StoryEditorOCM
Izbori 2021ZA KVALITETNIJI GRAD

Koalicija Možemo, Pametno za Split i Dalmaciju i Nova ljevica predstavila izbornu listu: Na njoj su mnogi poznati Splićani, evo tko su kandidati...

Piše Merien Ilić
10. travnja 2021. - 14:53

Koalicija stranaka Možemo, Pametno i Nova ljevica izlazi sa zajedničkim kandidatima na lokalne izbore, a sve svoje kandidate s liste predstavili su ove subote u Marmontovoj ulici. Poznato je da je kandidat za gradonačelnika Jakov Prkić (Pametno za Split i Dalmaciju), uz zamjenice Tamaru Visković (Možemo!) i Kristinu Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju).

Kandidati s liste stranke Pametno su uz Vidan, gradsku vijećnicu, poznatu po borbi za prava djece s posebnim potrebama i za pristupačan Split, i Ante Renić, županijski vijećnik koji se istakao u borbi za pomorsko dobro, Branimir Urlić, vijećnik poznat po zelenim politikama, te Lucija Grčić koja se zalaže za cjelogodišnji i održivi turizam.

image
Paun Paunović/Cropix

Tamara Visković, nositeljica liste Možemo predstavila je svoje kolege s liste.

- Možemo okuplja ljude kojima politika nije primaran interes, nego je poltika nastavak njihovog dugogodišnjeg zalaganja za društvenu solidarnost i javno dobro. Tu su: novinar i urednik Ivica Profaca kao izvrstan poznavatelj Splita, prof. Višnja Kukoč, arhitektica koja se zalaže za očuvanje modernističke baštine Splita, prof. filozofije, etike i logike Tomo Matičević, glazbenica Žasmina Pokrovac iz HNK Split, Marinko Biškić, poduzetnik, glazbenik i čokolatjer, Davor Vuković, pravnik iz HNK Split, te ekonomist Marin Prvan.

Novu ljevicu čine aktivisti koji poznaju grad i njegove probleme. To su: Marija Vujošević Carić, Toni Špika, Anita Kargotić, Karlo Pilko, Đenko Bezmalinović, Iver Pešut, Ivan Bronzović.

- Smatramo da Split treba vratiti građanima, da ne smije isključivo biti vezan uz turizam. Zalagat ćemo se za rješavanje prometne infrastrukture, otvaranje gradskog poglavarstva građanima, i dati mogućnost građanima da sudjeluju u radu grada kroz referendume - poručili su.

U Split kao podrška došla je i Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo i saborska zastupnica.

image
Sandra Benčić
Paun Paunović/Cropix

- Izlazimo na lokalne izbore u onim gradovima i općinama gdje smo okupili ljude koji su se dokazali u toj zajednici. Naš fokus nije na ogromnim projektima koji ništa ne donose građanima nego na odrađivanju osnovne zadaće koja se nije odradila zadnjih 30 godina, a to je stvoriti uvjete za kvalitetan život, dobra zdravstvena skrb, poboljšanje predškolskih uvjeta, da svako dijete ima mjesto u vrtiću, ulaganje u škole, uvođenje jednosmjenskog rada i kvalitetnije nastave.

Fokus nam je i na najstarijim sugrađanima kako bi imali mjesta u domovima, kako bi mogli ostati u svojim domaćinstvima uz pomoć raznih socijalnih usluga. Naglasak nam je i na gospodarstvu koje ne ovisi samo o jednoj grani, za sigurna radna mjesta. Cilj nam je i ozelenjivanje gradova, da svaki kvart ima svoje parkove - kazala je Benčić.

Podršku koaliciji je dala i Rada Borić iz Nove ljevice.

image
Paun Paunović/Cropix

- Briga za svoju zajednicu je i briga za ljudsku sigurnost, pa grad treba biti bolji prema onima koji su najosjetljiviji - naglasila je.

Na novinarski upit o obilježavanju 10. travnja od strane pojedinaca u državi, kazala je kako je to zastrašujuće nadajući se da će to što skorije zakonski biti sankcionirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:23