StoryEditorOCM
KorčulaPOMOĆ NAJPOTREBNIJIM |

IVAN MARELIĆ I "CUCINA POVERA" Poznati korčulanski chef slat će videa s receptima za pripremu jednostavnih jela

Piše Dora Lozica
24. ožujka 2020. - 21:07
U ovom neobičnom i izazovnom vremenu veliki broj ljudi volonterskim radom pokušava dati svoj doprinos ranjenoj društvenoj zajednici. Poznati korčulanski chef Ivan Marelić, vlasnik Konobe Maha, ne zna kako sašiti zaštitnu masku, nije dobrovoljac neke žurne službe, ali se zato dosjetio kako pomoći svojim sugrađanima i otočanima.

Ivan će, naime, potaknut idejom talijanske "siromašne kuhinje", ali i mogućim scenarijem ograničene opskrbe namirnicama na otoku, objavljivati video recepte jednostavnih, zdravih i ukusnih jela od isključivo lokalnih namirnica koje su dostupne svima. Evo i kuharevog objašnjenja:

"Cucina povera" talijanski je naziv za jednostavna jela, doslovnog prijevoda "siromašna kuhinja". Ovakav stil kuhinje dolazi iz vremena kada mnogobrojne obitelji u kriznim situacijama, većinom poslije epidemija i ratova, moraju pronać način kako se prehraniti i preživiti s onim što imaju. Imali su malo i namirnice nisu bile "fancy" ni skupe kakve mi danas koristimo u svakodnevnoj prehrani. Eto imali su malo, ali su kuhali s puno kreativnosti i ljubavi.

Često se neka takva jela danas nađu i na našim stolovima, jela kojima odajemo počast našim precima i njihovoj muci preživljavanja na našim otocima u tada siromašnoj Dalmaciji.

Danas, kad malo tko razmišlja o gastronomiji budući da je čovječanstvo pogođeno COVID 19 pandenijom, možda je pravi trenutak razmisliti o budućem smjeru u kulinarstvu. Možda baš sad, kad smo se našli u ovakvoj situaciji, možemo čvrsto odlučit da ćemo budućnost gastronomije temeljiti na "cucini poveri" baziranoj isključivo na lokanim proizvodima. Potaknemo li lokalnu proizvodnju, zasučemo li rukave i krenemo li raditi ono što volimo, uspjeh i budućnost su na našoj strani. Nakon svega, kad ovo prođe, nećemo imati moralno pravo koristiti skupe namirnice stranog podrijetla jer na taj način samo produbljujemo krizu.

U slijedećim ću danima iz doma slati videa pripreme jela koje možete sami napraviti od jeftinih, lokalnih namirnica.
Do tada Vas pozdravljam, budite mi zdravi i ostanite doma", poručio je Ivan.
20. travanj 2024 04:54