stdClass Object ( [id] => 1238025 [title] => Hrvatski glumac s danskom adresom ispričao nam je životnu priču, od selidbe iz privatnih razloga, do snimanja s Mikkelsenom i Harrelsonom: ‘Zanimaju me razgranati identiteti‘ [alias] => hrvatski-glumac-s-danskom-adresom-ispricao-nam-je-zivotnu-pricu-od-selidbe-iz-privatnih-razloga-do-snimanja-s-mikkelsenom-i-harrelsonom-zanimaju-me-razgranati-identiteti [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ne može se svaki hrvatski glumac pohvaliti da su ga režirali Nicolas Winding Refn, Stephen Frears, Roland Emmerich, Thomas Vinterberg i Ruben Östlund, redom zvučna redateljska imena. Zlatko Burić može. Hrvatski glumac s danskom adresom može se pohvaliti da je dio ekipe kultne Refnove trilogije "Diler" ("Pusher"), Frearsovih "Slatkih prljavih stvari", Emmerichova blockbustera "2012" i Vinterbergova "Kurska", a ove godine i Östlundova "Trokuta tuge".

Burić se ovih dana nalazio u hrvatskoj metropoli, na jubilarnom 20. Zagreb Film Festivalu, gdje je obnašao ulogu žirija dugometražnog filma, održao "masterclass" praćen specijalnom projekcijom "Dilera" te uveličao hrvatsku premijeru Östlundova canneskog pobjednika "Triangle Of Sadness". S Burićem smo popričali netom nakon što je završio "masterclass", istovremeno s projekcijom Refnova filma koji mu je 1996. predodredio (međunarodnu) glumačku karijeru.

- Bio je to prvi film koji sam uopće snimio. Već sam bio prilično u godinama za prvi film. Imao samo jedno 42 godine. To je bilo ključno iskustvo. Ja dolazim iz teatra, nisam baš, kako bi se reklo, "mainstream", već alternativa. Projekt zagrebačke kazališne skupine Kugla glumište, u kojem smo radili neku vrstu "environment teatra", bio je specifičan. Tu se nismo baš bavili glumom realističkog teatra ili takvim stvarima. Film sam volio i imao je velik utjecaj na mene kad sam bio mlad šezdesetih, formirao je moj svijet umjetnosti i to kako sada gledam na umjetnost. Nisam nikada želio glumiti na filmu, tj. mislio sam da nemam aparaturu s kojom bi se upustio u tu avanturu - govori nam Burić i ističe da je susret s Refnom, režiserom "Dilera", bio "ključan za to".

Refn - drčevit dečko

- On je bio sasvim mlad, to je bio njegov prvi film, to je bio moj prvi film i to je bio prvi film Madsa Mikkelsena. Mi smo bili jedna svježa grupa, i Refn je bio taj centar koji nas je okupio. Dao nam je puno slobode da uskočimo u taj film, tako da nismo bili samo izvršioci nekih glumačkih zadataka, nego smo bili dio kreativnog tima i građenja cijelog tog filma. Jer, film je bio stvarno odličan u toj otvorenosti i hrabrosti da se skupimo na tako ravnopravnoj osnovi. Da je bio jako dobar, to smo znali kad je završio. Sjećanja na rad su bila isto izvrsna, i to je meni otvorilo, dalo žeđ za glumom na filmu. Rekao sam sebi "Wow, krivo sam to vidio". To je jedno široko, široko područje u koje sam dobio želju da uđem i nakon toga sam počeo glumiti bez prestanka u filmovima i nešto na televiziji. To je bio taj početak s kojim sam dogurao do Rubenova filma "Trokut tuge".

---

image
Nera Simic/Cropix
---

Je li istina da vas je Refn provocirao na početku snimanja da izvuče neke reakcije? Da je bilo nekih trzavica, zamalo i tučnjava?

- Da, da. To je tako kao slika ostalo. Kasnije kad sam to vidio, to je bila svjesna provokacija da uspostavi neku komunikaciju. Malo me iskušavao i kao glumca i kao ličnost. Refn je bio malo, kako bi se reklo, drčevit dečko. On je došao iz neke, recimo to tako, punk kulture, iako mi u tom trenutku nismo to kužili. Moj prijatelj s kojim je on dijelio sate i sate gledanja filmova je Peter Peter koji je pravio muziku za film, a on je opet jedna od pet ključnih osoba toga što bi se zvalo punk i svi mi koji smo živjeli u Danskoj smo to znali. I sva ostala "new wave", uzburkana obilježja toga vremena kasnih sedamdesetih i početka osamdesetih na muzičkoj sceni u Danskoj. Domogao se staroga hipija pa ga je zezao.

Jeste li tada slutili da će Mikkelsen postati velika zvijezda?

- Nismo tako razmišljali. To je bilo najljepše. Mi bismo rekli da je film dobar, a Refn bi rekao: "Da, da, nešto najgore što se nekome može dogoditi je da završi na Cannesu", da bi na kraju bio pozvan da bude predsjednik canneskog žirija. Moram priznati da ni sada tako ne razmišljam. On je i dalje jedan dragi čovjek, ali to je istina, malo je čudno da je postao takva planetarna zvijezda. Ankica Tilić kaže da je najbolji glumac na svijetu, to sam negdje pročitao.

Jeste li još u kontaktu s njim?

- Sad smo bili skupa na Sarajevo Film Festivalu. Zapravo ja sam došao s Rubenom i onda se pojavio Mads.

I, kako to izgleda? Kao stari drugari?

- Da, ko stari drugari. Mi smo ostali drugari, ne srećemo se toliko često zato što nas posao šiba i vodi. Ja puno putujem i nisam često u Danskoj, ali da, mi se i dalje osjećamo kao da smo iz onog benda. S Refnom sam snimao sada, nakon dugo vremena. U prosincu i siječnju prošle godine sam odradio veliku TV seriju "Copenhagen Cowboy" koju je on opisao kao "neon noir". To smo radili skupa i to je bilo zadovoljstvo nakon toliko godina. Vidjet ćemo što će biti dalje, ali meni je još uvijek drago raditi s njim.

Dotaknuli smo se vaših filmskih početaka s "Dilerom", a prošlo je i točno 40 godina otkako ste došli u Dansku, 1982., zar ne?

- Da, istina.

Živim bez velikih odluka

Kako vas je put uopće naveo tamo?

- Otišao sam u Dansku iz privatnih razloga. U Jugoslaviji sam živio s danskom djevojkom. Ona je zapravo došla do ovih krajeva, naučila jezik i živjeli smo zajedno. Ostala je trudna pa smo mislili "trenutno ćemo otići tamo", ali zakompliciralo se, odnosno posrećilo se da smo nakon 17 godina imali troje djece i dobili blizance tako da smo ostali neko vrijeme visjeti u Danskoj. Nisam nikad to planirao. Ja živim bez velikih odluka u životu. Više na ovaj neobudistički način. Pustim da život to sam organizira pa nisam baš imao neku svjesnu odluku da hoću ići tamo. Bio sam tamo, vraćao se i krajem osamdesetih i živio u Zagrebu, djeca su krenula u školu i opet sam bio dio te zagrebačke scene tako da se to jednostavno dogodilo. Ali previše se ne zamaram time, mene zanimaju ti "podijeljeni identiteti", ja bi ih više nazvao razgranati identiteti. Uživam u tome da u protoku života dobivam više identiteta. Mene zanimaju sva ta micanja. Uživao sam kad sam iz Osijeka došao do Zagreba, pa iz Zagreba do drugog mjesta. To je u Europi sada nekako olakšano jer se može letjeti, to nije korektno po pitanju zagađivanja, ali je uistinu najbolje. Sjećam se kad se putovalo od Kopenhagena do Zagreba 27 sati, i bilo je skupo. A sad su ti letovi dva sata i relativno su jeftini. Ja tu gledam na mogućnosti rada, da je to jednostavnije i postalo je ugodnije za takvu vrstu kretanja. Ja sam neka vrsta radnika u kulturi i to mi omogućava da mogu ući u neki projekt ovdje ili tu.

---

image
Nera Simic/Cropix
---

Možete li zamisliti kako bi vam život izgledao da, eto, niste otišli u Dansku? Jeste li se kad uhvatili da o tome razmišljate?

- Ne, ne. Ne mislim tako jer smatram da ne valja tako misliti. Nikad ne mislim tako i uopće ne želim tako misliti. Strah me toga i klonim se komparacija, čežnji i toga... Sada u Danskoj puše, a ja sanjam kako je u mojoj zemlji sunce i djevojke su lijepe (smijeh). Neproduktivno je tako razmišljati. Uvijek treba razmišljati samo o sljedećem zadatku, i o tome što još mogu dalje napraviti, ako me zdravlje posluži. Od jednog zadatka na drugi.

Zadnjih godina ste baš aktivniji nego ikad i u hrvatskom filmu ("Kosac", "Ne gledaj mi u pijat", "Comic Sans", "Dopunska nastava"...). To vam znači odgovara, snimati na dvije adrese?

- Da, da. Kako ne. Imam ja puno adresa. To mi je neobično drago da su me ljudi prepoznali kao glumca koji se može uključiti u proizvodnju. Imam jako dobra iskustva. Film ima drugačiji pristup jeziku nego teatar, ali na filmu je to isto važno jer kad počnem plivati u tom jeziku koji najbolje znam, to je velika prednost i po pitanju uživanja, a i mogu naslutiti finije nijanse nego recimo na engleskom.

Dobro vam ide i vani. Imali ste i film "Teen Spirit" s mladom zvijezdom Elle Fanning. Ne toliko zapažen film, ali simpatičan i vaša jako dobra uloga.

- Znate što, taj film mi je jako drag jer ga je režiser pisao za mene. Ne mislim na nivou neke ljubavne posvete. On je to napisao i baš sam završio snimanje filma "Comic Sans" kad mi je poslao neke materijale i kaže "Daj, priberi se". Mi smo o tome bili razgovarali prije tri godine, to je meni proletjelo. On je meni napisao neko pismo i ja sam mislio "obećanje ludom radovanje", ali on je uistinu to napravio i to mi je puno značilo što misli na mene. On je negdje izjavio "jedino Zlatko to može odigrati", "jedini koji može postići da to ne bude ljigavo". To mi je bio kompliment. I bilo mi je super s Elle. Da ne govorim sad o kvaliteti filma jer to trebaju raditi drugi, ali rad je sve u svemu bio jako lijep i imam veliki respekt prema Elle. Izuzetno je dobra glumica i jako ugodan suradnik, vrlo marljiva.

Sjajan ‘klik‘ s Woodyjem

Nakon Elle Fanning – Woody Harrelson. Kako je s njim bilo raditi?

- Bilo je odlično. Na setu treba to odraditi jer snimanja su naporna, ali Ruben je to jako lijepo povezao i on je zapravo bio zainteresiran za to kad sam pričao s njim, ne za neku moju vještinu, nego kako ćemo nas dvojica reagirati jedan na drugoga.

---

image

Ruben Östlund, Dolly De Leon i Zlatko Burić tijekom promocije ‘Trokuta tuge’ na New York Film Festivala
AFP

Dominik Bindl/Afp
---

Čini se da ste baš "kliknuli" vas dvojica i improvizirali dijaloge...

- Otišli smo negdje drugdje, Ruben to baš nije tako zamislio. Ne samo po slijedu, nego po štimungu. On je mislio da će to biti jedna druga vrsta sukoba, a mi smo to zamotali nekako drugačije tako da je to bilo jako, jako zanimljivo. Snimali smo u Švedskoj u Trollhättanu 2020., taman kad je bila najžešća korona. Imali smo jako duge i zanimljive susrete Ruben i ja. Moj interes je bio da to uspije i mi smo se složili da je taj lik slika nekakvih istočnoeuropskih tajkuna. Potrudio sam se da dobro razumijem i ruske sustave i kako je to funkcioniralo, što se i ne spominje u filmu, ali mi smo imali veliku priču. Ja sam pisao za Rubena pa smo se zezali, gdje je on odrastao, tko mu je ujak, gdje mu je radio, kako je smuljao prvu lovu, kako je stavio u banku. To je sve imalo veliku priču. Po logici filma smo to morali maknuti jer bi film bio prevelik. Moj prijatelj iz djetinjstva, Božo Kovačević, a s kojim sam nekad skupa glumio u alternativnom teatru, bio je hrvatski ambasador u Rusiji i stvarno dobro zna sve što se događa u Rusiji i piše dobre tekstove. Zadnja provjera je bila kod njega. Božo je određivao je li to vjerodostojno. Imali smo sjajne priče, kako mu je ujak pomogao da zaradi na razlici u tečaju kad je to bilo moguće, super priča je to bila. To je bilo kao i kod nas, tko ima pravo otkupiti valute. Službeni tečaj i crni tečaj.

Zanimljivo da ste ruskog tajkuna glumili i u filmu "2012" u kojem je bio i Woody...

- Da, deset je godina otkad je propao svijet u filmu "2012", a sada propada na neki drugi način. To je druga priča, čista zabava i taj film ima kvalitetu zabave. Znali su mi reći "Vi ste već glumili s Woodyjem u filmu", ali mi se i ne znamo iz toga filma.

U fazi putovanja

"Triangle Of Sadness" je satira, sprda se s bogatašima i okreće društvenu hijerarhiju naopako. Kako vi gledate na to? Koliko je film realan?

- Ne mislim da na to treba tako gledati. Ja tu gledam neki kontinuitet Rubenova rada. Njegovi filmovi se formalno jako razlikuju jedan od drugoga. "Play" je različit od "Turista", "Turist" od "Kvadrata" itd. Ima jednu nit da u filmovima promatra ljude koji se nalaze u nekoj određenoj socijalnoj situaciji koja je jako određena. Kad ti ljudi reagiraju i on se malo sprda s njima, malo je solidaran. Mislim važno je gledati i to da u "Trokutu tuge" nema nekog moralnog prsta koji kaže "ovaj je loš, ovaj nije". Ljudi su jednostavno takvi. Filipinska spremačica isto ne rabi svoju moć na najljepši način. Isto sebi ide u korist. Meni se sviđaju Rubenovi filmovi i zadaci koje glumac dobiva. Ne bavimo se previše nekom psihologijom karaktera, nego glumu upotrebljavamo da stvorimo neku situaciju i onda se nadamo da gledatelj može o njoj razmišljati. I imati neki stav. Ruben je jedan od rijetkih koji tako u filmu ima jedan brehtijanski stav. To je češći slučaj u teatru. Zato je to meni blisko jer mislim da u umjetnosti to treba raditi i blisko mi je po senzibilitetu. I po njegovim kvalitetama jer čovjek je jako duhovit. Volim Rubenov smisao za humor. Bizaran je malo. Dovede do smijeha u nekim malim stvarima.

Snimate li još nešto uskoro?

- Ne, ne. Sad trenutno putujem okolo po svijetu s ostatkom filmske ekipe. Ovamo i onamo, i to sad traje već par mjeseci, od svibnja i Cannesa. Promoviramo film po festivalima, što je zanimljivo gledati, odnosno zanimljivo je biti s ljudima i osjetiti reakciju publike u različitim zemljama. Publika različito reagira, i po stupnju otvorenosti i po nekim mjestima. Sad sam u Zagrebu i tako. Za par dana ću biti u Beogradu, Ruben ide prema Marakešu, a Woody nešto snima u Meksiku. Prije desetak dana smo bili na premijeri u Stockholmu pa je Woody došao iz Meksika samo na jedan dan da bude na premijeri i vratio se natrag. Baš je frajer.

---

image
Nera Simic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATKO BURIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZLATKO BURIĆ 2 0 12661 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-27 12:08:30 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-04 11:51:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-04 11:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 67 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hrvatski glumac s danskom adresom ispričao nam je životnu priču, od selidbe iz privatnih razloga, do snimanja s Mikkelsenom i Harrelsonom: 'Zanimaju me razgranati identiteti' [metakey] => zlatko burić, zff, Zagreb film festival [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23673987.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23673982.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23673973.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23673986.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23673977.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23673981.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23673989.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23673974.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23673984.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23673979.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23673974.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23512478.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nera Simic\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Dominik Bindl\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","

Ruben \u00d6stlund, Dolly De Leon i Zlatko Buri\u0107 tijekom promocije \u2018Trokuta tuge\u2019 na New York Film Festivala
\nAFP<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23673987_1920.jpg":"1920x1080","k_23673987_1280.jpg":"1280x1280","k_23673987_1024.jpg":"1024x1024","k_23673987_640.jpg":"640x640","k_23673987_480.jpg":"480x480","k_23673987_340.jpg":"340x340","k_23673987_220.jpg":"220x220","o_23673987_1280.jpg":"1280x853","o_23673987_1024.jpg":"1024x682","o_23673987_640.jpg":"640x426","o_23673987_480.jpg":"480x320","o_23673987_340.jpg":"340x226","o_23673987_220.jpg":"220x146","h_23673987_1280.jpg":"1280x854","h_23673987_1024.jpg":"1024x683","h_23673987_640.jpg":"640x427","h_23673987_480.jpg":"480x320","h_23673987_340.jpg":"340x227","h_23673987_220.jpg":"220x147","pp_23673987_1280.jpg":"1280x1628","pp_23673987_1024.jpg":"1024x1303","pp_23673987_640.jpg":"640x814","pp_23673987_480.jpg":"480x611","pp_23673987_340.jpg":"340x432","pp_23673987_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23673982_1920.jpg":"1920x1080","k_23673982_1280.jpg":"1280x1280","k_23673982_1024.jpg":"1024x1024","k_23673982_640.jpg":"640x640","k_23673982_480.jpg":"480x480","k_23673982_340.jpg":"340x340","k_23673982_220.jpg":"220x220","o_23673982_1280.jpg":"1280x853","o_23673982_1024.jpg":"1024x682","o_23673982_640.jpg":"640x426","o_23673982_480.jpg":"480x320","o_23673982_340.jpg":"340x226","o_23673982_220.jpg":"220x146","h_23673982_1280.jpg":"1280x854","h_23673982_1024.jpg":"1024x683","h_23673982_640.jpg":"640x427","h_23673982_480.jpg":"480x320","h_23673982_340.jpg":"340x227","h_23673982_220.jpg":"220x147","pp_23673982_1280.jpg":"1280x1628","pp_23673982_1024.jpg":"1024x1303","pp_23673982_640.jpg":"640x814","pp_23673982_480.jpg":"480x611","pp_23673982_340.jpg":"340x432","pp_23673982_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23673973_1920.jpg":"1920x1080","k_23673973_1280.jpg":"1280x1280","k_23673973_1024.jpg":"1024x1024","k_23673973_640.jpg":"640x640","k_23673973_480.jpg":"480x480","k_23673973_340.jpg":"340x340","k_23673973_220.jpg":"220x220","o_23673973_1280.jpg":"1280x1920","o_23673973_1024.jpg":"1024x1536","o_23673973_640.jpg":"640x960","o_23673973_480.jpg":"480x720","o_23673973_340.jpg":"340x510","o_23673973_220.jpg":"220x330","h_23673973_1280.jpg":"1280x854","h_23673973_1024.jpg":"1024x683","h_23673973_640.jpg":"640x427","h_23673973_480.jpg":"480x320","h_23673973_340.jpg":"340x227","h_23673973_220.jpg":"220x147","pp_23673973_1280.jpg":"1280x1628","pp_23673973_1024.jpg":"1024x1303","pp_23673973_640.jpg":"640x814","pp_23673973_480.jpg":"480x611","pp_23673973_340.jpg":"340x432","pp_23673973_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23673986_1920.jpg":"1920x1080","k_23673986_1280.jpg":"1280x1280","k_23673986_1024.jpg":"1024x1024","k_23673986_640.jpg":"640x640","k_23673986_480.jpg":"480x480","k_23673986_340.jpg":"340x340","k_23673986_220.jpg":"220x220","o_23673986_1280.jpg":"1280x853","o_23673986_1024.jpg":"1024x682","o_23673986_640.jpg":"640x426","o_23673986_480.jpg":"480x320","o_23673986_340.jpg":"340x226","o_23673986_220.jpg":"220x146","h_23673986_1280.jpg":"1280x854","h_23673986_1024.jpg":"1024x683","h_23673986_640.jpg":"640x427","h_23673986_480.jpg":"480x320","h_23673986_340.jpg":"340x227","h_23673986_220.jpg":"220x147","pp_23673986_1280.jpg":"1280x1628","pp_23673986_1024.jpg":"1024x1303","pp_23673986_640.jpg":"640x814","pp_23673986_480.jpg":"480x611","pp_23673986_340.jpg":"340x432","pp_23673986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23673977_1920.jpg":"1920x1080","k_23673977_1280.jpg":"1280x1280","k_23673977_1024.jpg":"1024x1024","k_23673977_640.jpg":"640x640","k_23673977_480.jpg":"480x480","k_23673977_340.jpg":"340x340","k_23673977_220.jpg":"220x220","o_23673977_1280.jpg":"1280x853","o_23673977_1024.jpg":"1024x682","o_23673977_640.jpg":"640x426","o_23673977_480.jpg":"480x320","o_23673977_340.jpg":"340x226","o_23673977_220.jpg":"220x146","h_23673977_1280.jpg":"1280x854","h_23673977_1024.jpg":"1024x683","h_23673977_640.jpg":"640x427","h_23673977_480.jpg":"480x320","h_23673977_340.jpg":"340x227","h_23673977_220.jpg":"220x147","pp_23673977_1280.jpg":"1280x1628","pp_23673977_1024.jpg":"1024x1303","pp_23673977_640.jpg":"640x814","pp_23673977_480.jpg":"480x611","pp_23673977_340.jpg":"340x432","pp_23673977_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23673981_1920.jpg":"1920x1080","k_23673981_1280.jpg":"1280x1280","k_23673981_1024.jpg":"1024x1024","k_23673981_640.jpg":"640x640","k_23673981_480.jpg":"480x480","k_23673981_340.jpg":"340x340","k_23673981_220.jpg":"220x220","o_23673981_1280.jpg":"1280x853","o_23673981_1024.jpg":"1024x682","o_23673981_640.jpg":"640x426","o_23673981_480.jpg":"480x320","o_23673981_340.jpg":"340x226","o_23673981_220.jpg":"220x146","h_23673981_1280.jpg":"1280x854","h_23673981_1024.jpg":"1024x683","h_23673981_640.jpg":"640x427","h_23673981_480.jpg":"480x320","h_23673981_340.jpg":"340x227","h_23673981_220.jpg":"220x147","pp_23673981_1280.jpg":"1280x1628","pp_23673981_1024.jpg":"1024x1303","pp_23673981_640.jpg":"640x814","pp_23673981_480.jpg":"480x611","pp_23673981_340.jpg":"340x432","pp_23673981_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23673989_1920.jpg":"1920x1080","k_23673989_1280.jpg":"1280x1280","k_23673989_1024.jpg":"1024x1024","k_23673989_640.jpg":"640x640","k_23673989_480.jpg":"480x480","k_23673989_340.jpg":"340x340","k_23673989_220.jpg":"220x220","o_23673989_1280.jpg":"1280x1920","o_23673989_1024.jpg":"1024x1536","o_23673989_640.jpg":"640x960","o_23673989_480.jpg":"480x720","o_23673989_340.jpg":"340x510","o_23673989_220.jpg":"220x330","h_23673989_1280.jpg":"1280x854","h_23673989_1024.jpg":"1024x683","h_23673989_640.jpg":"640x427","h_23673989_480.jpg":"480x320","h_23673989_340.jpg":"340x227","h_23673989_220.jpg":"220x147","pp_23673989_1280.jpg":"1280x1628","pp_23673989_1024.jpg":"1024x1303","pp_23673989_640.jpg":"640x814","pp_23673989_480.jpg":"480x611","pp_23673989_340.jpg":"340x432","pp_23673989_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23673974_1920.jpg":"1920x1080","k_23673974_1280.jpg":"1280x1280","k_23673974_1024.jpg":"1024x1024","k_23673974_640.jpg":"640x640","k_23673974_480.jpg":"480x480","k_23673974_340.jpg":"340x340","k_23673974_220.jpg":"220x220","o_23673974_1280.jpg":"1280x853","o_23673974_1024.jpg":"1024x682","o_23673974_640.jpg":"640x426","o_23673974_480.jpg":"480x320","o_23673974_340.jpg":"340x226","o_23673974_220.jpg":"220x146","h_23673974_1280.jpg":"1280x854","h_23673974_1024.jpg":"1024x683","h_23673974_640.jpg":"640x427","h_23673974_480.jpg":"480x320","h_23673974_340.jpg":"340x227","h_23673974_220.jpg":"220x147","pp_23673974_1280.jpg":"1280x1628","pp_23673974_1024.jpg":"1024x1303","pp_23673974_640.jpg":"640x814","pp_23673974_480.jpg":"480x611","pp_23673974_340.jpg":"340x432","pp_23673974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23673984_1920.jpg":"1920x1080","k_23673984_1280.jpg":"1280x1280","k_23673984_1024.jpg":"1024x1024","k_23673984_640.jpg":"640x640","k_23673984_480.jpg":"480x480","k_23673984_340.jpg":"340x340","k_23673984_220.jpg":"220x220","o_23673984_1280.jpg":"1280x853","o_23673984_1024.jpg":"1024x682","o_23673984_640.jpg":"640x426","o_23673984_480.jpg":"480x320","o_23673984_340.jpg":"340x226","o_23673984_220.jpg":"220x146","h_23673984_1280.jpg":"1280x854","h_23673984_1024.jpg":"1024x683","h_23673984_640.jpg":"640x427","h_23673984_480.jpg":"480x320","h_23673984_340.jpg":"340x227","h_23673984_220.jpg":"220x147","pp_23673984_1280.jpg":"1280x1628","pp_23673984_1024.jpg":"1024x1303","pp_23673984_640.jpg":"640x814","pp_23673984_480.jpg":"480x611","pp_23673984_340.jpg":"340x432","pp_23673984_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23673979_1920.jpg":"1920x1080","k_23673979_1280.jpg":"1280x1280","k_23673979_1024.jpg":"1024x1024","k_23673979_640.jpg":"640x640","k_23673979_480.jpg":"480x480","k_23673979_340.jpg":"340x340","k_23673979_220.jpg":"220x220","o_23673979_1280.jpg":"1280x853","o_23673979_1024.jpg":"1024x682","o_23673979_640.jpg":"640x426","o_23673979_480.jpg":"480x320","o_23673979_340.jpg":"340x226","o_23673979_220.jpg":"220x146","h_23673979_1280.jpg":"1280x854","h_23673979_1024.jpg":"1024x683","h_23673979_640.jpg":"640x427","h_23673979_480.jpg":"480x320","h_23673979_340.jpg":"340x227","h_23673979_220.jpg":"220x147","pp_23673979_1280.jpg":"1280x1628","pp_23673979_1024.jpg":"1024x1303","pp_23673979_640.jpg":"640x814","pp_23673979_480.jpg":"480x611","pp_23673979_340.jpg":"340x432","pp_23673979_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23673974_1920.jpg":"1920x1080","k_23673974_1280.jpg":"1280x1280","k_23673974_1024.jpg":"1024x1024","k_23673974_640.jpg":"640x640","k_23673974_480.jpg":"480x480","k_23673974_340.jpg":"340x340","k_23673974_220.jpg":"220x220","o_23673974_1280.jpg":"1280x853","o_23673974_1024.jpg":"1024x682","o_23673974_640.jpg":"640x426","o_23673974_480.jpg":"480x320","o_23673974_340.jpg":"340x226","o_23673974_220.jpg":"220x146","h_23673974_1280.jpg":"1280x854","h_23673974_1024.jpg":"1024x683","h_23673974_640.jpg":"640x427","h_23673974_480.jpg":"480x320","h_23673974_340.jpg":"340x227","h_23673974_220.jpg":"220x147","pp_23673974_1280.jpg":"1280x1628","pp_23673974_1024.jpg":"1024x1303","pp_23673974_640.jpg":"640x814","pp_23673974_480.jpg":"480x611","pp_23673974_340.jpg":"340x432","pp_23673974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23512478_1920.jpg":"1920x1080","k_23512478_1280.jpg":"1280x1280","k_23512478_1024.jpg":"1024x1024","k_23512478_640.jpg":"640x640","k_23512478_480.jpg":"480x480","k_23512478_340.jpg":"340x340","k_23512478_220.jpg":"220x220","o_23512478_1280.jpg":"1280x853","o_23512478_1024.jpg":"1024x682","o_23512478_640.jpg":"640x426","o_23512478_480.jpg":"480x320","o_23512478_340.jpg":"340x226","o_23512478_220.jpg":"220x146","h_23512478_1280.jpg":"1280x854","h_23512478_1024.jpg":"1024x683","h_23512478_640.jpg":"640x427","h_23512478_480.jpg":"480x320","h_23512478_340.jpg":"340x227","h_23512478_220.jpg":"220x147","pp_23512478_1280.jpg":"1280x1628","pp_23512478_1024.jpg":"1024x1303","pp_23512478_640.jpg":"640x814","pp_23512478_480.jpg":"480x611","pp_23512478_340.jpg":"340x432","pp_23512478_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4581303 Threads: 2 Questions: 150935153 Slow queries: 64390 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4489477 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/hrvatski-glumac-s-danskom-adresom-ispricao-nam-je-zivotnu-pricu-od-selidbe-iz-privatnih-razloga-do-snimanja-s-mikkelsenom-i-harrelsonom-zanimaju-me-razgranati-identiteti-1238025 [printLink] => /kultura/film-tv/hrvatski-glumac-s-danskom-adresom-ispricao-nam-je-zivotnu-pricu-od-selidbe-iz-privatnih-razloga-do-snimanja-s-mikkelsenom-i-harrelsonom-zanimaju-me-razgranati-identiteti-1238025?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 614830 [name] => zlatko burić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-10 22:47:01 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatko-buric [link] => /tag/zlatko-buric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 133980 [name] => zff [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zff [link] => /tag/zff ) [2] => stdClass Object ( [id] => 263791 [name] => Zagreb Film Festival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagreb-film-festival [link] => /tag/zagreb-film-festival ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATKO BURIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatski glumac s danskom adresom ispričao nam je životnu priču, od selidbe iz privatnih razloga, do snimanja s Mikkelsenom i Harrelsonom: ‘Zanimaju me razgranati identiteti‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23673987.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nera Simic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23673987.jpg [title] => Nera Simic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23673982.jpg [title] => Nera Simic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23673973.jpg [title] => Nera Simic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23673986.jpg [title] => Nera Simic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23673977.jpg [title] => Nera Simic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23673981.jpg [title] => Nera Simic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23673989.jpg [title] => Nera Simic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23673974.jpg [title] => Nera Simic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23673984.jpg [title] => Nera Simic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23673979.jpg [title] => Nera Simic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23673974.jpg [title] => Nera Simic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23512478.jpg [title] => Dominik Bindl/Afp

Ruben Östlund, Dolly De Leon i Zlatko Burić tijekom promocije ‘Trokuta tuge’ na New York Film Festivala
AFP

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ne može se svaki hrvatski glumac pohvaliti da su ga režirali Nicolas Winding Refn, Stephen Frears, Roland Emmerich, Thomas Vinterberg i Ruben Östlund, redom zvučna redateljska imena. Zlatko Burić može. Hrvatski glumac s danskom adresom može se pohvaliti da je dio ekipe kultne Refnove trilogije "Diler" ("Pusher"), Frearsovih "Slatkih prljavih stvari", Emmerichova blockbustera "2012" i Vinterbergova "Kurska", a ove godine i Östlundova "Trokuta tuge".

Burić se ovih dana nalazio u hrvatskoj metropoli, na jubilarnom 20. Zagreb Film Festivalu, gdje je obnašao ulogu žirija dugometražnog filma, održao "masterclass" praćen specijalnom projekcijom "Dilera" te uveličao hrvatsku premijeru Östlundova canneskog pobjednika "Triangle Of Sadness". S Burićem smo popričali netom nakon što je završio "masterclass", istovremeno s projekcijom Refnova filma koji mu je 1996. predodredio (međunarodnu) glumačku karijeru.

- Bio je to prvi film koji sam uopće snimio. Već sam bio prilično u godinama za prvi film. Imao samo jedno 42 godine. To je bilo ključno iskustvo. Ja dolazim iz teatra, nisam baš, kako bi se reklo, "mainstream", već alternativa. Projekt zagrebačke kazališne skupine Kugla glumište, u kojem smo radili neku vrstu "environment teatra", bio je specifičan. Tu se nismo baš bavili glumom realističkog teatra ili takvim stvarima. Film sam volio i imao je velik utjecaj na mene kad sam bio mlad šezdesetih, formirao je moj svijet umjetnosti i to kako sada gledam na umjetnost. Nisam nikada želio glumiti na filmu, tj. mislio sam da nemam aparaturu s kojom bi se upustio u tu avanturu - govori nam Burić i ističe da je susret s Refnom, režiserom "Dilera", bio "ključan za to".

Refn - drčevit dečko

- On je bio sasvim mlad, to je bio njegov prvi film, to je bio moj prvi film i to je bio prvi film Madsa Mikkelsena. Mi smo bili jedna svježa grupa, i Refn je bio taj centar koji nas je okupio. Dao nam je puno slobode da uskočimo u taj film, tako da nismo bili samo izvršioci nekih glumačkih zadataka, nego smo bili dio kreativnog tima i građenja cijelog tog filma. Jer, film je bio stvarno odličan u toj otvorenosti i hrabrosti da se skupimo na tako ravnopravnoj osnovi. Da je bio jako dobar, to smo znali kad je završio. Sjećanja na rad su bila isto izvrsna, i to je meni otvorilo, dalo žeđ za glumom na filmu. Rekao sam sebi "Wow, krivo sam to vidio". To je jedno široko, široko područje u koje sam dobio želju da uđem i nakon toga sam počeo glumiti bez prestanka u filmovima i nešto na televiziji. To je bio taj početak s kojim sam dogurao do Rubenova filma "Trokut tuge".

---

image
Nera Simic/Cropix
---

Je li istina da vas je Refn provocirao na početku snimanja da izvuče neke reakcije? Da je bilo nekih trzavica, zamalo i tučnjava?

- Da, da. To je tako kao slika ostalo. Kasnije kad sam to vidio, to je bila svjesna provokacija da uspostavi neku komunikaciju. Malo me iskušavao i kao glumca i kao ličnost. Refn je bio malo, kako bi se reklo, drčevit dečko. On je došao iz neke, recimo to tako, punk kulture, iako mi u tom trenutku nismo to kužili. Moj prijatelj s kojim je on dijelio sate i sate gledanja filmova je Peter Peter koji je pravio muziku za film, a on je opet jedna od pet ključnih osoba toga što bi se zvalo punk i svi mi koji smo živjeli u Danskoj smo to znali. I sva ostala "new wave", uzburkana obilježja toga vremena kasnih sedamdesetih i početka osamdesetih na muzičkoj sceni u Danskoj. Domogao se staroga hipija pa ga je zezao.

Jeste li tada slutili da će Mikkelsen postati velika zvijezda?

- Nismo tako razmišljali. To je bilo najljepše. Mi bismo rekli da je film dobar, a Refn bi rekao: "Da, da, nešto najgore što se nekome može dogoditi je da završi na Cannesu", da bi na kraju bio pozvan da bude predsjednik canneskog žirija. Moram priznati da ni sada tako ne razmišljam. On je i dalje jedan dragi čovjek, ali to je istina, malo je čudno da je postao takva planetarna zvijezda. Ankica Tilić kaže da je najbolji glumac na svijetu, to sam negdje pročitao.

Jeste li još u kontaktu s njim?

- Sad smo bili skupa na Sarajevo Film Festivalu. Zapravo ja sam došao s Rubenom i onda se pojavio Mads.

I, kako to izgleda? Kao stari drugari?

- Da, ko stari drugari. Mi smo ostali drugari, ne srećemo se toliko često zato što nas posao šiba i vodi. Ja puno putujem i nisam često u Danskoj, ali da, mi se i dalje osjećamo kao da smo iz onog benda. S Refnom sam snimao sada, nakon dugo vremena. U prosincu i siječnju prošle godine sam odradio veliku TV seriju "Copenhagen Cowboy" koju je on opisao kao "neon noir". To smo radili skupa i to je bilo zadovoljstvo nakon toliko godina. Vidjet ćemo što će biti dalje, ali meni je još uvijek drago raditi s njim.

Dotaknuli smo se vaših filmskih početaka s "Dilerom", a prošlo je i točno 40 godina otkako ste došli u Dansku, 1982., zar ne?

- Da, istina.

Živim bez velikih odluka

Kako vas je put uopće naveo tamo?

- Otišao sam u Dansku iz privatnih razloga. U Jugoslaviji sam živio s danskom djevojkom. Ona je zapravo došla do ovih krajeva, naučila jezik i živjeli smo zajedno. Ostala je trudna pa smo mislili "trenutno ćemo otići tamo", ali zakompliciralo se, odnosno posrećilo se da smo nakon 17 godina imali troje djece i dobili blizance tako da smo ostali neko vrijeme visjeti u Danskoj. Nisam nikad to planirao. Ja živim bez velikih odluka u životu. Više na ovaj neobudistički način. Pustim da život to sam organizira pa nisam baš imao neku svjesnu odluku da hoću ići tamo. Bio sam tamo, vraćao se i krajem osamdesetih i živio u Zagrebu, djeca su krenula u školu i opet sam bio dio te zagrebačke scene tako da se to jednostavno dogodilo. Ali previše se ne zamaram time, mene zanimaju ti "podijeljeni identiteti", ja bi ih više nazvao razgranati identiteti. Uživam u tome da u protoku života dobivam više identiteta. Mene zanimaju sva ta micanja. Uživao sam kad sam iz Osijeka došao do Zagreba, pa iz Zagreba do drugog mjesta. To je u Europi sada nekako olakšano jer se može letjeti, to nije korektno po pitanju zagađivanja, ali je uistinu najbolje. Sjećam se kad se putovalo od Kopenhagena do Zagreba 27 sati, i bilo je skupo. A sad su ti letovi dva sata i relativno su jeftini. Ja tu gledam na mogućnosti rada, da je to jednostavnije i postalo je ugodnije za takvu vrstu kretanja. Ja sam neka vrsta radnika u kulturi i to mi omogućava da mogu ući u neki projekt ovdje ili tu.

---

image
Nera Simic/Cropix
---

Možete li zamisliti kako bi vam život izgledao da, eto, niste otišli u Dansku? Jeste li se kad uhvatili da o tome razmišljate?

- Ne, ne. Ne mislim tako jer smatram da ne valja tako misliti. Nikad ne mislim tako i uopće ne želim tako misliti. Strah me toga i klonim se komparacija, čežnji i toga... Sada u Danskoj puše, a ja sanjam kako je u mojoj zemlji sunce i djevojke su lijepe (smijeh). Neproduktivno je tako razmišljati. Uvijek treba razmišljati samo o sljedećem zadatku, i o tome što još mogu dalje napraviti, ako me zdravlje posluži. Od jednog zadatka na drugi.

Zadnjih godina ste baš aktivniji nego ikad i u hrvatskom filmu ("Kosac", "Ne gledaj mi u pijat", "Comic Sans", "Dopunska nastava"...). To vam znači odgovara, snimati na dvije adrese?

- Da, da. Kako ne. Imam ja puno adresa. To mi je neobično drago da su me ljudi prepoznali kao glumca koji se može uključiti u proizvodnju. Imam jako dobra iskustva. Film ima drugačiji pristup jeziku nego teatar, ali na filmu je to isto važno jer kad počnem plivati u tom jeziku koji najbolje znam, to je velika prednost i po pitanju uživanja, a i mogu naslutiti finije nijanse nego recimo na engleskom.

Dobro vam ide i vani. Imali ste i film "Teen Spirit" s mladom zvijezdom Elle Fanning. Ne toliko zapažen film, ali simpatičan i vaša jako dobra uloga.

- Znate što, taj film mi je jako drag jer ga je režiser pisao za mene. Ne mislim na nivou neke ljubavne posvete. On je to napisao i baš sam završio snimanje filma "Comic Sans" kad mi je poslao neke materijale i kaže "Daj, priberi se". Mi smo o tome bili razgovarali prije tri godine, to je meni proletjelo. On je meni napisao neko pismo i ja sam mislio "obećanje ludom radovanje", ali on je uistinu to napravio i to mi je puno značilo što misli na mene. On je negdje izjavio "jedino Zlatko to može odigrati", "jedini koji može postići da to ne bude ljigavo". To mi je bio kompliment. I bilo mi je super s Elle. Da ne govorim sad o kvaliteti filma jer to trebaju raditi drugi, ali rad je sve u svemu bio jako lijep i imam veliki respekt prema Elle. Izuzetno je dobra glumica i jako ugodan suradnik, vrlo marljiva.

Sjajan ‘klik‘ s Woodyjem

Nakon Elle Fanning – Woody Harrelson. Kako je s njim bilo raditi?

- Bilo je odlično. Na setu treba to odraditi jer snimanja su naporna, ali Ruben je to jako lijepo povezao i on je zapravo bio zainteresiran za to kad sam pričao s njim, ne za neku moju vještinu, nego kako ćemo nas dvojica reagirati jedan na drugoga.

---

image

Ruben Östlund, Dolly De Leon i Zlatko Burić tijekom promocije ‘Trokuta tuge’ na New York Film Festivala
AFP

Dominik Bindl/Afp
---

Čini se da ste baš "kliknuli" vas dvojica i improvizirali dijaloge...

- Otišli smo negdje drugdje, Ruben to baš nije tako zamislio. Ne samo po slijedu, nego po štimungu. On je mislio da će to biti jedna druga vrsta sukoba, a mi smo to zamotali nekako drugačije tako da je to bilo jako, jako zanimljivo. Snimali smo u Švedskoj u Trollhättanu 2020., taman kad je bila najžešća korona. Imali smo jako duge i zanimljive susrete Ruben i ja. Moj interes je bio da to uspije i mi smo se složili da je taj lik slika nekakvih istočnoeuropskih tajkuna. Potrudio sam se da dobro razumijem i ruske sustave i kako je to funkcioniralo, što se i ne spominje u filmu, ali mi smo imali veliku priču. Ja sam pisao za Rubena pa smo se zezali, gdje je on odrastao, tko mu je ujak, gdje mu je radio, kako je smuljao prvu lovu, kako je stavio u banku. To je sve imalo veliku priču. Po logici filma smo to morali maknuti jer bi film bio prevelik. Moj prijatelj iz djetinjstva, Božo Kovačević, a s kojim sam nekad skupa glumio u alternativnom teatru, bio je hrvatski ambasador u Rusiji i stvarno dobro zna sve što se događa u Rusiji i piše dobre tekstove. Zadnja provjera je bila kod njega. Božo je određivao je li to vjerodostojno. Imali smo sjajne priče, kako mu je ujak pomogao da zaradi na razlici u tečaju kad je to bilo moguće, super priča je to bila. To je bilo kao i kod nas, tko ima pravo otkupiti valute. Službeni tečaj i crni tečaj.

Zanimljivo da ste ruskog tajkuna glumili i u filmu "2012" u kojem je bio i Woody...

- Da, deset je godina otkad je propao svijet u filmu "2012", a sada propada na neki drugi način. To je druga priča, čista zabava i taj film ima kvalitetu zabave. Znali su mi reći "Vi ste već glumili s Woodyjem u filmu", ali mi se i ne znamo iz toga filma.

U fazi putovanja

"Triangle Of Sadness" je satira, sprda se s bogatašima i okreće društvenu hijerarhiju naopako. Kako vi gledate na to? Koliko je film realan?

- Ne mislim da na to treba tako gledati. Ja tu gledam neki kontinuitet Rubenova rada. Njegovi filmovi se formalno jako razlikuju jedan od drugoga. "Play" je različit od "Turista", "Turist" od "Kvadrata" itd. Ima jednu nit da u filmovima promatra ljude koji se nalaze u nekoj određenoj socijalnoj situaciji koja je jako određena. Kad ti ljudi reagiraju i on se malo sprda s njima, malo je solidaran. Mislim važno je gledati i to da u "Trokutu tuge" nema nekog moralnog prsta koji kaže "ovaj je loš, ovaj nije". Ljudi su jednostavno takvi. Filipinska spremačica isto ne rabi svoju moć na najljepši način. Isto sebi ide u korist. Meni se sviđaju Rubenovi filmovi i zadaci koje glumac dobiva. Ne bavimo se previše nekom psihologijom karaktera, nego glumu upotrebljavamo da stvorimo neku situaciju i onda se nadamo da gledatelj može o njoj razmišljati. I imati neki stav. Ruben je jedan od rijetkih koji tako u filmu ima jedan brehtijanski stav. To je češći slučaj u teatru. Zato je to meni blisko jer mislim da u umjetnosti to treba raditi i blisko mi je po senzibilitetu. I po njegovim kvalitetama jer čovjek je jako duhovit. Volim Rubenov smisao za humor. Bizaran je malo. Dovede do smijeha u nekim malim stvarima.

Snimate li još nešto uskoro?

- Ne, ne. Sad trenutno putujem okolo po svijetu s ostatkom filmske ekipe. Ovamo i onamo, i to sad traje već par mjeseci, od svibnja i Cannesa. Promoviramo film po festivalima, što je zanimljivo gledati, odnosno zanimljivo je biti s ljudima i osjetiti reakciju publike u različitim zemljama. Publika različito reagira, i po stupnju otvorenosti i po nekim mjestima. Sad sam u Zagrebu i tako. Za par dana ću biti u Beogradu, Ruben ide prema Marakešu, a Woody nešto snima u Meksiku. Prije desetak dana smo bili na premijeri u Stockholmu pa je Woody došao iz Meksika samo na jedan dan da bude na premijeri i vratio se natrag. Baš je frajer.

---

image
Nera Simic/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nera Simic/Cropix Nera Simic/Cropix Nera Simic/Cropix Nera Simic/Cropix Nera Simic/Cropix Nera Simic/Cropix Nera Simic/Cropix Nera Simic/Cropix Nera Simic/Cropix Nera Simic/Cropix Nera Simic/Cropix Dominik Bindl/Afp
Dominik Bindl/Afp

Ruben Östlund, Dolly De Leon i Zlatko Burić tijekom promocije ‘Trokuta tuge’ na New York Film Festivala
AFP

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/hrvatski-glumac-s-danskom-adresom-ispricao-nam-je-zivotnu-pricu-od-selidbe-iz-privatnih-razloga-do-snimanja-s-mikkelsenom-i-harrelsonom-zanimaju-me-razgranati-identiteti-1238025 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a45dbc09974699e976c5b666274c4d1ba5e38f0e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatski+glumac+s+danskom+adresom+ispri%C4%8Dao+nam+je+%C5%BEivotnu+pri%C4%8Du%2C+od+selidbe+iz+privatnih+razloga%2C+do+snimanja+s+Mikkelsenom+i+Harrelsonom%3A+%E2%80%98Zanimaju+me+razgranati+identiteti%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fhrvatski-glumac-s-danskom-adresom-ispricao-nam-je-zivotnu-pricu-od-selidbe-iz-privatnih-razloga-do-snimanja-s-mikkelsenom-i-harrelsonom-zanimaju-me-razgranati-identiteti-1238025 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fhrvatski-glumac-s-danskom-adresom-ispricao-nam-je-zivotnu-pricu-od-selidbe-iz-privatnih-razloga-do-snimanja-s-mikkelsenom-i-harrelsonom-zanimaju-me-razgranati-identiteti-1238025 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATKO BURIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVZLATKO BURIĆ

Hrvatski glumac s danskom adresom ispričao nam je životnu priču, od selidbe iz privatnih razloga, do snimanja s Mikkelsenom i Harrelsonom: ‘Zanimaju me razgranati identiteti‘

Piše Marko Njegić
4. studenog 2022. - 12:46

Ne može se svaki hrvatski glumac pohvaliti da su ga režirali Nicolas Winding Refn, Stephen Frears, Roland Emmerich, Thomas Vinterberg i Ruben Östlund, redom zvučna redateljska imena. Zlatko Burić može. Hrvatski glumac s danskom adresom može se pohvaliti da je dio ekipe kultne Refnove trilogije "Diler" ("Pusher"), Frearsovih "Slatkih prljavih stvari", Emmerichova blockbustera "2012" i Vinterbergova "Kurska", a ove godine i Östlundova "Trokuta tuge".

Burić se ovih dana nalazio u hrvatskoj metropoli, na jubilarnom 20. Zagreb Film Festivalu, gdje je obnašao ulogu žirija dugometražnog filma, održao "masterclass" praćen specijalnom projekcijom "Dilera" te uveličao hrvatsku premijeru Östlundova canneskog pobjednika "Triangle Of Sadness". S Burićem smo popričali netom nakon...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 05:03