StoryEditorOCM
KulturaSVE JE ONLINE |

JAVNE USTANOVE U KULTURI GRADA DUBROVNIKA TIJEKOM ‘KORONA-KRIZE‘ PUBLICI NUDE SVOJE SADRŽAJE U viralnim vremenima, kultura nalazi virtualna rješenja

Piše Bruno Lucić
25. ožujka 2020. - 12:20
Već na početku, na udaru preventivnih mjera u borbi protiv širenja koronavirusa našle su se kulturne ustanove i kulturne manifestacije. Prekinuto je obilježavanje „Mjeseca hrvatskog jezika“ u Dubrovačkim knjižnicama te manifestacija „Kršćansko lice kulture“ u organizaciji Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, prekinuti su koncerti u organizaciji DSO-a, predstave u Kazalištu Marina Držića, izložba Đura Sedera „Sederotonin“ u Umjetničkoj galeriji ostala je bez posjetitelja i tko zna koliko je još izložbi, koncerata, predstava poremetila, pomakla ili iz itinerara 'prekrižila' 'korona'. Iako bez posjetitelja, javne ustanove u kulturi Grada Dubrovnika putem interneta dolaze do publike.
 

Dubrovački muzeji i Kazalište Marina Držića


Dubrovački muzeji su zatvorili vrata posjetiteljima, a ravnateljica Julijana Antić Brautović otkriva:

- Mi također svakodnevno na Instagram i Facebook stranici objavljujemo sadržaje: predstavljamo predmete iz zbirki, zbirke, projekte na kojima radimo, podsjećamo na neke prošle projekte. Šetnja po Dvoru je podijeljena već u ponedjeljak, a nakon toga i 3D animacija trgovine i skladištenja žita u Republici te ostali sadržaji. Počeli smo objavljivati i sadržaje za najmlađe - prva u nizu bajki je objavljena, a slijede i nove... Bit će još i šetnji, animacija, zanimljivih priča - pratite nas, poručuje Antić Brautović te nastavlja:

- Svi kojima djelatnost to dopušta rade od kuće, a na posao dolaze samo po potrebi. Svakodnevno dolaze noćni čuvari i djelatnici tehničke službe kako bi osigurali 24 satno čuvanje i nadzor video nadzora i alarmnih sustava. Neki naši djelatnici su već mobilizirani u Civilnu zaštitu, a čuvarice će narednih dana pomoći u čišćenju Studentskog centra, navodi ravnateljica Dubrovačkih muzeja.



Kazalište Marina Držića otkazalo je izvedbe svih predstava.

- S obzirom na okolnosti, zadnja predstava održana u KMD-u 13. ožujka bila je "Bobočka" Teatra Moruzgva u izvedbi Ecije Ojdanić. Predstava se odigrala pred 99 gledatelja prema preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite. Atmosfera na predstavi je zbilja bila jedinstvena znajući da se naš rad obustavlja na minimalno mjesec dana i to baš sad kad je obično vrhunac kazališne sezone.

image
Predstava "Braća Karamazovi" (2013.) moguće je pogledati preko web-stranice Kazališta Marina Držića
Arhiv Dubrovačkog vjesnika


- Nakon toga još smo kratko održavali probe za novu predstavu "Prosidba" u režiji Helene Petković, koja će na sceni KMD-a zaigrati čim ponovno budu dozvoljena javna okupljanja. Trenutno, "radimo od kuće" koliko je to moguće. Pripremamo se za nastavak kazališne sezone i optimiziramo troškove, kako naš program ne bi puno patio kad nastavimo s normalnim radom. Ovih dana, ustrojili smo novu web stranicu i radimo na programu za 2021. kazuje Tišljarić. Na našim web stranicama već su dostupne predstave "Adam i Eva" , "Braća Karamazovi" i "Nemreš pobjeć od nedjelje", a u narednim tjednima nastavljamo s objavljivanjem zapaženih naslova s našeg repertoara. Sve možete prati na našim mrežnim stranicama i društvenim mrežama, kazuje ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić.


 

Dubrovački simfonijski orkestar i Dubrovačke knjižnice


I u Dubrovačkom simfonijskom orkestru se hrabro nose s krizom.

- - Jedan od ciljeva Dubrovačkog simfonijskog orkestra je okupljati ljude i priređivati im koncerte. Nažalost, trenutno to nismo u mogućnosti raditi. Glazbenici u svom opisu posla imaju individualan rad kod kuće, tako da se za sada na taj način pripremaju za buduće koncerte. Orkestar kao ansambl u ovom trenutku nije ni dozvoljeno okupiti, jer bi to bila grupa od najmanje 40 ljudi u jednom prostoru. Bazirali smo se na individualni rad i to je najviše što u ovim nezahvalnim trenucima možemo napraviti, osobito uzevši u obzir prostor i uvjete u kojem orkestar inače ima probe. Trenutno smo najviše fokusirani na društvene mreže kao što su Facebook i Instagram na kojima objavljujemo snimke koncerata, stare fotografije orkestra, crtice iz povijesti te upoznajemo pratitelje glazbe s pojedinim članovima orkestra. Svaki dan na našoj Facebook stranici možete pronaći nove zanimljivosti i na taj način nastojimo koliko toliko nadoknaditi nemogućnost održavanja koncerata. Neki dan smo okupili hrvatske i međunarodne glazbenike, prijatelje orkestra u jedan video u kojem poručuju ljudima da ostanu doma, ističe ravnatelj DSO-a Damir Milat.



Knjigoljupci će se malo strpjeti dok opet u neku od ogranaka Dubrovačkih knjižnica budu mogli poći po željeni naslov. Ravnateljica Jelena Bogdanović napominje kako se dio usluga ipak može koristiti.

- Dubrovačke knjižnice dnevno komuniciraju sa svojim korisnicima pružajući im potrebne informacije putem elektroničke pošte (press.dkd@gmail.com, dubrovacke-knjiznice@dkd.hr, znanstvena@dkd.hr), mrežne stranice, digitaliziranih zbirki dostupnih preko knjižničnog repozitorija ZDUR društvenih mreža Knjižnice: Facebooka, Instagrama i YouTubea. Djelatnici Knjižnice i dalje obavljaju stručni rad na stručnoj obradi građe, katalogizaciji prinova kao i stare knjige, unošenju metapodataka za digitaliziranu građu, restauriranju oštećene građe, šest djelatnika rješava zadatke pod stručnim mentorstvom iskusnih kolega iz Knjižnice radi stjecanja licenci za rad u Skupnom katalogu Crolista te obavljaju niz drugih poslova kako bismo u ovo vrijeme ekonomske krize uspjeli realizirati planirane projekte u ovoj godini po otvaranju Knjižnice za korisnike.

image
Čitaonica Narodne knjižnice Grad
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice


- Na datume velikih obljetnica rođenja ili smrti ovom kraju bliskih pjesnika, pisaca i književnika, na mrežnim stranicama Knjižnice će objavljivati ulomke iz knjiga, stihove iz pjesama ili zanimljive crtice o njima. S veseljem pozivamo sugrađane i javnost da na našem YouTube kanalu pogledaju i poslušaju snimljenu nedavnu radionicu dubrovačkog govora s akademikom Lukom Paljetkom „Učimo dubrovački“ koja se održala 7. ožujka. Ove edukativne radionice su zamišljene tako da se na njima obrađuju više ili manje poznati Držićevi tekstovi, uz ostale zanimljive činjenice iz povijesti Dubrovačke Republike i razdoblja renesanse o kojima Paljetak govori. Nadamo se da ćemo uskoro kada uspjeti nastaviti radionice. Svim sugrađanima nudimo mogućnost uzimanja knjiga s polica za slobodno posuđivanje knjiga koje se nalaze i ispred Ogranka Lapad (Atlant Centar) i ne moraju se vraćati. Zakasnina za posuđenu građu u Knjižnici zbog situacije s pandemijom koronavirusa se od 16. ožujka 2020. nadalje ne naplaćuje, podsjeća Bogdanović.


 

Umjetnička galerija i Dom Marina Držića


Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina naglašava kako je UGD poduzela je mjere za suzbijanje koronavirusa prema preporuci nadležnih službi.

- Mjere se odnose na mogućnost rada od kuće za one djelatnike koji to mogu, a nisu neophodni u ovim okolnostima za rad iz muzeja. Budući da muzej ne smije u nijednom momentu biti bez ljudstva, organiziran je smjenski rad za one djelatnike koji dežuraju i u ovim trenutcima čuvaju naš muzej od 0-24, a kojima se ovim putem od srca zahvaljujem. Što se pak naših programskih aktivnosti tiče i sadržaja za naše posjetitelje, iako smo muzej zatvorili za posjetitelje, idemo virtualno, odnosno putem društvenih mreža te tako održavamo naš muzej “živim” za naše drage pratitelje, navodi Smokvina i dodaje:

image
Izložbu Đura Sedera u Umjetničkoj galeriji moguće je pogledati i putem videa
Miho Skvrce


- Pripremili smo niz aktivnosti pod #MOMADdoma, počevši od virtualnih šetnji te raznih video uradaka koji prikazuju naše izložbene postave, aktualnu izložbu jednog od najznačajnijih imena modernog, postmodernog i suvremenog slikarstva Đura Sedera “Sederotonin”, ali i stalne postave u palači Banac, Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika. Naše ćemo posjetitelje educirati i upoznavati i s djelima i umjetnicima iz naše bogate muzejske zbirke, a svakako nastavljamo s našim #pitaliceponedjeljkom, koje su odlično prihvaćene od naših pratitelja, a u kojima prezentiravši određeno djelo i kratke crtice iz biografije umjetnika od njih tražimo da nam kažu o kojem se umjetniku/ci radi. Također, kao i do sada, pratit ćemo aktualnosti u svijetu umjetnosti i iste dijeliti s našim pratiteljima, kao što su primjerice natječaji, znanstveni članci, dokumentarni filmovi i slično. Naši će pratitelji moći zaviriti i u zanimljivosti iz arhiva koje do sada možda nisu imali priliku vidjeti, a prezentirat ćemo i naše prethodno održane izložbene projekte, povijest muzeja te arhitekturu zgrade. Bit će tu i kvizova i pitalica, a pripremit ćemo i sadržaje za najmlađe. Nadamo se da ćemo se uskoro vratiti našim redovnim aktivnostima i druženjima s publikom koju pozivam da nas prate na društvenim mrežama i ostanu doma, poručuje Smokvina.



Od 15. ožujka je najmanja ustanovi u kulturi, Dom Marina Držića, zatvorena za sve posjetitelje.

- I mi smo programske aktivnosti preselili na online platforme te će javnosti i posjetiteljima dnevno biti dostupni novi sadržaji koji će se moći pratiti na mrežnoj (web stranici) te na društvenim mrežama (Facebook, Instagram). U okviru bogate programske ponudit ćemo sljedeće sadržaje: elektronička izdanja svih djela Marina Držića koja se mogu besplatno preuzeti u različitim formatima (web,pdf i ePub), digitalno izdanje Leksikona Marina Držića - Temeljito obrađen Držićev književni opus – njegova tiskana i rukopisna djela – uz svaku natuknicu sadrži bibliografski opis, kratak sadržaj, žanrovski, versifikacijski, stilski i komparativni opis, kazališni aspekt Držićevih djela, prostore u kojima su izvođene njegove drame, kazališne družine, kostimografiju, renesansne traktate o scenografiji, 950 natuknica, sve na jednom virtualnom mjestu, prezentiranje lika i djela Marina Držića: crtice iz njegove biografije, kazališne izvedbe, glumci koji su se istaknuli u interpretiranju njegovih likova, posebno značajne predstave, istaknuti redatelji i sl; Držićeva online stvaraonica - edukativni likovne materijali za djecu - listići za bojanje vezanih uz život i djelo Marina Držića, prezentiranje stalnog postava kroz izložene predmete ali i zanimljivosti o samom DMD-a, prezentiranje pohranjene građe, organizirane u zbirke: likovne i primijenjene umjetnosti, kazališne građe vezane uz Marina Držića, fotografija, predmeta vezanih uz Marina Držića, djela Marina Držića, tiskane i pisane građe, muzejskih plakata Doma Marina Držića.

image
Dom Marina Držića
Vedran Levi


- Tu je i podsjetnik na protekle izložbe za one koji su ih posjetili i mogućnost da oni koji je nisu imali priliku razgledati to učine kroz bogate fotogalerije s otvorenja i online kataloge svih izložbi. U e-knjižnici Doma Marina Držića možete pronaći i preuzeti dvojezično, hrvatsko- talijansko monografsko izdanje kataloga izložbe "Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine - zbirka Pambianchi-Kramarić // Dal tesoro del patrimonio letterario culturale croato ed europeo Collezione Pambianchi – Kramarić koje je postavljeno u obliku virtualne knjige. U pripremi je kviz o Marinu Držiću, kao i pojedine pitalice u kojima će se na osnovi kratkog opisa pogađati o kojem se djelu ili liku iz djela Marina Držića radi i predstavljanje zaslužnih Držićologa, istraživača koji su kritički interpretirali Držićev opus i njegovu biografiju.



Prirodoslovni muzej i Folklorni ansambl Linđo

Iako nije javna ustanova u kulturi, Prirodoslovni muzej ipak pridonosi ponudi grada.

- Od 20. do 25. travnja 2020. trebao se održati Festival znanosti čiji je glavni organizator u Dubrovniku upravo Prirodoslovni muzej Dubrovnik. Osmišljen je cjelokupan program, međutim zbog novonastale situacije Festival je odgođen za listopad (12.-17.10.2020.). Trenutačno smo posvećeni pisanju tekstova izložbi kao i popratnih materijala (kataloga, deplijana...). Pišemo znanstvene i stručne radove za objavu u časopisima ili na kongresima i skupovima. Muzejska pedagoginja radi na osmišljanju sadržaja za edukativni program Kreativno ljeto u Muzeju. Dnevno na Facebook stranici Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik objavljujemo različite sadržaje o povijesti Muzeja, najistaknutijim ličnostima koje su djelovale u Muzeju, muzejskim predmetima, aktualnim izložbama, zanimljivostima iz biologije itd. Za najmlađe objavljujemo edukativno-kreativne sadržaje, poput listića za bojanje, koje mogu preuzimati, pojasnila je ravnateljica PMD-a Ana Kuzman.

image
Prirodoslovni muzej Dubrovnik
CROPIX


- U drugoj polovici godine planirane su 4 izložbe, od kojih je jedna gostujuća (Izložba Svijet soli Muzeja krapinskih neandertalaca), jedna vlastita iz fundusa Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik (Izložba Morski akvarel koja obrađuje tematiku makrofitobentosa) te dvije izložbe u suradnji (Izložba Cvijet u kamenu koja je proizvod suradnje dviju ustanova u kulturi Grada Dubrovnika, Dubrovačkih muzeja i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik. Na izložbi će biti prikazani ulomci pleterne ornamentike ranosrednjovjekovne zbirke Arheološkoga muzeja, na kojima su prikazani cvjetni motivi. U drugom dijelu izložbe cvjetni motivi bit će obrađeni s botaničkog i simboličkog aspekta. Druga je izložba Tajne mora u kojoj će troje dubrovačkih umjetnika obraditi temu mora, tj. na tridesetak platna većih dimenzija Maja Kovačević i Valter Kožul tehnikom akrila na platnu prikazat će svoj doživljaj morskih tema dok će istu temu Anamarija Bezek prikazati u keramici), najavljuje ravnateljica. 



- Očekujući što će se dogoditi, Folklorni ansambl Linđo pripremio je seriju probi tako što smo plesne voditelje naših mlađih pripremnih sastava snimili i koristimo zatvorene Viber-grupe pomoću kojih inače komuniciramo s našim amaterima te ima šaljemo materijale. Od ukupno sedam sastava koje imamo i koje vježbaju, osim izvođačkog A-sastava, voditelji šest sastava su snimljeni, a jedan par je izabran kao prezentaciju. Složili smo tako jednu seriju provi i njima to sukcesivno puštamo da oni doma vježbaju, a to smo najavili i na našoj Facebook-stranici, Što se tiče ostalih sadržaja, mi ćemo u idućem periodu objavljivati snimke naših koncerata, vokalno-instrumentalni koncert za Svjetski dan glazbe 2018. i 2019. Izdvojio bih ovaj iz 2018. ”S Linđom kroz Hrvatsku” koji je bio podloga i osnova, glavnina tog programa nalazi se na našem nosaču zvuka koji smo prezentirali u veljači ove godine u KMD-u i nominirani smo za Porina u kategoriji folklorne glazbe te smo iznimno ponosni za to postignuće, posebno u našoj obljetničkoj, 55. godini. Naime, bilo je 12 albuma folklorne glazbe, a mi smo uspjeli ući među tri. Ovu subotu 27. ožujka je u Rijeci trebalo biti proglašenje pobjednika, trebali smo biti gore.

image
Folklorni ansambl Linđo će objavljivati snimke koncerata
 
CROPIX


Također, FA Linđo je prošle godine radio na projektu koji se zove ”Poskočica linđo i njezine suvrstice kao odraz lokalnih identiteta Dubrovačko-neretvanske županije”. Obišli smo terene i svugdje gdje se pleše linđo ili poskočica u našoj Županiji, to smo i zabilježili. Riječ je o jednoj etnografskoj priči popraćena foto i video materijalom, taj video materijal ćemo uz popratne tekstove objavljivati. Puštat ćemo materijale idućih dana i tjedana, a kad dođe jedno sretnije vrijeme, to ćemo sve skupa objediniti i napraviti jednu pravu prezentaciju. Važno je naglasiti kako ćemo uz popratni tekst staviti i link na naš virtualni muzej koji je odavno realiziran i tamo je objavljen dio fundusa nošnji, istaknuo je ravnatelj Folklornog ansambla Linđo Vlaho Kljunak.



Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

- Željeli bismo napomenuti da Muzej Domovinskog rata Dubrovnik jest najmlađa ustanova u kulturi Grada Dubrovnika ali isto tako i jest gradski Muzej, osnovan 2016. godine. Muzej je na žalost teško dostupan u "realnom" svijetu "na vrhu brda", ali usprkos teškoćama bilježili smo oko 80.000 posjetitelja godišnje u ne-obnovljenoj tvrđavi Imperijal, a sada smo kao i drugi muzeji, dok traje "koronavirus kriza", dostupni virtualno na našim web, Facebook i Instagram stranicama, ističe ravnateljica Muzeja Varina Jurica Turk te nastavlja:

image
Muzej Domovinskog rata Dubrovnik
Božo Radić/HANZA MEDIA


- S obzirom na mali broj zaposlenika, djelatnici MDRD nisu u mogućnosti podijeliti se u timove te svi obavljaju svoje redovite poslove. U tvrđavi Imperijal organiziran je smjenski rad i dežurstva tijekom kojih se obavljaju zahtjevni poslovi održavanja prostora, čuvanja, čišćenja, popravaka i konzervacije muzejskih predmeta. Programske aktivnosti „u živo“ čekaju povratak naših posjetitelja, koji nam veoma nedostaju, ali im se zato obraćamo on-line na našim stranicama gdje se zajedno prisjećamo važnih obljetnica iz vremena Domovinskog rata, predstavljamo vrijednu građu, memorabilije, dokumente i fotografije iz Zbirki muzeja prikupljene donacijama naših branitelja i građana Grada. Dijelimo poveznice gdje se mogu pogledati dokumentarni filmovi o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj, a predstavljamo i predmete koji zbog teških uvjeta u kojima se nalazi tvrđava Imperijal ne mogu biti izloženi u „stvarnom svijetu“. Dubrovnik je tijekom svoje bogate povijesti uvijek preživo „tmurne oblake“ nad Gradom i čvrstog smo uvjerenja da će opet, navodi Jurica Turk.



 
17. travanj 2024 19:43