StoryEditorOCM
Izbori 2021Drugi krug

Pripetavanje u Sinju, HDZ izgubio Dicmo: u Alkarskom gradu Bulj umalo odnio pobjedu u prvom krugu, evo kako su glasali ostali stanovnici Cetinske krajine

Piše Toni Paštar
16. svibnja 2021. - 22:54

Sinjani će birati gradonačelnika u drugom izbornom krugu, i to između Mira Bulja (Most) i Igora Vidaline (HDZ).

Prema podacima s 50 posto obrađenih biračkih mjesta, Bulj je u 22.30 imao 45,56 posto glasova, a Vidalina 26,25 posto glasova Sinjana koji su izišli na birališta. U stožeru Mira Bulja na gradskom bazenu bilo je euforično, tekli su pjesma i alkohol.

– Već dugo nije zabilježena izlaznost od 55 posto. Hvala građanima na tolikom izlasku, a posebno hvala onima koji su meni dali svoj glas. Bulj ima prednost koja nije nedostižna. Građanima nisam nudio lažna obećanja i populizam, već realne razvojne programe koje ćemo, ako dobijemo povjerenje, ostvariti u suradnji s Vladom i našom Županijom. Sinju treba progresivna i proaktivna, a ne oporbena politika – kazao je Vidalina.

image
Na fotografji: Miro Bulj
Srđan Vrančić/Cropix

– Ovim rezultatom sam zadovoljan. Bio bih zadovoljniji da smo sve riješili u prvom krugu. Iz ovih rezultata se vidi da moji Sinjani žele promjene, a jedina promjena sam ja. Večeras ćemo se veseliti i proslaviti ovaj rezultat, a analize ćemo raditi sutra – kazao je Bulj, uvjeren da će upravo on poslije 30. svibnja stati na čelo izvršne vlasti alkarskoga grada.

U Trilju će se gradonačelnik znati također poslije drugog izbornog kruga. Bit će to Ivan Bugarin (HDZ) ili Ivan Šipić, dosadašnji gradonačelnik, koji je nakon razlaza s HDZ-om postao nezavisni kandidat. Prema nepotpunim i neslužbenim podacima, Šipić je osvojio 2064 glasa, a Bugarin 2038 glasova. Kandidat Miljenko Marić (Most) osvojio je 674 glasa.

– Drugi izborni krug je očekivan, a u njemu očekujem pobjedu. Vjerujem da će građani Trilja dati svoj glas meni kao kandidatu HDZ-a, stranke koja je uspješno vodila grad od 1993. godine i omogućila nam veliki razvojni iskorak. Siguran sam da će se Triljani u tom kontekstu opredijeliti za kontinuitet – rekao je Bugarin.

– Hvala građanima koji su prepoznali što sam do sada radio i nagradili me za postignute rezultate. Znao sam da neće biti lako, ali vjerovao sam da će borba biti neizvjesna. Ovo je prvo poluvrijeme. Njime sam zadovoljan, ali sada je važno pripremiti se za završni dio utakmice – kazao je Šipić.

image
Na fotografiji: nacelnik opcine Trilj, Ivan Sipic
Tom Dubravec/Cropix

U ostalim jedinicama lokalne samouprave u cetinskom kraju nedjeljni izbori donijeli su promjene od kojih su neke očekivane, a neke veliko iznenađenje. Očekivano je novi mandat vrličkoga gradonačelnika osvojio Jure Plazonić (HDZ), kojemu je po neslužbenim podacima povjerenje dalo 66 posto građana koji su izišli pred glasačke kutije.

HDZ u Vrlici ima i apsolutnu većinu u Gradskom vijeću. Jednako očekivana je i pobjeda HDZ-ovca Dinka Bošnjaka za načelnika Hrvaca, koji je s više od 81 posto osvojenih glasova potukao Željka Domazeta i izborio osmi uzastopni mandat.

Bošnjak će imati i potporu 11 od 13 općinskih vijećnika.

Slavi i nezavisna lista Dušana Đule u Otoku. Načelnik Đula osvojio je novi mandat u prvom krugu, a njegova nezavisna lista osvojila je većinu u Općinskom vijeću.

U Dicmu je došlo do smjene na čelu općine. Petar Maretić, kandidat Nezavisne liste mladih, osvojio je načelnički mandat s 51,5 posto glasova birača, te će na toj dužnosti smijeniti svoga prezimenjaka Ivana, HDZ-ova kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 00:47