StoryEditorOCM
ŽupaPROJEKTI HRVATSKIH CESTA|

ZA BOLJU SIGURNOST PJEŠAKA Na tri lokacije uz magistralu u Župi ‘niknut‘ će pješačke staze, radovi bi trebali početi nakon sezone

Piše Bruno Lucić
28. lipnja 2021. - 20:41

Sigurnost pješaka na tri lokacije uz Jadransku magistralu u Župi dubrovačkoj uskoro će biti podignuta na višu razinu. Naime, objavljeni su natječaji za javnu nabavu za tri projekta: izrada pješačke staze na lokaciji Mlini-Popolica-Trgovište, na lokaciji Plat te na potezu Zavrelje-Astarea. Na posljednjoj će biti izrađena pješačka staza sa servisnom prometnicom. Iz Hrvatskih cesta naveli su o čemu je točno riječ:

image
Božo Radić/Cropix

- Predmet projekta na lokaciji Mlini-Popolica-Trgovište je izgradnja nogostupa na tri podlokacije na potezu od Mlina do Trgovišta, ukupne duljine pješačkih staza oko 250 metara, te po potrebi obnova asfalta na potezu izgradnje nogostupa. Sukladno planu nabave, predviđena vrijednost je 2.5 milijuna kuna, te rok izvedbe od 2 mjeseca. Predmet projekta na lokaciji Zavrelje-Astarea je izgradnja nogostupa, postavljanje javne rasvjete, rješavanje oborinske odvodnje, rekonstrukcija prilaza Vrelo, te rekonstrukcija izljevne trake za skretanje prema hotelu Astarea. Projektom rekonstrukcije prilaza Vrelo - jug napravit će se paralelna jednosmjerna cesta kojom će se omogućiti sigurnost prometa. Sukladno planu nabave, predviđena vrijednost je 1.450.000 kuna, te rok izvedbe od 2 mjeseca. Predmet ovog projekta je izgradnja nogostupa, duljine cca. 110 metara, te po potrebi obnova asfalta na potezu izgradnje nogostupa.Sukladno planu nabave predviđena vrijednost je 800 tisuća kuna, te rok izvedbe od 2 mjeseca, objašnjavaju iz Hrvatskih cesta te na kraju ističu:

- Radovi na sva tri projekta bi trebali početi nakon turističke sezone, a točna dinamika za svaki pojedinačno bit će usuglašena s jedinicom lokalne samouprave, Općinom Župa dubrovačka, pri čemu će se uzeti u obzir što manje ometanje prometnog režima, kako vozila tako i pješaka, navode iz Hrvatskih cesta.

image
Božo Radić/Cropix

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli zadovoljan je planiranim radovima.

- Općina Župa dubrovačka tražila je od Hrvatskih cesta, u razgovoru s predsjednikom Uprave HC-a Josipom Škorićem, određene su investicije na području Općine. Neke ovogodišnje su već bile pripremljene. Prva značajna investicija Hrvatskih cesta na području Župe je sanacija kolnika uz Granični prijelaz Gornji Brgat, druga sanacija klizišta i takozvane 'crvene stijene' u naselju Soline za koje je u međuvremenu dobivena građevinska dozvola. Ono što smo mi tražili jesu zahvati koji se odnose na izgradnju pješačkih prilaza i nogostupa uz državnu cestu D8. Tijekom ove godine, nakon projektiranja, očekuje se da će raspisati javna nabava za lokaciju Soline gdje bi se trebala izgraditi novo autobusno ugibalište, nogostupa i postavljanje prometne signalizacije. Izradu projektne dokumentacije dijelom su financirale Hrvatske ceste, a dijelom Župa dubrovačka, uz dogovor da će Hrvatske ceste pokriti tu investiciju te je dio javne nabave u postupku provedbe, kazuje Nardelli.

17. travanj 2024 18:29