StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Osveta desne ruke‘: John Wick iz Kentuckyja

Piše Marko Njegić
10. lipnja 2024. - 23:45

Praktički nije bilo franšiznog blockbustera na prijelazu stoljeća i u prvoj polovici novog milenija bez Orlanda Blooma u jednoj od glavnih uloga. "Gospodar prstenova", "Pirati s Kariba", "Troja", "Kraljevstvo nebesko". Nažalost, nakon što je povijesni spektakl "Kingdom Of Heaven" financijski podbacio, kao i romantična komedija "Elizabethtown", ispalo je da Bloom ne može sam "nositi" film i njegove glavne uloge naglo su se prorijedile.

Glumac se najednom sve više počeo nalaziti u sporednima ("U opasnosti", "Borbeni položaj", "Gran Turismo"). Ipak, kako svatko u Hollywoodu dobije priliku za "comeback", došao je red i na Blooma. A on je za povratnički film odabrao akcijski triler "Osveta desne ruke" ("Red Right Hand") ne bi li uskočio u posljednji vlak popularnih "John Wick" akcija.

FILM: Red Right Hand; akcijski triler; 
SAD, 2024. REŽIJA: Ian i Eshom Nelms ULOGE: Orlando Bloom, Andie MacDowell 
DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ** ½

Bloom kao mišićavi tetovirani frajer po imenu Cash u uvodnoj sceni radi zgibove na trijemu, pokazujući da je spreman za akciju koja će biti surovija i grafički eksplicitna, sudeći po usputnoj sceni orlova gošćenja plijenom u divljini, što se pokazuje točnim kad dođe do krvoprolića.

Međutim, "Osveta desne ruke" više hini da je "johnwickovski" akcijski film jer se tako klasificiran može lakše prodati na plakatu s Bloomom naoružanim pištoljem u varijaciji na pozu Keanua Reevesa. Odnosno, ovo jest pokušaj "Johna Wicka" iz Kentuckyja, ali ambiciozni redatelji Ian i Eshom Nelms ("Small Town Crime") miješaju akcijski triler s arhetipskim vesternom, kriminalističkim filmom i neo-noirom "pulpovske" vrste.

Ambiciju valja cijeniti i na trenutke se čini kao da su Nelmsovi odlučili pretvoriti dramu "Zimska kost" s Jennifer Lawrence u akcijski vesternski noir (sličan ambijent gradića iz Apalačkog gorja i profil lokalnog stanovništva), no "Red Right Hand" više funkcionira na mahove u pojedinačnim žanrovima nego kao cjelina.

Cashova nećakinja Savannah (Chapel Oaks) možda bi mogla izrasti u Lawrence iz "Winter‘s Bone", ali ona je sporedan ženski lik. Glavna je kriminalka Big Cat (Andie MacDowell) koja vlada krajem i bivši "đanki" Cash bio je u njezinoj bandi. Kad Savannahin otac i Cashov zet Finney (Scott Haze) ostane dužan Big Cat 100 tisuća dolara, naš (anti)junak mora obaviti tri poslića da podmiri dug, iako je pokušao živjeti mirnim životom nakon smrti sestre i gledati svoja posla.

Dakle, priča zvuči formulaično i već viđeno, što nije problem ako pojedini film umije osvježiti prepoznatljive toponime i dati nešto svoje. "Osveta desne ruke" se trudi ubaciti dašak noir estetike u ono što većinski izgleda kao direktno-na-video akcić i biti introspektivna u pogledu Casha i njegove potrage za iskupljenjem i čuvanjem bližnjih sa svojom mantrom (i mantrom filma) "bog, obitelj, opstanak" po principu "starog testamenta".

"Oko za oko, zub za zub", spomene Cashov poznanik, lokalni svećenik Wilder u tumačenju Garreta Dillahunta. No, film često ostavlja dojam "Kentucky Fried Chicken" (KFC) "brzogriza" unatoč sporogorećem ritmu, osobito u generičkoj završnici koja ne izaziva uzbuđenje i ne uspijeva Blooma okruniti kao akcijskog junaka.

Bolji dojam ostavlja MacDowell ("Seks, laži i videovrpce", "Beskrajni dan", "Kratki rezovi") u "against type" ulozi "nasty old bitch" negativke koja izgovara rečenice tipa "Ako želiš preživjeti u ovim brdima, moraš se naviknuti na malo krvi". Mantra filma mogla bi biti promijenjena. Bog, obitelj, opstanak i Andie MacDowell. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 10:37