StoryEditor
ŽupaU organizaciji TZ Župa dubrovačka

Kreću Šetnje kroz povijest Mlina. Inicijator i voditelj je Vedran Mezei, autor povijesnog romana ‘Treći ključ‘

Piše dv
14. lipnja 2022. - 11:51

I ovog ljeta posjetitelji Župe dubrovačke moći će sudjelovati u "Šetnjama kroz povijest Mlina", besplatno vođenim turama u organizaciji Turističke zajednice općine Župa dubrovačka. Inicijator i voditelj programa je Vedran Mezei, autor povijesnog romana "Treći ključ". Mezei kroz ovu "šetnju" predstavlja lokalitete, događaje i povijesne ličnosti koji se spominju u njegovom romanu, ali otkriva i druge brojne zanimljivosti iz vremena Dubrovačke Republike.

"Šetnje kroz povijest Mlina" održavat će se svake subote od 18. lipnja do kraja kolovoza s početkom u 10 sati. Okupljanje je ispred donjeg ulaza u hotel Astareu, a predviđeno trajanje je 1 sat i 30 minuta. Program je na engleskom jeziku i nije potrebna prethodna najava sudionika.

Prije odlaska u "Šetnju kroz povijest Mlina"" gosti se ukratko upoznaju s radnjom romana i osnovnim informacijama o povijesti Dubrovnika i Župe dubrovačke. Potom se kreće u obilazak mjesta gdje se predstavlja župna crkva svetog Ilara i pojedinosti vezane uz veliki potres iz 1667. godine u kojem je ovo sakralno zdanje potpuno uništeno. Ispod platana u Mlinima govori se o proizvodnji maslinovog ulja i brojnim mlinovima po kojima je mjesto dobilo ime. Kroz priču o crkvici svetog Roka otkrivaju se detalji o epidemijama kuge u Dubrovačkoj Republici nakon čega se šetnja nastavlja obližnjom plažom. Po dolasku u Beterinu sudionici mogu čuti pojedinosti o rusko-crnogorskoj opsadi Dubrovnika iz 1806. godine kada je ljetnikovac Bettera opljačkan i spaljen. Na taraci "stare kuće" daje se povijesni prikaz ladanjskog zdanja uz poseban naglasak na lik i djelo Ruđera Boškovića koji je ovdje neko vrijeme boravio. Uz Beterinu je nezaobilazna priča i o seansama prizivanja duhova kao i tragičnoj smrti mlade pučanke.

"Treći ključ" je roman u kojem se isprepliću dvije radnje; povijesna i suvremena. Povijesni dio prati svjedoke najtragičnijeg događaja iz vremena Dubrovačke republike - veliki potres iz 1667. g., dok suvremeni dio govori o odnosu dvoje mladih ljudi koji kroz svoju kratku avanturu otkrivaju brojne zanimljivosti iz dubrovačke povijesti, ali i sadašnjosti. Obje priče povezuje povijesni dokument kolokvijalnog naziva "Charta Libertatis" (Papir slobode). Radnja ove priče, pored stare gradske jezgre, odvija se i u okolici Grada i to najviše u Mlinima i Cavtatu. Iako je riječ o fikciji, roman se temelji na povijesnim činjenicama i može služiti kao pouzdan izvor informacija vezanih za prošlost Grada i Republike. Neki od likova u "Trećem ključu" su i stvarne povijesne osobe pa se kroz radnju romana otkrivaju i brojne zanimljivosti iz njihovih biografija.

Ako je suditi prema prošlogodišnjem odazivu gostiju na "Šetnje kroz povijest Mlina", za očekivati je da će i u ovoj sezoni vladati značajan interes za ovaj program.

17. kolovoz 2022 21:50