StoryEditorOCM
DubrovnikISKUSTVO DUBROVAČKE MAJKE KOD PEDIJATRICE

Odbila je pregledati dijete koje kašlje bez PCR testa. Pa sva mala djeca kašlju!

Piše dv
27. studenog 2021. - 17:45

Jedna dubrovačka mama ostala je zatečena kada joj je pedijatrica odbila pregledati tri i pol godišnje dijete bez PCR testa. Dijete je kašljalo i nepuni  dan imalo temperaturu, ali nisku. Zazvala je na telefon u pedijatrijsku ordinaciju želeći se dogovoriti kada je najbolje dovesti ga, jer nije htjela dijete koje kašlje dovoditi u čekaonicu baš zbog ostalih mališana koji su došli na pregled. No, dočekao ju je hladan tuš. Sestra je doktorici prenijela sve što je rekla i kroz slušalicu je čula pedijatricu koja tek kratko poručuje – PCR.

- I to je bilo to. Dakle, to je bilo poslijepodne, sestra mi je poslala uputnicu za PCR za ujutro, dok bi stigli rezultati ja bi tek preksutra, ujutro ili popodne ovisi o smjeni pedijatrice, mogla dovesti dijete na pregled. Znači, dva dana iza! Da je i najveća glupost u dva dana može biti problem, a kamoli kad je nešto teže. A što, dijete kašlje pa odmah PCR?! Pa sva mala djeca kašlju, preslušaš treba li ili ne treba inhalirat, treba li kakav lijek. Pa baš zato što kašlje sam zvala na telefon misleći pitati kad ću doći, da ga ne dovodim u punu čekaonicu radi druge djece. Katastrofa. Nisam htjela čekati dva dana do pregleda i iduće jutro sam pošla u druge pedijatrice,  primila me žena bez problema i djetetu prepisala lijek za kašalj – priča nam ova ogorčena majka (podaci poznati redakciji) i još dodaje:

- Ona nije pitala 'jeste li bili u kontaktu s nekim tko ima koronu', bilo što da je pitala kako bi otklonila sumnju da je to korona. Ne, samo je rekla PCR. I to sestri s kojom sam pričala na telefon, pa je sestra meni prenijela.

Podijelila je svoje iskustvo i putem društvenih mreža. Komentirale su i druge mame koje su se s mališanima našle u sličnim situacijama kod nekih pedijatrica.  

- Pisala sam prijavu HZZO-u, baš me jedna mama upozorila na to, jer puna je kapa toga što se događa, a ne prijavljuje se. Svakog liječnika koji ne postupa u skladu sa strukom i s preporukama Stožera prijaviti zdravstvenom osiguranju koje ga plaća. Treba pisati HZZO-u da bi se nešto pokrenulo, a ne po društvenim mrežama. Neće ona izgubiti posao, ali će je upozoriti da to ne smije raditi – kaže ova majka i dodaje:

- Mislim da je ovo prešlo svaku granicu. Primarna zdravstvena zaštita mora biti dostupna svima bez ikakvih ograničenja , a kad se ista odnosi na djecu, tu nema pitanja, a kamoli PCR testova i čekanja rezultata i smjena liječnika.

26. travanj 2024 01:29