StoryEditorOCM
KorčulaKORČULA

Prvi slučaj na otoku: Korčulani, slušajte odluke stožera!

Piše PSD.
21. ožujka 2020. - 13:35
Split, 210320. Iz trajektne luke Split jutros u 09.00 sati redovnom linijom Split- Supetar ispolovio je trajekt Juraj Dalmatinac, a nesto iza 09.00 sati u luku je uplovio brod Korcula.CROPIX

Kako je potvrđeno jutros, na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite ispred dubrovačke bolnice, na Korčuli je izoliran prvi službeno potvrđeni slučaj zaraze COVID-19 virusom.
Kako neslužbeno doznajemo, navodno se radi o starijem muškarcu pomorcu koji je od dolaska na otok u Vela Luku u samoizolaciji u vikendici zajedno sa suprugom. Osim Korčulanina, Dubrovačko-neretvanska županija danas broji 14 pozitivnih slučajeva, 12 više od jučer, a kako doznajemo, Korčula je spremna i za nove slučajeve.
Dr. Sebastijan Fabris, ravnatelj Doma zdravlja Korčula, nedavno je u eteru Radija Korčule pozvao otočane i poluotočane da ne dolaze u ambulante bez prethodnog telefonskog poziva i konzultacije s liječnikom te da prilikom dolaska za ulaz koriste glavni ulaz, a za izlaz vrata pokraj Hitne pomoći ili protupožarna vrata na katu kraj ordinacija doktora opće prakse kako bi se što manje ljudi mimoilazilo. Spremna je i 24-satna ambulanta za potencijalne pacijente za koje se sumnja da su zaraženi virusom, u slučaju da imate ikakve sumnje u zarazu COVID-19 virusom za sebe, svoje bližnje ili poznanike nazovite na broj ambulante 099 529 8734 !
Iako je dr. Fabris najavio da će ambulanta raditi u sklopu Doma zdravlja, Ivan Šale, zamjenik gradonačelnika Korčule te načelnik Stožera civilne zaštite Grada Korčule, tvrdi kako Stožer razmatra prijedlog da se 24-satna ambulanta uspostavi u blizini Doma zdravlja, a ne u samoj zgradi. Šale ističe kako se gradski Stožer provodi mjere i upute Nacionalnog stožera te da je najbitnije u ovom trenutktu da se građani ponašaju odgovorno.
„Ovu bitku protiv virusa vodi jedan general, Nacionalni stožer civilne zaštite RH, a mi svi moramo slušati odluke. Pridržavajte se uputa o samoizolaciji, ponašajate se odgovorno kako bi zaštitili starije koje virus pogađa“, poručuje Šale.
Otočanima se obratila i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Korčula Marijana Milat s detaljnim informacijama o volonterskoj podršci za samačka, staračka domaćinstva na području otoka Korčule i poluotoka Pelješca. Radi se o staračkim domaćinstvima kojima nema tko pomoći i donijeti hranu i potrepštine kao i osobama koje su u samoizolaciji, a nemaju nikoga bližnjeg. Za njih su spremni volonteri koji izlaze na teren i pružaju pomoć, a u slučaju da vam pomoć treba nazovite Crveni križa na 092 389 1026 !
„Budimo odgovorni, poštujemo naputke Stožera civilne zaštite, pomažimo jedni drugima i vodimo računa o starijima. Zaboravimo ako smo s nekim bili u svađi, sad nije trenutak za to, život ide dalje i nakon ove epidemije“, poručila je ravnateljica Milat.
Otočani i dalje putem društvenih mreža traže „krivce“ za prvi služebni slučaj virusa na Korčuli. Neki smatraju da se otoci trebaju u potpunosti izolirati od ostatka Hrvatske, neki smatraju da su krivci došljaci iz Hvratske koji su pobjegli u vikendice i studenti, no činjenica je da krivca nema i da je širenje virusa nemoguće zaustaviti. Jedino što trenutno svi otočani, kao i svi ostali, mogu napraviti je što više boraviti u kućama i ne izlaziti nigdje.
Dora Lozica
19. travanj 2024 12:44