StoryEditorOCM
Zadar plus30 MILIJUNA KUNA

Fotoreport: Zadar dobio Centar kreativne industrije; župan Longin: "U sektoru inovacija, kreativne i IT industrije želimo napraviti iskorak!"

Piše L.B./Promo
31. ožujka 2021. - 15:04

- Centar za kreativne industrije jedan je od najznačajnijih projekata u kojem je Zadarska županija partner, a kao što je poznato, nositelj je naša županijska agencija INOVacija. Posebno nas veseli da je riječ o projektu financiranom sredstvima iz fondova Europske unije, za čiju je realizaciju ustanovi INOVAcija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, bespovratno odobreno 20 milijuna kuna. To je treća zgrada poslovne infrastrukture koja je na području Zadarske županije izgrađena u posljednjih godinu dana, nakon Centra za razvoj i edukaciju u Poličniku te Poduzetničkog inkubatora u Biogradu – rekao je u srijedu zadarski župan Božidar Longin koji je s gradonačelnikom Brankom Dukićem obišao novoizgrađeni Centar kreativne industrije na Relji. Dodao je da je ukupno za tri spomenuta objekta osigurano 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Novi specijalizirani poduzetnički inkubator svojim će korisnicima staviti na raspolaganje tri opremljene sale za sastanke, coworking prostor, multimedijalnu dvoranu s audio i video sustavom te sustavom scenske rasvjete, tonski studio i opremu za terensko snimanje. U njemu se nalazi ukupno 12 ureda, od kojih će sedam biti namijenjeno poduzetnicima iz kreativnog sektora, poput IT-a i audiovizualne industrije.

Nova atraktivna zgrada podignuta je na mjestu nekadašnje Tekstilne škole, a radovi na objektu površine 1562 metra kvadratna počeli su u rujnu 2018. godine.

- Projekt je od velike važnosti za cijelu Zadarsku županiju, ali i za grad Zadar, koji će na ulazu u sam centar dobiti jednu modernu i atraktivnu zgradu. Zadarska je županija kao ključan alat u ostvarenju svojih strateških projekata prepoznala EU fondove, a ovo je jedan od konkretnih primjera korištenja europskih sredstava za razvoj gospodarske konkurentnosti i inovativnosti. Želimo pametnu županiju, u skladu sa smjernicama EU-a, te je upravo sektor inovacija, kreativne i IT industrije jedan od onih gdje želimo napraviti iskorak, a zbog toga je i osnovana županijska agencija INOVAcija – naglasio je zadarski župan. Apostrofirao je ulogu  i rad Filmskog ureda Zadar koji će upravo u Centru za kreativne industrije pronaći svoj novi dom. Filmski ured je od početka djelovanja podržao 77 projekata snimanja, brojne serije, realityje, reklame, glazbene spotove, čime je apsolutno opravdao svoje osnivanje, rekao je Longin.

- S jedne strane prednost je izravna turistička promidžba lokacija koje nakon emitiranja postaju popularno odredište putovanja za gledatelje, a s druge strane benefiti koje donosi svaki projekt snimanja zasebno - lokalna sredina profitira na svim razinama; značajna sredstva ulažu se u smještaj, hranu, osiguranje, prijevoz, dozvole za snimanja, koncesijska odobrenja, statiste, filmske profesionalce, najam privatnih posjeda i slično – podvukao je župan Longin.

Još krajem siječnja, kako je navela ravnateljica ustanove INOVAcija Katarina Colić, je stiglo 20 pisama namjere budućih korisnika, tako da nema sumnje da će Centar biti središte poduzetnicima iz kreativnog sektora, osobito IT-a i audiovizualne industrije.

27. travanj 2024 00:09