StoryEditorOCM
PelješacNOVE VIZURE

Ston dobio most prije Pelješkog! 

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
19. ožujka 2020. - 11:48
Ako ste nedavno prolazili kroz Ston, doživjeli ste potpuno drugu vizuru ovog prekrasnog pelješkog gradića s istoka. Radovi koje financira Društvo prijatelja dubrovačke starine traju u Stonu već duže vrijeme, a ovi najnoviji rezultirali su fotografijama uz ovaj tekst.

image
Anton Hauswitschka


- Radi se o jednom od najvažnijih zahvata u Stonu – rekao je predsjednik Društva Niko Kapetanić. – Ideja Društva je Ston učiniti što sličnijim Dubrovniku, s obzirom da ga je dubrovačka vlada i izgradila na sliku Grada. Veći dio gradskih bedema bio je porušen i nemoguće je definirati nekadašnji renesansni Ston. Odlučili smo obnoviti bedeme barem u nekoj minimalnoj razini, od 0 do 2 metra, da ne remetimo dosadašnji način života. Isto tako, obnavljamo i dio jarka, kako istočnog uz istočni zid, tako i jarka kod Velikog Kaštela. To su radovi koji traju već više godina, a sada možemo konstatirati da smo obnovili istočni bedem Stona do pristojne visine i uspjeli vratiti vodu u jarak koji smo djelomično obnovili. Ostatak ne možemo zbog puta, a inače nije ni potrebno. Uspjeli smo pronaći, otkopati i obnoviti most kojim se ulazilo u Ston s istoka.

image
Niko Kapetanić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine


Još je Beritić obnovio onaj most kojim se s Pelješca ulazilo u Ston, zovemo ih Vrata od Polja, a ova druga Vrata od Zamirja koja su u rekonstrukciji. Most je obnovljen dosta vjerno, obnovljeno je i predziđe, a ljudi su čak i malo iznenađeni jer smo dobili jednu novu vizuru Stona. Stavili smo i travu i planiramo ispred restorana Baća staviti 3-4 ljute naranče, da se i tu dobije kompatibilnost s Gradom. Idemo i s novim zelenilom koje će biti puno ljepše nego ovo dosad. Napravit ćemo Ston kakav je nekad bio i kakav zaslužuje biti, da bude brend dubrovačkog turističkog područja, pa i Hrvatske - ističe Kapetanić.

image
Anton Hauswitschka


- Nama ostaje još dosta posla. Dio sjevernog jarka oko Kaštela smo napravili, most je rekonstruiran. Taj dio jarka je gotov, a sad će ići istočni, zapadni i južni koji su već tamo, ali se trebaju urediti. Ostaje nam još jedan posao, to je južni gradski bedem. Od zapada i Arcimuna smo ga uredili, ali do Kaštela ga treba izvući iz zemlje, prikazati Vrata od Polja i kulu Torjun, sve ono što je iz povijesti poznato. Već smo naručili projekt uređenja Stona unutar zidina, rezidencijalnog dijela od crkve Svetog Vlaha do kancelarove kuće i Biskupske palače. Tu je situacija otprilike kao u Gradu od Katedrale do Sponze, i taj ćemo dio upravo tako obnoviti. Bilo je velikih problema s konzervatorima i stanovništvom, ali narod je to prihvatio, pa i Ministarstvo kulture, i sad nam je jedini poblem korona virus zbog kojeg smo zatvorili sve objekte, a pomalo ćemo i gradilišta na obnovi spomenika - zaključio je Kapetanić.
 
20. travanj 2024 00:37