priznati filmski autori imaju rane filmove koji su bili za zgražanje. Uostalom, i moje filmove napadaju. Mislim da svi mi koji radimo filmove moramo biti na rubu, ekvilibristi na ivici žileta. Danas nije lako biti originalan, puno toga je već napravljeno. Tanka je granica između ekstravagancije i ponavljanja i lako možete pasti. Rado ću pogledati film, rekao je Boris Poljak, potvrđujući i ovim razgovorom da je Velika nagrada 32. Dana hrvatskog filma u pravim rukama.

image

Boris Poljak: Ako se nekome iz žirija ne sviđa film, to se pokaže dodjelom nagrada

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:11