StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoOBRTNIČKA KOMORA

Zahtijevaju da moratorij na kredite uključuje odgodu plaćanja glavnice i redovne kamate, zateznih kamata i drugih naknada

Piše SR
1. travnja 2020. - 12:29
"Ukoliko će moratorij na kredite značiti obustavu plaćanja anuiteta uz istovremeni obračun pripadajućih kamata za razdoblje neplaćanja kredita, te se takva kamata kasnije bude pripisivala glavnici, obrtništvo nakon pandemije neće moći nastaviti s radom. Veliki dio obrtnika svoje obrte će morati zatvoriti i tražiti rješenje svoje egzistencije na zavodu za zapošljavanje", upozorila je Hrvatska obrtnička komora u pismu nadležnim institucijama, Hrvatskoj narodnoj banci i Hrvatskoj udruzi banaka nakon najavljene mjere Vlade RH o moratoriju na kredite.

Kako su priopćili, HOK traži jasan stav svih navedenih nadležnih institucija o vrsti i načinu provođenja moratorija na kredite odnosno što će isti značiti za hrvatske obrtnike u budućnosti kada pandemija COVID-19 završi.
 
"Hrvatska obrtnička komora u ime svih svojih članova obrtnika zahtijeva odluku nadležnih institucija kojom bi moratorij na kredite obrtnika uključivao odgodu plaćanja glavnice i redovne kamate, kao i zateznih kamata te bilo kojih dodatnih vrsta naknada. Po isteku roka moratorija na kredite, obrtnici bi nastavili podmirivati svoje kreditne obveze kao da nije ni bilo prekida.
Ovakva odluka morala bi vrijediti za sve hrvatske obrtnike, bez obzira da li je moratorij na kredite obrtnik zatražio ili ne, a kroz Opoziv suglasnosti banke za otplatu kredita izravnim terećenjem te kroz ujednačen pristup i postupanje svih banaka", traži ova Komora.
 
Isti zahtjev podnijeli su Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga za moratorij na leasinge obrtnika te ujednačen pristup i postupanje svih leasing društava prema hrvatskim obrtnicima.
 
Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prijedlažu dopune mjere 'Stalni sezonac' koja trenutno ne uključuje sezonske obrtnike kojih u Hrvatskoj ima oko 7.500. Kažu kako je uključivanje sezonskih obrtnika u mjeru 'Stalni sezonac' nužno jer oni rade u svom sezonskom obrtu najmanje šest, a najviše devet mjeseci u godini kao samozaposlene osobe te su kroz to vrijeme aktivni osiguranici i obveznici plaćanja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, a sezonsko obavljanje obrta ponavljaju iz godine u godinu.
18. travanj 2024 10:54