StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Misija: Križ‘: Gospodin i gospođa Smith iz Južne Koreje

Piše Marko Njegić
15. kolovoza 2024. - 18:30

"True Lies", nažalost, nije nikad dobio nastavak, ali "Istinite laži 2" nastojali su projicirati mnogi drugi filmovi. Štoviše, oformio se čitav trend "True Lies" akcijsko-špijunsko-romantično-komičnih filmova na čelu s "Mr. and Mrs. Smith" para Brad Pitt - Angelina Jolie.

"Red", "Noć i dan", "Ubojice", "Neka bolji pobijedi", "Gospodin pravi", "Tajna služba", "Špijunka", "Špijun koji me napucao", "Crvena tjeralica", "Argylle", "Obiteljski plan", "Igre uloga", "Sindikat"... Čak je i Schwarzenegger 2023. snimio "trueliesovsku" seriju "Fubar", a iste godine serijaliziran je i film "Mr. and Mrs. Smith".

FILM: Keuroseu; akcijska komedija; Južna Koreja, 2024. REŽIJA: Lee Myung Hoon ULOGE: Hwang Jung-min, Yum Jung-ah OCJENA: ** ½

Godinu dana kasnije, dobili smo južnokorejske "Istinite laži". Može i "Gospodina i gospođu Smith" iz Južne Koreje. Film se zove "Misija: Križ" ("Keuroseu"/"Mission: Cross") i doživio je premijeru na Netflixu.

"Misija: Križ" očita je kopija "True Lies" i "Mr. and Mrs. Smith" na temu tajnog života supružnika, čak i više od njihovih gore navedenih derivata. Imat ćete "deja vu" osjećaj kad/ako budete gledali konvencionalni film koji se spektakularnom akcijom i opipljivom kemijom bračnog para ne može nositi s dvama prethodnicima, ali može poslužiti za jedno neobavezno gledanje. Zapravo, najzanimljiviji u filmu jest odnos supružnika i bračni život na testu, koliko god da je modeliran prema spomenutim uzorima kao nova južnokorejska (in)verzija.

U prvom planu je bivši specijalni agent Park Kang-moo (Hwang Jung-min; "Gorkoslatki život", "Došljak") koji se povukao iz posla i skrasio u braku s policijskom detektivkom Kang Mi-seon (Yum Jung-ah; "Priča o dvije sestre"), krijući tajnu od supruge. Dakle, on je papučar i preuzeo je ulogu kućanice, žene, kuha itd., a ona je akcijašica, muško u toj vezi, što je provokativno za patrijarhalno južnokorejsko društvo.

Uvodna scena prikazuje Kang-mooa kako krade pare od supruge. "Ima hrabrosti krasti svojoj ženi detektivki", govori ona uz dodatak: "Šteta ga je zatvoriti, a na slobodi je nepodnošljiv." Za nju je on nekakav luzer, kao što je Schwarzeneggerov špijun pod krinkom prodavača kompjutora bio dosadan za lik Jamie Lee Curtis

Stvari će se promijeniti kad joj kolege ubace bubu u glavu da je vara nakon što su ga vidjeli u razgovoru s jednom ženom (Jeon Hye-jin), što je mislio i Arnie za Jamie. Kao i u "Istinitim lažima", slijedi operacija nadgledanja supružnika, ali misteriozna žena je njegova bivša kolegica i moli ga za pomoć nakon flešbekovskog prisjećanja na misiju u Vladivostoku (EMP uređaj).

Tada Kang-moo biva uvučen u novu akciju, posredno i Mi-seon koja će početi više cijeniti supruga ("imao je hrabrosti lagati svojoj ženi detektivki"), osobito kad se nađu u zajedničkoj akciji. Akcija je korektna u puškaranju i eksplozijama, najviše u finalu kad Kang-moo i Mi-seon oponašaju Smithove u bombastičnijoj završnici njihova filma.

Očekivalo se svakako više s obzirom da je južnokorejska kinematografija novog milenija iznjedrila sjajne akcijske sekvencije (npr. "Oldboy", "Žuto more"...), vidljivo po pojedinim krvavim scenama u opreci s obiteljskom komedijom koja na trenutke nepotrebno prijeti postati i vulgarna zahodsko-humorna. Ipak, "Mission: Cross" je najzanimljiviji kad želi nešto reći o bračnom suživotu. Nakon godina monotonog koegzistiranja supružnici su pronašli novi zamah u braku. Jedan postakcijski "high five" to potrđuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 05:32