StoryEditorOCM
DubrovnikGRAĐEVINSKE DOZVOLE |

PREDSTAVLJEN ONLINE PREGLEDNIK Građani Dubrovnika će odsad moći provjeriti tko i s kojim papirima gradi po Gradu i šire

Piše Ahmet Kalajdžić
21. rujna 2020. - 14:21
Danas je u Velikoj vijećnici zgrade gradske uprave održano predstavljanje online- preglednika izdanih lokacijskih i građevinskih dozvola. Riječ je o sustavu koji se postupno gradio još od 1999. godine, a do sada ga je koristio uglavnom samo pojedini gradski upravni odjeli kao npr. oni za izdavanje dozvola te urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu moći okoliša. Međutim, zaključeno je kako će ako im bude dostupan, koristiti i građanima koji ga mogu naći ovdje.



image
Predstavljanje online preglednika izdanih lokacijskih i građevinskih dozvola u Gradu Dubrovniku
Božo Radić/CROPIX


-Na ovaj način će svaki građanin moći, ako želi doma, iz svoje fotelje, samo klikom miša doznati za sve građevinske dozvole te investitore na našem području. Tako će se razbiti niz spekulacija i glasina o tome je li za određeni objekt izdana ili ne neka građevinska dozvola, kad je izdana te tko je investitor, kao i mnoge ostale detalje kao npr. broj i klasu dozvole.

Tako neće biti potrebe za gubljenjem vremena i doznavanje u institucijama. Građanima će biti moguće doznati i za gradnje u susjedstvu, a ako je riječ o tvrtki kao investitoru, tada će se iz Registra Trgovačkog suda moći doznati tko stoji iza te tvrtke. Na ovaj je način Grad Dubrovnik napravio još jedan u nizu koraka ka otvaranju prema građanima i transparentnosti. Cilj nam je biti maksimalno otvoren prema građanima. Inače je i prije postojala mogućnost da se prema poznatoj klasi i broju doznaju podaci o građevinskoj dozvoli, no to je iziskivalo određeni napor i istraživanje.

Mi u gradskoj upravi smo shvatili kako trebamo sve vizualizirati te da je ovo kvalitetniji i brži način da se uz manje napora dođe do traženih podataka. Cilj je bio ne samo rasteretiti gradsku upravu nego i izbjeći posrednike u komuniciranju te moguće pogrešno tumačenje. Tako se npr. više neće trebati šetati po gradu do samog objekte i čitati što na obavijesnim tablama piše- rekao je okupljkenim predstavnicima medija pročelnik Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zdenko Medović.

image
Predstavljanje online preglednika izdanih lokacijskih i građevinskih dozvola u Gradu Dubrovniku
Božo Radić/CROPIX


Prezentaciju je vodio viši savjetnik za GIS Franjo Barišić i sve pokazao na primjeru Studentskog doma te Osnovne škole Montovjerna. On je naglasio kako je u postojeći računalni sustav moguće ugraditi nove katastarske izmjere i prostorne planove:- U ovom su sustavu unesene izmjere iz 2004. godine, a sve promjene te izdane građevinske dozvole bit će moguće vidjeti već u roku od tjedan dana. Građani će pristup sustavu imati odlaskom na web stranicu dubrovnik.hr na kojoj će biti poveznica za prostorne planove, a pregledom sustava će moći sve vidjeti ne samo u topografskoj nego i opcijama uličnih planova, ali i budući izgled objekta na kojeg se odnosi izdana dozvola u 3D- obliku- rekao je barišić i to dokazao na primjeru Malog Straduna na Babinom kuku.

image
Predstavljanje online preglednika izdanih lokacijskih i građevinskih dozvola u Gradu Dubrovniku
Božo Radić/CROPIX


Očito je kako će novi sustav rasteretiti gradsku upravu brojnih upita, a u svemu je bvrlo bitan element transparentnosti. Zemljišne je čestice moguće usporediti u stvarnosti s dozvolom, a novinari su sve mogli plastičnije doživjeti prikazom primjhera građevinske dozvole za Lapadsku obalu ili izgradnju prometnice od Mosta dr Franja Tuđmana prema Osojniku. Novianri su doznali kako su tijekom usavršavanja GIS- geografsko informacijskog sustava u mnogim idejama zaposlenici tog gradskog odjela bili ispred sličnih odjela u Hrvatskoj, a to je bio i putokaz autorima sustava kako da ga dograde.
Predstavljanju je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu moći okoliša Jelena Lončarić.
25. travanj 2024 11:49