StoryEditorOCM
DubrovnikVLAHUŠIĆ U MOKOŠICI

Dubrovnik – naš grad: „Trenutna gradska uprava zaboravila je Mokošicu, mi ćemo to promijeniti“

Piše dv
7. svibnja 2021. - 15:47

Nova parkirališna mjesta, obnova fasada, biciklističke staze, izgradnja pastoralnog te nastavak gradnje trgovačkog centra, kao i uređenje zelenih površina uz korištenje EU fondova učinit će Mokošicu mjestom ugodnog življenja – poručili su danas na konferenciji za medije članovi platforme Dubrovnik – naš grad, kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Andro Vlahušić, kandidatkinja za njegovu zamjenicu Nataša Gabričević te kandidati s liste Tihomir Matić i Mario Tevšić.

Kada je trenutna gradska uprava dolazila na čelo Grada rekli su da će otkriti EU fondove. Nažalost, nikome nisu rekli da će pri tome zaboraviti na jedno naselje koje se zove Mokošica“ - rekao je kandidat za gradsko vijeće i stanovnik Mokošice Tihomir Matić. Istaknuo je da nedostaje parkinga te da nije izgrađena ni neka velika garaža kojom bi se taj problem riješio, ali i da osim takvih velikih projekata nedostaje onih malih koji bi Mokošicu učinili zaista mjestom ugodnog življenja. Kritizirao je nedostatak društvenih sadržaja te naglasio da Grad Dubrovnik nije ništa napravio - ni za mlade, ni za mlade obitelji, ali ni za građane treće životne dobi. Napomenuo je da je ukinut projekt tržnice, kao i šetalište uz obalu kojeg su htjeli napraviti.

Mokošica u ove četiri godine nije postala mjesto ugodnog življenja, nije postala mjesto kakvo naši građani zaslužuju. Kad pričamo o EU fondovima, bitno je istaknuti da se njima sve ovo o čemu sam pričao moglo ostvariti. Jednako tako i ove fasade na kojima su još ožiljci od rata, kao i pločnik na kojem se još vide tragovi granata – ništa se nije obnovilo, za ništa se nije iskoristilo EU fondove i nikakva se inicijativa pokrenula. U ove četiri godine gradska uprava je potpuno zaboravila na Mokošicu i mi ćemo to promijeniti“ – zaključio je Matić.

Kandidat Mario Tevšić poručio je kako je Mokošica u vrijeme izgradnje bila simbol nečeg novog i u nastajanju te da ona pokazuje da ima smisla planirati velike ideje i da su one ostvarive. Osvrnuo se i na razvoj biciklizma, naglasivši da je upravo područje Rijeke dubrovačke i Mokošice idealno za izgradnju biciklističkih koridora te predložio povezivanje područja Mokošice i Novog naselja kako bi se djeca mogla tim putem do voziti u školu, kao i na području uz rijeku koji bi tako dobio svoju biciklističku valorizaciju.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Nataša Gabričević rekla je kako će oni nastaviti tamo gdje se stalo, kad su u pitanju projekti u ovom naselju, ali oni mali koji zapravo čine našu svakodnevicu.

Mokošica ima jednake probleme kao i mnoga starija stambena naselja u Dubrovniku, uglavnom komunalnih - od parkinga do onih s cestama, ali i s nedostatak zelenih površina. Puno se priča o EU fondovima, ova gradska vlast pričala je o silnim milijunima za infrastrukture projekte, ali svi mi živimo od malih projekata. Našu svakodnevicu čine male stvari, od parkinga do igrališta za djecu ili kućne ljubimce, odvajanja otpada, sve su to mali segmenti koji se mogu i moraju financirati iz EU fondova. Upravo ćemo Mokošicu zbog broja stanovnika i stanja u kojem je danas, izvesti u novu fazu. Veliki projekti su krasni, i mi ćemo ih ostvariti, ali male projekte ćemo odmah pokrenuti. Nema razloga da Mokošica čeka“ – poručila je Gabričević dok je kandidat za gradonačelnika Andro Vlahušić naglasio da će u Mokošici nastaviti tamo gdje su stali.

Kao prvi potez najavio je nastavak razgovora s tvrtkom Fortenova, nekadašnjim Agrokorom, oko nastavka projekta velikog trgovačkog centra kojega su planirali izgraditi s 200 parkirnih mjesta, puno manjih dućana, ali i 600 kvadrata društvenog centra kojeg je Grad već platio, a u kojem će biti smještene dvije dvorane – jedna za sastanke, a druga za kino i grupne predstave.

Građanima je obećao nastavak obnove tamošnjih fasada, projekta kojega je s DURA-om već bio doveo pred kraj, a u kojem bi stanovnici višestambenih zgrada u Mokošici i Gružu sudjelovali s tek trećinom sredstava, dok bi ostatak novaca bio financiran od strane Grada ili međunarodnih fondova. Obećao je i kako će se truditi da projekt župnog ureda i crkvu u 50-postotnom iznosu financira Grad, dok bi se ostatak sredstava osigurao donacijama te izrazio žaljenje što se ništa nije napravilo s ljetnikovcem Gučetić.

Najavio je i gradnju parkirališnih mjesta u Mokošici gdje je god to moguće, ali i projekte s druge strane Rijeke dubrovačke poput sportske dvorane u Komolcu.

25. travanj 2024 20:15