StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNISU MIJENJALI CIJENE

Nema posla, a cijena čišćenja apartmana ne pada ispod 70 kuna po satu

Piše Silvia Rudinović
22. srpnja 2020. - 07:26
Još prošlog ljeta, vlasnici nekoliko dubrovačkih apartmana za iznajmljivanje tražili su radnike za čišćenje za mjesečnu plaću od osam tisuća kuna, uredno prijavljen posao, radno vrijeme od osam do 16 sati i slodoban dan u tjednu. Prosječna satnica čišćenja apartmana u 2019. se kretala oko 70 kuna. S porastom broja apartmana, rasla je potražnja za pomoćnim radnicima i cijena rada popratnih usluga iznajmljivanja.

I do 100 kuna po satu
U iznimnim je slučajevima satnica znala doseći čak i 100 kuna, pa su čistači zarađivali i desetak tisuća kuna mjesečno. Najveći dio posla se obavlja između 10 i 14 sati, između uobičajenog vremena prijave i odjave gostiju. No, u turizmu je teško govoriti o radnom vremenu. Radilo se 'petkom i svecom', u svako doba dana, u nastojanju da se udovolji zahtjevima i potrebama gostiju.
Mihaela Klešković iz Župe dubrovačke kaže kako su apartmani dosad imali tek manji udjel u poslovima servisa za čišćenje kojem je vlasnica, ali su itekako osjetili posljedice koronakrize.

- Nismo toliko vezani uz sezonske poslove, ali smo surađivali s turističkim agencijama koje su, nažalost, ove godine ostale bez prihoda, ako i rade onda je to u najmanjoj mogućoj mjeri, što je posljedično utjecalo i na naše poslovanje – kaže Klešković.
Cijene usluga se, kaže, nisu značajno mijenjale, pa je tako i za apartmane ova usluga ostala na 70 kuna po satu. I u obrtu KM Jahte kažu kako su cijene održavanja i čišćenja plovila ostale na lanjskoj razini.

image
Apartman



Agencije, servisi i obrti koji se time bave, uglavnom nisu značajno mijenjali cijene, no ovo je tržište u kojem se plaća i 'na ruke'. Dovoljno je poviriti po društvenim mrežama gdje se nude usluge čišćenja, cijena je strogo na upit. Od iznajmljivača se može čuti kako ni u toj sivoj zoni nema bitnih sniženja, a ove je godine na dubrovačkom području neusporedivo manje posla.

- S obzirom na pad broja gostiju, ove smo se godine odlučili sami pobrinuti za čišćenje. Znam da je do prije dvije godine satnica spremačice bila 50 kuna, da bi najednom skočila i do 100. Prošle je godine bilo nemoguće naći osobu koja bi, prema potrebi, uskočila na sat i pol očistiti jedan apartman – kaže iznajmljivačica.

Zarađuju više od VSS?
Na vječna lamentiranja o visokim primanjima čistačica u odnosu na visokoobrazovane, uzvraća kako one, za razliku od mnogobrojnih zaposlenika po državnim i javnim upravama s diplomom u ruci, nemaju beneficije sigurnog ni stalnog radnog odnosa.

- Normalno mi je da satnica čistačice ili spremačice vrijedi više nego nekoga s fakultetom, nekoga tko ljeti ima pravo na godišnji odmor, slobodne vikende, regres, plaćeni topli obrok i uredno radno vrijeme poslije kojega mogu planirati obiteljske obveze. Koliko zaradi teškim fizičkim poslom u ta dva ili tri ljetna mjeseca, toliko se ostatak godine može 'prostrijeti' – kaže iznajmljivačica.

image
Apartman


Našlo se posla i za već zaposlene koji bi u poslijepodnevnim ili večernjim satima dopunjavale svoja primanja, pa i za studente.
Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik, kaže kako je satnica za studente koji su preko njihovo servisa radili na poslovima čišćenja apartmana bila oko 35 kuna. Ove godine za njih uopće nema posla.

- U lipnju smo zabilježili pad od 86 posto u odnosu na isti mjesec 2019. kad je u pitanju potražnja za uslugama student-servisa. Lani smo u ovo doba imali mnogo više ponuda od broja raspoloživih studenata za rad. Ove godine se oglasi za posao mogu izbrojiti na prste. Uglavnom su to pomoćni poslovi u ugostiteljskim objektima – kaže Potrebica.
15. travanj 2024 06:37