StoryEditorOCM
KulturaKONAČNO!

Dubrovački simfonijski orkestar u petak, u Kneževom dvoru, pred publikom

Piše DV
3. svibnja 2021. - 14:21

Nakon što je proteklih mjeseci kontakt s publikom održavao putem virtualnih koncerata, Dubrovački simfonijski orkestar s velikim zadovoljstvom najavljuje početak nove koncertne sezone u Kneževu dvoru. Prvi koncert održat će se u petak, 7. svibnja, u 21 sat.

Gudačkim komornim sastavom ravnat će maestro Ivan Hut, dok će kao solist nastupiti Vid Veljak, vođa violončela DSO-a. Na programu su Rossinijeve Sonata za gudače u A duru (u aranžmanu Pavla Dešpalja) i Une Larme za violončelo i gudače gdje ćemo imati priliku čuti solista Vida Veljaka. Na programu su i Respighijeve Stare arije i plesovi.

U nastavku koncertne sezone kroz svibanj, očekuje nas koncert DSO-a i mladih glazbenika s područja Dubrovačko-neretvanske županije, nastup violončelistice Mihaele Čuljak, suradnje s dirigentima poput Ivana Huta, Pavla Zajceva, Marca Tardua i Uroša Lajovica te niz koncerata komorne glazbe i nastupi na otvorenom.

Kako ističu iz DSO-a, maestro Ivan Hut osvojio je brojne nagrade na državnim natjecanjima još tijekom svog školovanja. Od 2005. do 2010. godine bio je profesor viole, komorne glazbe i voditelj gudačkog orkestra u Glazbenoj školi „Josipa Hatze“. Od 2000. do 2009. godine bio je stalni član Splitskog komornog orkestra gdje se, uz konstantnu prisutnost i inspiraciju Mo. Pavla Dešpalja, izrodila ljubav prema dirigiranju. U kazališnoj sezoni 2013./2014. bio je ravnatelj Opere HNK Split. Nakon uspješnog završetka magisterija 2018. godine kao najbolji student generacije dobiva priliku nastupiti na jubilarnom 30. Gergiev festivalu u Rotterdamu uz Maestrovo usavršavanje pred prepunom dvoranom De Doelen. Među najzapaženijim suradnjama izdvajaju se Sinfonia Rotterdam, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zadarski i Varaždinski komorni orkestar te Orchestra Sinfonica della Universidad del Guanajuato. Od prosinca 2020. dirigent je u Dubrovačkom simfonijskom orkestru.

Vid Veljak violončelo je počeo učiti u trećoj godini života, a zapazivši njegov talent u vrlo ranoj dobi, prof. Valter Dešpalj poziva ga u svoju klasu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje kao četrnaestogodišnjak uspješno polaže prijemni ispit.  Pobjednik je brojnih natjecanja među kojima su i međunarodna natjecanja Antonio Janigro u Poreču te Daleki akordi u Splitu, a 2015. godine bio je finalist prestižnog violončelističkog natjecanja “Guilhermina Suggia” u Portugalu. Kao solist nastupao je uz pratnju Stuttgartskog komornog orkestra, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke Filharmonije, Zagrebačkih solista, Riječkog komornog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a i Cantus ansambla. Od ožujka 2019. godine zaposlen je kao vođa violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, a iste godine objavljen je i njegov album Resonance(s).

20. travanj 2024 09:55