StoryEditorOCM
ŽupaNAČELNIK ŽUPE|

SILVIO NARDELLI Ukinute su naknade za rad svim članovima Upravnih vijeća i Nadzornih odbora, financiranje socijalno ugroženih neće doći u pitanje

Piše DV
27. ožujka 2020. - 12:13
Poštovani žitelji Župe dubrovačke,
Izrazito sam zadovoljan funkcioniranjem i radom svih službi, od našeg DVD-a koji je kompletno uključen u rad stožera uključujući i prijevoz uzoraka u Zagreb, djelatnika našeg Komunalnog društva koji unatoč pojedinim neodgovornim građanima uspijevaju održavati red i čistoću na području cijele Općine, Dječjeg vrtića, TZ-a, pripadnika Civilne zaštite te općinskih službi. Zaista svi djeluju u sklopu rada Stožera civilne zaštite te se sve aktivnosti odrađuju sukladno dnevnom razvoju situacije.

Za starije, nemoćne i potrebite osobe na području Općine, putem DVD-a Župa dubrovačka i postrojbe Civilne zaštite Općina Župa dubrovačka osigurali smo dostavu osnovnih životnih potrepština i lijekova, pa i ovim pozivamo sve građane, susjede, prijatelje, rodbinu i ostale da nam jave ukoliko znaju nekoga kome treba ovaj način pomoći, da nam slobodno jave na navedene brojeve i email adresu kako bi mogli stupiti u kontakt i pomoći dotičnoj osobi i obiteljima.

Sustav funkcioniranja propusnica također odlično funkcionira iako nije bilo jednostavno prva dva dana zbog velikog broja prvenstveno upita i traženja informacija, a zatim i zahtjeva. Međutim nije bilo nikakvih zastoja te su svi građani sa stvarnom potrebom sukladno Odluci i naputcima nacionalnog stožera i dobili propusnicu. Zahvaljujem se i policiji na zajedničkoj koordinaciji i razmjeni informacija.

Dosta je pitanja i nedoumica vezano za pomoć privatnom sektoru i moram reći da od prvih znakova ove krize razmišljamo koje su nam mogućnosti na raspolaganju te kako na najbolji mogući način pomoći gospodarstvenicima i pokušati ih rasteretiti u što većoj mjeri.

Općina je u samom početku ove krize zaustavila sve planirane aktivnosti te se bazirala samo na one već započete i ugovorene, a koje su od vitalnog interesa za našu Općinu.
Jedna od financijski zahtjevnijih aktivnosti vezana je za izgradnju Groblja Dubac na kojem će se sukladno dogovoru s Gradom Dubrovnikom radovi nastaviti ali nešto smanjenim intenzitetom kao i na našim lokalnim ugovorima za održavanje komunalne infrastrukture.

Zaustavljena su i sva davanja Zajednici sportova te udrugama u kulturi te se pažljivo analiziraju svi rashodi kako bi mogli pravovremeno reagirati.
U trajanju od tri mjesaca ukinute su naknade za rad svim članovima Upravnih vijeća i Nadzornih odbora svih društava u vlasništvu Općine, a Klub vijećnika HDZ-a uputio nam je zahtjev, tj. obavijest o odricanju vijećničkih naknada u naredna tri mjeseca te se nadamo da će i ostali slijediti ovaj primjer.

Jednake mjere razmatraju se i po pitanju prava zaposlenika i Općine i vezanih društava, a prva je svakako Odluka o neisplati dara u naravi za Uskrs.
Reguliranje plaća kao i sve ostale mjere ćemo donijeti u skladu s odlukama Vlade RH te svakako pokušati donijeti i dodatne mjere na lokalnoj razini kako bi pomogli onim najpotrebitijima i zajednički prevladali ovu situaciju.

Posljedice ove krize neminovno će se odraziti i na naš proračun ali s obzirom da nam je proračun stabilan i uravnotežen možemo jamčiti funkcioniranje svih službi kao i financiranje svih programa koji se odnose na socijalno ugrožene skupine stanovništva. Tako su sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Općine Župa dubrovačka isplaćene sve stalne novčane pomoći za sve korisnike, a isto nije upitno ni u budućem razdoblju.

Što se tiče mjera pomoći privatnom sektoru ono što je sigurno je da Općina kao i društva u njenom vlasništvu neće naplaćivati najam prostora i zakup javnih površina poduzetnicima za vrijeme dok nisu u mogućnosti obavljati svoju djelatnost. Ne trebam ni napominjati da dok traju izvanredni uvjeti nećemo naplaćivati ni uslugu korištenja Dječjeg vrtića.

Imajući na umu relativnu neizvjesnost u trajanju ove situacije razmatramo i dodatne mjere po pitanju svih davanja koja su u nadležnosti Općine, a građanima poručujemo da slobodno odgode plaćanje komunalne naknade dok traje ovo izvanredno stanje.

Još jednom koristim priliku zahvaliti se svim službama na ogromnom trudu koje ulažu kako bi osigurali koliko toliko normalne uvjete života s obzirom na ovu situaciju.
U nadi da će se ova situacija normalizirati u što skorijem vremenu te da ćemo se čim prije vratiti uobičajnom načinu života još jednom vas pozivam da svi date svoj doprinos i ostanete doma te izbjegavate bilo kakve nepotrebne aktivnosti i javna okupljanja jer to je najbolji način suzbijanja širenja zarazne bolesti uzrokovane korona virusom te zaštite svih nas.


Silvio Nardelli - općinski načelnik Općine Župa dubrovačka

 
18. travanj 2024 18:03