StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoODRŽAN PRVI "MLJET OUTDOOR FESTIVAL"

Realiziran projekt Mljet – Odise(j)a Mediterranea

Piše DV
21. listopada 2019. - 14:45
Proteklog vikenda, u subotu i nedjelju, 19. i 20. listopada, u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Mljet, Udruge Deša i Hrvatske gorske službe spašavanja, u Nacionalnom parku Mljet održan je prvi Mljet Outdoor Festival. U dva dana boravka na Mljetu mnogobrojni posjetitelji su uživali u besplatnim vođenim turama obilaska NP Mljet, bicikliranja te pješačenja i planinarenja. Osim toga, sudionici su imali prilike sudjelovati u satovima yoge te vježbama funkcionalne snage i pokreta, dok su zahvaljujući patronažnim sestrama Doma zdravlja Dubrovnik mogli provjeriti krvni tlak te razinu šećera u krvi. Uz to, prvih 100 prijavljenih sudionika je imalo i besplatan prijevoz i smještaj u hotelu Odisej u Pomeni.

U sklopu događanja malim planinarima s otoka Hrvatska gorska služba spašavanja prezentirala je svoju opremu, aktivnosti te akcije spašavanja, dok su njeni djelatnici brinuli o sigurnosti svih sudionika. Osim toga, svi oni koji su posjetili Pomenu mogli su se pridružiti gastro radionici Udruge Deša i doznati kako pripremiti mljetske makarule, ušećerene bademe, rozatu i prikle, dok su na štandu Lige protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo - Mljet mogli degustirati mljetsku pogaču i lokalne slastice te uz simboličnu donaciju pomoći rad udruge. Svoje proizvode posjetiteljima su, uz NP Mljet, predstavila i lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva – OPG Bašica, Dabelić, Hajdić te Zadruga Funjestra OŠ Mljet. Sudionicima su predstavljena i dva nova promotivna filma o otoku Mljetu i aktivnostima Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“, koji su realizirana kroz projekt Mljet– Odise(j)a Mediterranea.

Za zabavni dio Mljet Outdoor Festivala pobrinula se grupa Kopito koja je sudionike nakon besplatne ribarske večere držala aktivnima do dugo u noć.

Dvodnevno aktivno druženje zaljubljenika u prirodu i rekreaciju na otvorenom održano je u sklopu projekta Unaprjeđenje sustava održivog upravljanja, turističke valorizacije i interpretacije prirodne baštine na području NP Mljet – MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA, kojeg su sufinancirali Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt za cilj ima optimizirati posjećivanje Nacionalnog parka, podići svijest o prirodnim i kulturnim vrijednostima zaštićenog područja te doprinijeti ekonomskoj dobrobiti lokalne zajednice i održivom razvoju otoka Mljeta kroz unaprjeđenje sustava posjećivanja, posjetiteljske infrastrukture i edukacijskih programa u NP Mljet.
18. travanj 2024 23:34