StoryEditorOCM
DubrovnikVAŽNO PITANJE

Sanitat preuzima opskrbu Grada, dubrovački ugostitelji i trgovci odahnuli: ‘Napokon će roba dolaziti navrijeme, dosad je bio ‘show program‘, trebalo je to prije riješiti, ali nikad nije kasno za nešto dobro!‘

Piše Bruno Lucić
31. ožujka 2023. - 18:05

Otkako je lani Sanitat preuzeo opskrbu Grada, sve oči, posebno trgovaca i ugostitelja koji rade unutar zidina, uperene su u oči ovog gradskog komunalnog društva. Jedna od njih je Katarina Dadić, vlasnica butige Ribomaterijal u Ulici od Puča.

image

Katarina Dadić

Tonči Plazibat/Tonči Plazibat/Cropix

- Napokon će Grad funkcionirati kako treba i roba će dolaziti navrijeme jer ovo je ‘show program‘, ovo je kao ‘Divlji Zapad‘! Kako se sad snalazim? Snalazim se tako da kad me zovu dostavljači koji nemaju pravo ulaska u Grad onda donosim doma i ponovno plaćam karić, a plaćena mi je dostava do butige. Dakle, plaćam duplu dostavu da bi na kraju sve sama donijela u butigu! Ako na Pločama tražiš karić, trebaš čekati po dva-tri sata pa ti onda ukrcaju robu i dovedu popodne... Mislim da će ovo sa Sanitatom biti dobro, barem se nadam. Naravno, trebali su se ranije organizirati, trebalo je to početi kad je počeo cijeli kazin oko opskrbe, čak i prošlo ljeto, ali nikad nije kasno za nešto dobro pa ćemo vidjeti! - ističe Dadić.

Dubrovački ugostitelj Pero Šare govori kako će sam sve organizirati te se neće oslonjati na nikoga.

image

Pero Šare

Cropix/Cropix

- Radimo sve brodom i nemamo nikakvih problema. Ovisan sam o sebi tako da tijekom ove sezone ne očekujem nikakve probleme s opskrbom, poručuje Šare.

Njegov kolega, Niko Grljević iz Pizzerije Castro, očekuje da će opskrba tijekom ovog ljeta biti uredna. No, je li taj problem trebalo prije rješavati?

- Što sad reći kad je to sve iza nas! Nema ništa od plakanja nad onim što je bilo, preživjeli smo, uspjeli smo se snaći, a valjda će biti bolje sa Sanitatom ili bez njega, kaže Grljević te otkriva kako se snalazi i koje su cijene:

image

Niko Grljević

Cropix/Cropix

- Nešto obavljam sam, a imam dostavu što se tiče hladnih stvari, to mi dolazi u jutarnjim satima. Većinom kvarljiva roba ulazi ranije, direktno u Grad, a dostavljaju je dostavljači koji imaju dozvolu za ulazak u povijesnu jezgru pa ih skladištimo u Gradu. Ove druge, usputne stvari - za njih imam karićare s kojima godinama surađujem koji dostave robu kad stignu. Kvarljiva roba nikad ne stoji na čekanju, ona direktno ide u Grad, na primjer, mliječni proizvodi koji iz hladnjače idu u naš skladišni prostor. Usluge Sanitata će vjerojatno trebati koristiti jer je puno lokala u Gradu, ali vidjet ću kakvi će uvjeti biti. Znamo koliko su bile cijene usluge karića i električnih karića prije i koliko su sad, a ako Sanitatove cijene budu prihvatljive, zašto ne bismo koristili njihove usluge?! Cijena električnog karića prije je bia između 30 i 50 kuna, recimo, preklani. To je bila cijena za dva kartonska paketa, a sada se cijena kreće između 7 i 13 eura, otkriva Grljević.

Sanitat: Krenut ćemo u nabavku elektrovučnih vozila i prikolica

Iz Sanitata su objasnili kako će funkcionirati opsrkba.

- Sanitat Dubrovnik d.o.o. prvotno je nabavio 1 elektrovučno vozilo s prikolicom čije performanse su se testirale na ruti budućeg prometovanja. Nakon što je utvrđeno da mogućnosti vozila udovoljavaju prometovanju i potrebama, krenuti će se u daljnju nabavku elektrovučnih vozila i prikolica. Pretovar robe vršit će se isključivo na platou pretovarne zone na Pločama, kao što je bio slučaj i do sada. Prostor koji bismo iznajmili u Lazaretima, služio bi isključivo za potrebe djelatnika zaposlenih u služni pretovarne zone. Ugovor o zakupu sa tvrtkom DUBROVAČKA BAŠTINA d.o.o. potpisat će se u dogledno vrijeme, a istim će biti definirana visina mjesečne najamnine, objašnjavaju iz Sanitata.

24. travanj 2024 08:34