StoryEditorOCM
DubrovnikSUDBINA MALOG STRADUNA|

VIDEO: Vlasnici zatražili dozvole za nadogradnju i uređenje, a Grad želi mijenjati uvjete gradnje

Piše Maja Rilović Koprivec
17. rujna 2020. - 07:24
Projekt rekonstrukcije zone Mali Stradun na Babinom kuku ovoga se tjedna našao u središtu pozornosti i rasprave na Gradskom vijeću Grada Dubrovnika vezano uz prijedlog izmjena prostorno planske dokumentacije. U burnoj raspravi između HDZ-a i Mara Kristića koji je prenio  stavove investitora na Malom Stradunu, u drugi je plan palo nekoliko  projekata koji bi se također trebali realizirati izmjenama GUP-a.


Od investitora u nadogradnju nekretnina duž Maloga Straduna rečeno je traže se  „detaljinija razrada uvjeta gradnje„ gdje je  GUP  propisao mogućnost nadogradnje, uz preporuku Hrvatske komore arhitekata za istovremenom nadogradnjom i uređenjem urbanističkih cjelina, a ne pojedinačnih čestica, “kako bi se izbjegla opasnost od narušavanja vizura uz uvažavanje šireg prostornog konteksta. Za razliku od autora amandmana koji  smatraju da bi to onemogućilo  realizaciju ove investicije,  gradonačelnik Franković smatra suprotno - kako će upravo one omogućiti  realizaciju investicije sukladno provedenom natječaju.

image
Projekt rekonstrukcije zone Mali Stradun na Babinom kuku


O tome smo pitali Udrugu Mali Stradun, u koju je udruženo 13 obitelji vlasnika pojedinih nekretnina duž Maloga Straduna, u srcu hotelskog kompleksa Valamara,  a koji su ranije i proveli Urbanističko-arhitektonski natječaj za zonu Malog Straduna.
Predsjednik Udruge Nikola Sršen dostavio nam je dosadašnju prepisku i stavove Udruge po ovom pitanju, u kojima navodi kako je Urbanističko-arhitektonski natječaj za zonu Malog Straduna je odavno okončan jednoglasnim stavom svih sudionika natječaja među kojima je bio i predstavnik Grada Dubrovnika te su njime do u detalje uređeni svi uvjeti i način rekonstrukcije Malog Straduna.

- Upravo podjela na 10 građevinskih cjelina koje brane da svaka od 32 čestice ide zasebno u rekonstrukciju je jamstvo očuvanja ovog prostora, te iste građevinske cjeline je upravo potvrdila kako Hrvatska komora arhitekata tako i sam Grad Dubrovnik. S toga  je ovo zapravo pravo pitanje za gradsku upravu koja bi trebala pojasniti što je konkretno mislila pod formulacijom "detaljnija razrada uvjeta gradnje" jer ni nakon tri sata rasprave na Gradskom vijeću nitko nije dobio odgovor na to pitanje. Puno je manji problem što to nije jasno nama vlasnicima nekretnina od onoga što ni samoj struci nije poznato što se ovim presedanom htjelo postići – pišu vlasnici iz Udruge te ističu. -   Urbanističko arhitektonski natječaj je upravo i proveden kako bi se izbjegla opasnost od narušavanja vizura uz uvažavanje šireg prostornog konteksta te je sam izbor prvonagrađenog rada koji zaštićen autorskim pravom jedini mogući i najbolji mehanizam zaštite devastacije prostora jer jamči jednobrazno uređenje svih nekretnina Malog Straduna s naglaskom na očuvanje zelenih površina i proširenje – tvrde u Udruzi.

image
Projekt rekonstrukcije zone Mali Stradun na Babinom kuku

 
Dodaju kako bi bilo kakve izmjene GUP-a Grada Dubrovnika kojim bi se sada mijenjali uvjeti gradnje zone Malog Straduna drugačije od prihvaćenog prvonagrađenog natječajnog rada, predstavljale normativnu opstrukciju provedbe već dovršenog natječaja za rekonstrukciju zone Mali Stradun. Dakle, nakon što je već proveden urbanističko-arhitektonski natječaj kojim su određeni svi detalji gradnje kao i određene 10 građevinskih cjelina koje su prihvaćene od svih sudionika natječaja pa tako i predstavnika Grada Dubrovnika u natječaju sada se mimo zakonski provedenog postupka želi nešto naknadno dodatno normirati, a što sukladno Zakonu o prostornom uređenju nije dozvoljeno. Naprotiv, jedino poštivanje  uvjeta gradnje iz natječaja jamči realizaciju istog sukladno provedenom  natječaju i predloženim građevinskim cjelinama s čime su se uostalom složili i predstavnici Grada Dubrovnika u natječajnom postupku – smatraju u Udruzi.
 
image
Projekt rekonstrukcije zone Mali Stradun na Babinom kuku


Ističu  i kako su sukladno predloženim građevinskim cjelinama upravo započeli  s postupkom ishođenja dozvola za 6 od 10 građevinskih cjelina u svojem privatnom vlasništvu, pri čemu su već dobiveni posebni uvjeti priključenja na postojeću infrastrukturu koju postojeći objekti koriste od kako su izgrađeni i koja u potpunosti zadovoljava potrebe rekonstrukcije koja se u konačnici svodi na zamjenu kosih krovova ravnim zelenim krovovima, stvaranjem dodatnih zelenih površina i zelenih terasa, te redizajn fasada sa prirodnim kamenom i staklom – navode iz Udruge koju su suvlasnici osnovali 2016. godine, a lani su proveli i arhirektonsko urbanistički natječaj s ciljem nadogradnje, uređenja i revitalizacije zapuštenog prostora Malog Straduna.



 Kako se Mali Stradun nalazi u komplesu Valamarova hotelskoga kompleksa zatražili smo komentar u ovoj hotelskoj kući no oni za sada nisu odgovofrili. U Udruzi Mali Stradun ističu međutim kako je tvrtka  Valamar njihovu ideju od samog početka pokušavala zaustaviti na razne načine, a jedan od načina je bio da su od prvog  dana inzistirali na jedinstvenoj dozvoli za obnovu Malog Straduna što je u naravi neprovedivo i značilo bi stop ovom projektu.
23. travanj 2024 08:30