StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU |

Evo liste 25 neobičnih stvari koje Hrvati rade, ne rade i u što vjeruju. To nisam vidio nigdje u svijetu...

Piše Mark Thomas
16. ožujka 2020. - 15:14
Nedavno mi je jedan članak s interneta vratio sjećanja na prve godine života u Dubrovniku. Bile su to godine prepune učenja, kontradiktornosti i zanimljivosti. Mnoge su mi stvari bile čudne i otkačene, međutim, kako je vrijeme prolazilo, tako su i one postale dio mog života i sad su mi sasvim normalne.

Članak je objavljen na stranici Royal Croatian Toursa, a njegova je autorica Sarah Cosic. Naslov članka je “25 neobičnih stvari koje Hrvati rade (i koje ne rade)!” Naslov mi je bio vrlo intrigantan pa sam zamolio autoricu mogu li ga nanovno objaviti, što sam uz njen pristanak i napravio.

Članak je postao pravi hit! Običaji, praznovjerja, vrste ponašanja i tradicionalni lijekovi, sve je pobrojano pod 25 točaka! Naravno, tu je i jedna od najpopularnijih tema o opasnosti propuha, jer, svi znamo da propuh ubija. Zatim, juha je obavezan dio svakog obroka, ali se nikad ne poslužuje kao samostalno jelo (kao što je ja običavam jesti). I naravno, nikako ne smijemo zaboraviti čudesna svojsta rakije čije je primjena već debelo prešla u mit.

“Febra? Namoči krpu u rakiju i zamotaj ruke i stopala. Porezali ste se? Rakija će dezinficirati ranu! Boli vas grlo? Popijte malo rakije, ubit će sve bakterije (ili, namočite krpu, zamotajte je oko vrata i lijepo se inbalunajte).” Palo mi je na pamet jesu li se znanstvenici u potrazi za lijekom protiv korona virusa dosjetili i pokušali stvar riješiti s bocom domaće rakije. Postoji još nekoliko stvari na koje sam zaboravio, tj. koje su mi postale normalne.

Međutim, isto tako postoje i neke koje mi dan-danas nisu jasne, npr. jesti sendvič ili burek s jogurtom?! Pa da koji vrag?? Evo sad ostatka popisa. Na prvom mjestu je “Nemoj sjedat’ na kamenu. Uvijek ti ispod g***** mora bit kušinić, neki karton i što bilo, samo da nisi na kamenu.” Na broju devet je (obavezna) upotreba čačkalica nakon svakog mesnog jela. Svatko, od tinejdžera preko mladenaca na medenom mjesecu, pa sve do 80+ godišnjaka, ih koristi.

Nikad prije u životu nisam vidio toliko čačkalica oko sebe. Na broju jedanaest nalazi se zabrana – NIKAD ne izlazi iz kuće tek oprane kose (glave), čak ako ste je i osušili fenom. Nisam baš siguran koliko je sati potrebno čekati, ali, pravilo je tu! Izlazak iz kuće s freško opranom (i osušenom) kosom vodi prehladi ili možda čak otkazivanju organa.

Ovo me je pravilo baš nasmijalo s obzirom na to da mi je žena frizerka i da ja svoju kosu najčešće sušim uz prozor automobila dok se vozim na posao. Dvadeseto pravilo kaže ”nikad ne drži bursu na podu”.

Ako držiš bursu na podu, nećeš imati novaca. Ako ste u kafiću, držite je na stolici pored sebe, ili u krilu, na stolu, objesite je negdje, bilogdje, samo da nije na podu! Moram priznati da nigdje izvan Hrvatske nisam čuo za ovakvo praznovjerje, (mora bit’ da moja žena svoju bursu uvijek drži na podu!).

Pravilo broj 23. nasmijalo me do suza. Dakle, trebate poslati paket? Janje, prase, štogod? Nema problema! Šaljite s autobusom! Samo donesite paket (bursu, kutiju, životinju spremnu za ražanj) na autobusni kolodvor, pronađite autobus koji vozi na željeno odredište, uvalite vozaču nešto novaca i to je to!

Vaš paket je na putu prema cilju! Koliko sam samo puta na dubrovačkom kolodvoru, usred noći čekao autobus iz Zagreba kako bih pokupio neki paket. I na samom kraju, na broju dvadesettpet nalazi se meni jedno od omiljenijih pravila: najbolje maslinovo ulje “dolazi” iz boce od Coca Cole ili Fante! Mnogi Hrvati imaju neki svoj izvor “najboljeg na svijetu” maslinovog ulja - ili je to član obitelji, prijatelj, prijatelj od prijatelja koji negdje ima maslinik(e) i proizvodi ulje.

A obavezno pakiranje u kojem ulje dolazi boce su Coca Cole ili Fante! I zaista, radi se o najboljem, najčišćem i najukusnijem ulju koje sam ikad probao! Možda bih na ovaj popis mogao dodati još nekoliko stvari, poput rješavanja stomačnih tegoba s Coca Colom i slanim štapićima, ili neudana žena koja sjedi na kantunu od stola nikad se neće udati, itd. Našlo bi se tu još stvari za nabrojati.

Za kraj ostavljam zaključak koji je donijela autorica originalnog članka o “25 neobičnih stvari koje Hrvati rade (i koje ne rade), “ako se nađete u Hrvatskoj mokre kose, bosi, nezakuljane majice (golih krsta), sjedeći pokraj klima uređaja i to na kamenu, mora da ste stranac!”
19. travanj 2024 00:00