StoryEditorOCM
DubrovnikFRANKOVIĆ O ZOVKU I DUTV|

Prvotno su ciljevi bili novac, a nakon toga izmjene i dopune GUP-a, a sve zbog povlađivanja ciljanom nekretninskom lobiju

Piše kf
27. siječnja 2021. - 13:36

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku rješenjem od 1. prosinca 2020. odbacilo je kaznenu prijavu protiv vlasnika Dubrovačke televizije Orsata Zovka zbog kaznenog djela prijetnje koju je podnio dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Gradonačelnik Franković osvrnuo se na rješenje Općinskog državnog odvjetništva na konferenciji za novinare koju je sazvao na temu 'Nastavak pritiska nekretninskog lobija na gradonačelnika Dubrovnika i njegove suradnike'.

- Državno odvjetništvo RH smatra da u ovom kontekstu kaznene prijave koju sam podnio nema elemenata kaznenog djela te da se kazneni progon za navedena djela vrši po privatnoj tužbi  što u potpunosti poštujem i sukladno tome ćemo u budućnosti nastaviti navedene radnje. Ono što je ključno a što dokazuje rješenje DORH-a jekako navedeni iskazi sva tri sudionika sastanka mene, Marka Potrebice i  Orsata Zovka potvrđuju moje izjave o traženom iznosu i načinu djelovanja Dubrovačke televizije – kazao je Franković te novinarima podijelio rješenje Državnog odvjetništva u kojem se, kazao je, 'jasno i nedvojbeno možete pročitati sve iskaze i zaključak koje je DORH donio'.

- Zabrinjavajuće je da je uz navedeno u svom iskazu vlasnik DUTV-a iznosio neistinu tvrdeći da je loš odnos počeo od tzv. afere Lokrum. To je u potpunosti neistina obzirom da je odnos iskrivljavanja istine i diskreditiranja mene osobno započeo mjesec dana nakon  našeg  zajedničkog sastanka a na temu ulice Kardinala Stepinca održanog u  veljači 2020. Druga neistina u njegovom iskazu je kako je vršen pritisak od strane Gradske uprave na novinara Dubrovačke televizije Paska Tomaša s ciljem da ne objavi informacije vezane za kako su je nazvali aferu Lokrum – kazao je Franković te dodao kako je prava istina sljedeća:
- Upravo je novinar DUTV-a Pasko Tomaš u komunikaciji s predsjednikom Gradskog vijeća Markom Potrebicom na temu financiranja DUTV-a putem sjednica GV-a, nudio 22. lipnja pred parlamentarne izbore da ne objavljuje ništa vezano za Lokrum već da isto napravi nakon izbora. Jasno, nedvojbeno je ponudio da o tome piše tek nakon izbora. Međutim predsjednik GV- je jasno istom novinaru odgovorio kako gradska uprava nema namjeru bilo što zataškavati vezano za Lokrum i sve nepravilnosti koje se u uoče da će se sankcionirati što je u konačnici i napravljeno.

Gradonačelniku je zanimljivo i to što je kaznena prijava odbačena 1. prosinca 2020. a DUTV je istu objavilo tek dan nakon sjednice Gradskog vijeća gdje je donesena Odluka o proglašenju pješačke staze koja spaja ulice dr. Ante Starčevića i Put od Republike javnim dobrom u općoj uporabi.

- Jako je zanimljivo kako investitor koji je jučer posegnuo za gradskom imovinom priopćenje svim medijima šaje u 18 i 31 sati a DUTV ga objavljuje u svom dnevniku s početkom u 18 sati – kazao je Franković i naglasio:
- Jasno je da je cilj mene osobno diskreditirati. Prvotno su ciljevi bili novac a nakon toga je cilj uslijedio izmjene i dopune GUP-a, povlađivanje samo određenom ciljanom nekretninskom lobiju. Ja osobno nikad nikome na bilo kakav način neću izaći u susret koristeći položaj i ovlasti gradonačelnika. Ponosan sam na činjenicu što je na jednaki način Marko Potrebica kojemu je isto to bilo ponuđeno da se šuti i ne piše o nečemu, jasno to odbio.  U jeku nacionalnih afera mislim da smo jasno pokazali tko ima obraz i tko se ne boji stajati iza svojih tvrdnji – poručio je Franković.

Na pitanje DUTV-a je li spreman zatražii ukidanje saborskog imuniteta u ovom slučaju, gradonačelnik Franković je kazao:
- O ukidanju imuniteta zastupniku u hrvatskom saboru, vidim da to najviše žulja gospodina Zovka, će raspravljati mandatno imunitetno povjerenstvo. Osoba sam koja poštuje institucije i kada povjerenstvo meni odluči skinuti imunitet sukladno tome ću se odazvati.

Marko Potrebica upitan je li spreman javno izaći s porukama njega i novinara Tomaša na što je kazao:

- Spreman sam predočiti bilo kakvu poruku ili bilo kakvu korespodenciju. U lipnju sam komunicirao s Paskom Tomašem, on to vrlo dobro zna, zato sam se neugodno iznenadio činjenicom da se navodni pritisak navodi kao razlog nekakvih priloga DUTV-a. Jasno tvrdim da gosparu Pasku Tomašu nitko nije prijetio, pritiskao ga ili uvjetovao da bilo što radi na bilo koji način. Reakcija gradonačelnika je ponukana izjavom koja je data u samome postupku da je u biti rezultat negativnog pisanja DUTV-a o radu gradonačelnika i gradske uprave potaknut činjenicom da je netko radio pritisak na gospodina Tomaša.

Novinarima je podijeljena i preslika korespodencije predsjednika GV-a Potrebice i novinara DUTV-a Tomaša.

Hoće li i kada izaći s imenima građevinskog lobija koji mu prijeti i je li zatražio policijsku zaštitu gradonačelnik Mato Franković je kratko kazao kako je 'u jednom trenutku tražio policijsku zaštitu' te dodao kako vjeruje u institucije.    

24. travanj 2024 04:29