StoryEditorOCM
DubrovnikZabranjeno miješati s ostalim smećem

Kako i gdje zbrinuti biootpad: Iz Vrtlara i Čistoće objašnjavaju što rade s ostacima nakon orezivanja zelenih površina, pripreme obroka u kuhinjama i kantinama...

Piše Silvia Rudinović
1. travnja 2023. - 17:36

Miješanje odvojeno prikupljenog biootpada s drugim vrstama smeća zakonom je zabranjeno. Privatne tvrtke koje se bave orezivanjem i uređenjem zelenih površina su u problemu jer na dubrovačkom području nemaju gdje baciti biootpad pa ga prevoze čak u Rijeku.

U biootpad spadaju razgradivi otpad iz vrtova i parkova, hrana i kuhinjski otpad iz kućanstava, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata, i slično. Proizvođaču biootpada, Zakon nalaže da ga preda ovlaštenoj osobi ili reciklira na mjestu nastanka. Tako, na primjer, gradsko društvo Vrtlar u protekle dvije godine samo reciklira svoj biootpad.

- Ono što prikupimo orezivanjem zelenih površina i ostali zeleni otpad iz naše proizvodnje prikupljamo i sjeckamo – objašnjava kaže Alma Majstorović, direktorica Vrtlara.

image

Vrtlar sav svoj zeleni otpad sjecka i sam zbrine

Ahmet Kalajdžić/

Sjeckani biootpad se potom reciklira, a ukoliko se proizvede velika količina koju ne mogu sami zbrinuti, i Vrtlar zove privatne tvrtke koje se time bave. Međutim, u protekle dvije godine, navodi Majstorović, sav svoj biootpad su uspjeli sami zbrinuti.

Gradovi i općine su dužne osigurati odvojeno prikupljanje biootpada iz kućanstava. Grad Dubrovnik se još u programu zbrinjavanja otpada iz 2018. obvezao izgraditi biokompostanu. Na koji način Čistoća zbrinava prikupljeni biootpad?

- Biootpad iz kuhinja i kantina tvrtka Čistoća prikuplja od privrednih subjekata s kojima ima ugovoreno prikupljanje te vrste otpada. Prikupljeni otpad iz kuhinja i kantina se predaje ovlaštenom oporabitelju, a cijena zbrinjavanja jednog kilograma ove vrste otpada trenutačno iznosi 0,2000 eura- navode iz komunalnog društva.

Odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada iz kuhinja i kantina od hotelskih kuća počeli su 2017. godine, a tijekom 2021. prikupljeno je 289,398 tona navedene vrste otpada.

- Zeleni otpad iz vrtova koji Čistoća zatekne na javnim odlagalištima prikupi i zbrine sukladno važećoj dozvoli za gospodarenje otpadom – odgovaraju iz Čistoće.

image

Čistoća je 2021. prikupila 289,398 tona biootpada iz kuhinja i kantina

Ranko Šuvar/Cropix

Ovaj dio odgovora koji se odnosi na vrtni otpad, „sukladno važećoj dozvoli za gospodarenje otpadom”, baš nikome ništa ne znači. Trebalo im je još osam dana i podsjetnik na neodgovoreni upit da priznaju: „Zeleni otpad (20 02 01 biorazgradivi otpad iz vrtova i parkova) zbrinjavamo na odlagalištu Grabovica postupkom D1 – odlaganje otpada”.

Gradska uprava nedavno je objavila novo izvješće o gospodarenju otpadom u kojem stoji da još uvijek nije uspostavljen sustav skupljanja biootpada od građana putem spremnika, ali napominju kako je građanima u pet godina podijeljeno 1.600 kompostera.

- Skorom implementacijom novog sustava gospodarenja otpadom na području Grada Dubrovnika, biootpad iz vrtova, zeleni otpad iz kućanstva kao i kuhinjski otpad koji nije termički obrađivan, građani će moći odvojeno odlagati na svom odlagalištu i ova usluga će za korisnike kućanstva biti bez naknade – sada nam obećavaju iz komunalnog društva.

21. travanj 2024 11:14