StoryEditorOCM
KulturaKREATIVNOST I EDUKACIJA |

NOVA IZDANJA DUBROVAČKIH MUZEJA: Katalog zbirke i edukativne publikacije

Piše dv
14. siječnja 2021. - 20:16

Dubrovački muzeji 2020. godinu zaključili su s tri nova muzejska izdanja. Riječ je o katalogu zbirke „Svetačke medaljice, križevi i krunice iz fundusa Arheološkog  muzeja u Dubrovniku“ autora kustosa dr.sc. Domagoja Perkića, te o edukativnim publikacijama, „Antike ričete moje none“ autora višeg kustosa Ivice Kipre i „Oblici Dubrovačkih muzeja“ autorice više muzejske pedagoginje Aleksandre Piteše.

Katalog „Svetačke medaljice, križevi i krunice iz fundusa Arheološkog  muzeja u Dubrovniku“ predstavlja dio Zbirke kasnosrednjovjekovne i novovjekovne kamene, metalne i koštane građe. Riječ je o novovjekovnim nabožnim predmetima ili devocionalijama, odnosno predmetima religijske namjene. U katalogu je prikazano ukupno 145 medaljica, 1 brevar, 36 križeva i 15 cjelovitih ili djelomice sačuvanih krunica. Svi nalazi potječu s područja grada Dubrovnika, Župe dubrovačke i Konavala.

Ovom publikacijom pokušali smo, barem malo, rasvijetliti pogrebne običaje stanovnika dubrovačkog područja tijekom 17. i 18. stoljeća, istodobno upoznajući i njihove vjerske navike, primjerice, mjesta u koja su hodočastili, koje su svece birali kao svoje zaštitnike te komu su se molili u nevoljama i traženju odgovora na trenutačne životne situacije, poput epidemija, potresa, ali i drugih svakidašnjih problema s kojima se i mi danas susrećemo – istaknuo je Perkić.

Edukativna publikacija „Antike ričete moje none“ nastala je na temelju izvornih ričeta none i majke gospara Marojice Bijelića. U njoj je na zanimljiv i živopisan način predstavljeno 5 ričeta dubrovačkih slatkarija. Ilustratorica publikacije je Nora Mojaš.

Željeli smo najmlađim sugrađanima približiti našu tradicijsku gastronomiju koja je dio nematerijalne kulturne baštine na slikovit i njima prilagođen način, kako bi uz pomoć svojih nona i mama očuvali i od zaborava otrgnuli stare dubrovačke slatkarije. Plan nam je i dalje prikupljati i objavljivati stare ričete – naglasio je Kipre.

Edukativna publikacija „Oblici Dubrovačkih muzeja“ drugo je izdanje planirane četverologije (već realiziranih „Muzejskih boja“ te planiranih „Muzejskih brojki“ i „Muzejskih slova“) namijenjene najmlađoj muzejskoj publici, djeci predškolske dobi i onima koji su tek krenuli u školu. Publikacija je zamišljena kao svojevrsna muzejsko - školska početnica.

Populariziranje muzejske građe iz svih sastavnica Dubrovačkih muzeja prikazano je uz pomoć  45 pomno odabranih fotografija eksponata razvrstanih u 9 geometrijsko-muzejskih oblika – naglasila je A. Piteša. Suradnik na publikaciji je kustos pedagog Bruno Bijađija.

Nova izdanja Dubrovačkih muzeja, katalog zbirke „Svetačke medaljice, križevi i krunice iz fundusa Arheološkogmuzeja u Dubrovniku“ i edukativne publikacije, „Antike ričete moje none“ i „Oblici Dubrovačkih muzeja“ mogu se kupiti u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru.

20. travanj 2024 01:04