StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsigurnost je važna

Utvrđene smjernice za antiterorističku borbu: Dubrovnik domaćin sastanka Centra za prevenciju terorizma i Sigurnosno-obavještajne agencije SOA

Piše DV
20. srpnja 2020. - 13:06

Naš grad je bio domaćin vrlo važnog savjetodavnog sastanka međunarodnog Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma i njima partnerske hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije SOA.

Kako smo doznali, u sklopu projekta PO WER kojeg sufinancira Europska Unija, delegacija Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma sudjelovala je u stručnim savjetovanjima s vodećim hrvatskim stručnjacima SOA-e za taj segment sigurnosne djelatnosti. Tijekom sastanaka sažeti su dosadašnji rezultati zajedničke provedbe projekta PO WER, a stručnjaci iz Poljske tom su prigodom predstavili i program edukacije iz područja prevencije terorizma za segment javne uprave.

Valja reći kako je pojedinačne module za tu zahtjevnu obuku u suradnji sa SOA-om razvio upravo Centar izvrsnosti za prevenciju terorizma (TPCoE), te suradnju sa specijaliziranim inozemnim službama i stručnjacima. Prema podacima koji su nam bili dostupni nakon ovog sastanka, njihov inovativni karakter kombinira najnovija dostignuća, identificira mjere ovog Centra za prevenciju antiterorizma s najznačajnijim pitanjima vezanim za svekoliko sprječavanje terorizma i promptno reagiranje na sve oblike terorističkih prijetnji.

Recimo i to kako su sudionici sastanka razgovarali o provedbi programa obuke na nacionalnoj razini te pitanju zajedničke organizacije skore međunarodne konferencije koja će sažeti postignuća projekta. Također, cilj te konferencije bit će razmjena najboljih praksi i davanje preporuka u području strateške komunikacije kao i uloge medija u borbi protiv terorizma.

Tijekom posjete, održan je sastanak između zamjenika šefa poljske sigurnosno- obavještajne agencije ABW i generalnog direktora SOA-e Danijela Markića.

24. travanj 2024 18:52