StoryEditorOCM
PelješacNEVJEROJATNI PRIZORI |

INCIDENT NA PELJEŠCU Mještani Kućišta muku muče s brodom za prijevoz turista koji ispušta fekalije ravno u more, oko plovila se širi smrad

Piše Dv
3. rujna 2021. - 15:45

Mještani Kućišta na poluotoku Pelješcu muku muče s brodom za prijevoz turista koji im se privezao za mul i kako kažu, ispušta fekalije ravno u more, što ne smije raditi. Žale se da ovo nije prvi put, a tvrde i da su razgovarali s kapetanom koji im govori da se ne radi o fekalijama, već “talogu od kave”. Unatoč brojnim pokušajima, do vlasnika broda ili kapetana nismo mogli doći, a mještani kažu da se oko broda širi smrad, dok se morem razlijevaju fekalije i toalet papir. Ovaj put incident su i snimili, piše Morski.hr

– Ovo je ustaljena praksa u Kućištu na Pelješcu, Kriljanske trabakule puštaju fekalije u more – kazuje nam Tomislav Opačak.

Prekoputa, na Korčuli kupalište zatvoreno zbog visoke koncentracije escherichie coli.

– Na plaži koja se vidi na slikama se kupaju djeca, kako i turisti, jedna je od najviše korištenih plaža u mjestu. Izjava kapetana je da je to fundač od kave, također se na dnu mogu vidjeti tragovi wc papira – kazuje nam Tomislav, dok njegov rođak Hrvoje Opačak šalje snimku.

Stanovnici Kućišta nas podsjećaju i da je ove godine prvi put kupalište prekoputa, na otoku Korčuli zatvoreno zbog previskoke koncentracije escherichie coli.

– Što sve sebi pojedini vlasnici plovila u ovom slučaju trabakula Aloha sebi dopuštaju. Ovo nije prvi put da se ovo radi, mještani odavno upozoravaju sve nadležne institucije da se uključe u sprječavanje ove ekološke katastrofe, međutim sluha za rješavanje problema nema. Ovo je rađeno u sred mjesta u sred bijela dana, a možete tek misliti šta se radi noću kad nema očiju. Podmorje s obe strane mula je potpuno devastirano – kazuje Hrvoje kojeg smo pitali i za kontakt od kapetana broda Aloha, no prema njegovim tvrdnjama, kapetan ne želi dati broj, te se s posadom povukao u unutrašnjost plovila – kaže Hrvoje.

Kontaktirali smo i predsjednicu Mjesnog odbora Kućište, Vanju Šestanović, koja nam je potvrdila događaj i kaže da ovo nije prvi put:

– Mi u mjestu imamo viber grupu u kojoj izmjenjujemo informacije, tako da sam upoznata sa situacijom. Vidjela sam da je to brod koji se veže tamo na mulu i u more je iskrenuo septičku jamu, što ne bi smjela biti praksa ni u kanalu, a kamoli u luci. Mjesni odbor je tražio od Lučke uprave i Lučke kapetanije da se to riješi, jer ovo nije prvi put, nego je prvi put ovo snimljeno. Mještani su to i prije se žalili, ali su imali samo riječ, ali ne i dokaze. Sad imaju i to – kazuje nam predsjednica Mjesnog odbora, donosi Morski.hr

Radi li se o tolikoj količini taloga od kave (sve i da je istina, NE SMIJE SE ispuštati u more, pogotovo ne u lučkom području) ili pak o ljudskim gov**ma, svakako bi trebale utvrditi nadležne službe, koje su, kako su nam kazali, pozvane na teren.

(Jurica Gašpar/Morski.hr)

18. travanj 2024 17:40