StoryEditorOCM
KulturaTRIDESETA DODJELA

Dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta, najboljim redateljem proglašen Bobo Jelčić koji je odbio primiti nagradu

Piše Dv
25. studenog 2022. - 09:49

U zagrebačkom HNK-u održana je svečana, 30. dodjela Nagrada hrvatskoga glumišta i to za najbolja umjetnička ostvarenja iz područja dramske, radijske i televizijske umjetnosti, opere te plesne umjetnosti.

Najboljom predstavom proglašena je Drama "55 kvadrata" HNK Split, najboljim redateljem Bobo Jelčić, iako je on odbio primiti nagradu s obećanjem da objašnjenje slijedi.

Žiri je najboljom glumicom proglasio Dajanu Čuljak za ulogu Rože u "Svoga tela gospodar", a najboljim glumcem Damira Lončara za ulogu Tita Merelija u "Ludnici s tenorima", prenosi HRT-a.

Nagrade za životno djelo Vlasti Knezović i Maji Bezjak

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje iz područja drame uručena je dramskoj umjetnici Vlasti Knezović, a iz područja baleta primabalerini Maji Bezjak.

Vlasta Knezović je rekla da se veseli nagradi, posebno zato što dolazi od struke.

- Uvijek sam bila bliža publici i publika me je voljela. A sada osjećam da me i struka voli, izjavila je glumica Knezović.

Balerina Maja Bezjak rekla je da joj ova nagrada mnogo znači, a također i baletnoj umjetnosti Hrvatske.

- Nakon 12 godina, ja sam jedina koja sam dobila tu nagradu. Naš vijek je vrlo kratak. On prestaje negdje kada izađeš s pozornice, međutim, ja sam i danas aktivna. Pišem i pratim baletnu umjetnost. Očito me to drži, izjavila je.

Za najbolju opernu predstavu u cjelini nagradu je dobila "Lastavica" Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Lorenza Passerinija, u režiji Huga de Ane i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nagradu za najbolju plesnu predstavu u cjelini podijelile su predstave "Sad sam Matthaus" u koreografiji Matije Ferlina, u produkciji Zavoda Emanat i Matije Ferlina te koprodukciji Wiener Festwochena, CND Pantin i Istarskog narodnog kazališta i predstava "SOL" u koreografiji Sivije Marchig, u produkciji Kik Melone, u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, u sklopu programa ANTISEZONA 20.

U HNK-u su se okupili nominirani u svih 25 kategorija i žiri. Nakon dvije pandemijske godine ova će dodjela Nagrada hrvatskog glumišta zasjati u punom sjaju, rekla je za središnji Dnevnik HTV-a novinarka Maja Njirjak, donosi HRT-a.

Podsjetila je da je 24. studeni dan kada je 1860., prema uputama Dimitrija Demetra, glumac Vilim Lesić objavio: "Da će se od sutrašnjeg dana na hrvatskim pozornicama govoriti - samo hrvatski jezik!‘‘. Ova je nagrada u čast te odluke utemeljena prije točno 30 godina.

19. travanj 2024 22:28