StoryEditorOCM
ŽupaNAČELNIK OPĆINE ŽUPA DUBROVAČKA SILVIO NARDELLI

Renomirani ulagač u Kupare jamstvo je da ćemo dobiti vrhunski hotelski kompleks, prvi takav u Hrvatskoj

Piše Anđelka Kelava
3. siječnja 2022. - 12:35

Po čemu ćete pamtiti 2021. godinu kao načelnik općine Župa dubrovačka?

Godina na izmaku uzrokovala je kao i svugdje u svijetu gospodarske i financijske poteškoće, općinski proračun je znatno manji nego prethodnih godina, aktivnosti su smanjene, no unatoč tome uspjeli smo održati programe koje smo već ranije provodili kao što su program socijalne skrbi, predškolskog odgoja, osnovnoškolskog obrazovanja, stipendiranja, sporta, zdravstvene skrbi itd. U nešto manjoj mjeri održali smo i komunalne aktivnosti na području općine koje će i život naših mještana učiniti ugodnijim.

2021. godinu pamtit ću kao godinu, koja je nakon pandemijske krize koja je nastala 2020, a nastavila se definitivno i 2021., donijela dobru turističku sezonu koja je bila iznad naših očekivanja. Naime, na području Općine Župa dubrovačka ostvareno je 50 posto broja noćenja u odnosu na 2019. Samim tim, neočekivano uspješna sezona unijela je optimizam i ohrabrenje među sve naše žitelje, s obzirom nam je turizam glavna gospodarska grana od koje svi, izravno ili neizravno živimo.

2021. godinu ću pamtiti i po održanim lokalnim izborima u mjesecu svibnju na kojima sam peti put, izravno, u prvom krugu, dobio povjerenje žitelja Župe dubrovačka na čemu im i ovom prigodom najtoplije zahvaljujem.

image
Dv

Vlada je proteklog tjedna izmijenila odluku o pokretanju postupka za realizaciju turističkog projekta Kupari. O čemu se radi i što to konkretno znači za realizaciju projekta?

Tvrtka Avenue ulaganje, tvrtka koja se javila na javni međunarodni natječaj i sa državom sklopila Ugovor o pravu gradnje na državnom zemljištu i koncesiji na pomorskom dobru na rok od 99 godina promijenila je vlasničku strukturu.

Također ta ista tvrtka dostavila je Ugovor sa poznatim hotelskim operaterom Four Seasons, koji će upravljati budućim hotelskim kapacitetom u Kuparima. Međutim, vrijeme koje se broji od donošenja Urbanističkog plana, polako izmiče. U veljači sljedeće godine ističu dvije godine otkad je Općina Župa dubrovačka donijela Urbanistički plan uređenja s kojim i započinju rokovi predviđeni samim Ugovorom sa Vladom RH.

Već se pomalo osjećala skepsa prema realizaciji i poštovanju svih rokova vezanih za izgradnju kompleksa Kupara, međutim, prije par mjeseci, u vlasničku strukturu tvrtke Avenue ulaganje, ušla je tvrtka HPL Iz Singapura. Radi se o tvrtki koja diljem svijeta ima više od 40 hotelskih kapaciteta od kojih 18 posluje u brandu Four Seasonsa, a trenutno je u izgradnji 6 hotela koji će također poslovati u istom brandu. Većinski vlasnik tvrtke HPL iz Singapura u svom obiteljskom vlasništvu ima i tvrtku Come čija je vlasnica njegova supruga koja ima 30- tak hotelskih objekata.

Držim da je ulazak ovako renomirane tvrtke ozbiljnih partnera s bogatim iskustvom dodatna garancija da će se projekt Kupara realizirati i da će Župa dubrovačka dobiti vrhunski hotelski kompleks kakav Hrvatska još uvijek nema.

Samom odlukom Vlade prije par dana došlo je do izmjene članova povjerenstva zaduženih za realizaciju projekta Kupari, među kojim sam i ja imenovan kao predstavnik Općine.

Koji su najvažniji projekti koji su planirani u 2022. godini na području župske općine?

Najznačajniji projekt, financijski gledano, završetak je prve etape izgradnje Groblja Dubac, te planirani početak izgradnje druge etape izgradnje Groblja, a isto se odnosi na samu izgradnju grobnih mjesta.

Planiramo završetak prve faze izgradnje kanalizacijske mreže Čibača, koja je trenutno u izgradnji kao i početak druge faze i dodatnu izradu projektne dokumentacije za konačni završetak kanalizacijske mreže naselja Čibača.

Možemo dodati još niz projekata kao što su održavanje cesta, izgradnja dječjih igrališta, pješačkih staza uz Državnu cestu od kojih su neki započeti ove godine…

Kako ocjenjujete rad oporbe u župskom Općinskom vijeću? Prilikom usvajanja proračuna za 2022. godinu uzeti su u obzir i njihovi prijedlozi?

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća prigodom donošenja proračuna oporba je predložila 12 amandmana. Na istoj sjednici sve sam amandmane detaljno obrazložio, s obzirom su mi svi ti komunalni problem itekako dobro poznati. Dio prijedloga sam u cijelosti prihvatio i za njih su već osigurana sredstva u proračunu, dok sam ostale obećao realizirati ukoliko se za njih riješe imovinsko pravni odnosi.

Drago mi je što je oporba prihvatila moje obrazloženje po svih 12 točaka te je proračun jednoglasno usvojen što nije čest slučaj. Od srca im na istom zahvaljujem te poručujem kako sam i nadalje kao i uvijek dosad otvoren za suradnju oko konstruktivnih prijedloga obzirom nam je zajednički cilj život u Župi dubrovačkoj učiniti što ugodnijim za svakog njenog žitelja.

Proračun pod kontrolom

Općinski proračun je znatno manji nego prethodnih godina. Vlada RH nam je kako prošle tako i ove godine bezkamatnim dugoročnim kreditom osigurala sredstva koja su kompenzirala gubitak prihoda uzrokovan pandemijom covid 19 i ekonomskom krizom. Proračun je planiran vrlo oprezno i prihodi i rashodi, držimo to u najvećoj mjeri pod kontrolom. Moram istaknuti da Općina Župa dubrovačka nema niti jednu kunu kreditnog zaduženja, što nije slučaj kod većine jedinica lokalne uprave. Mislim da na najbolji mogući način gospodarimo sredstvima, ali sam zadovoljan da i uz znatno manji proračun imamo i nadalje kapitalne aktivnosti, ali i da održavamo sve ono čemu općina služi, praktično nismo odustali ni od jednog programa bilo po pitanju socijalne skrbi, školstva, predškolskog odgoja, sporta ili ulaganja u komunalnu infrastrukturu.

Čestitka

Svim žiteljima Župe dubrovačke i Dubrovačko neretvanske županije,
od srca želim sretnu I uspješnu Novu 2022. godinu. Neka nam svima donese obilje sreće, mira i blagostanja, a prije svega zdravlja!

24. travanj 2024 02:53