StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKRIZA U ZAVODU

Nova nadrealna presica u ZTC-u: ‘Odgovoran sam, ali nisam kriv. Što vi želite od mene, da se ubijem?‘

Piše Sanja Žordić/JL
11. kolovoza 2022. - 14:44
Zagreb, 030822. MORH. Trg kralja Petra Kresimira lV. Konferencija za medije o remontu protupozarnih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su na servisu u Zrakoplovno-tehnickom centru. Na fotografiji: Zdravko Klanac.Zeljko Puhovski/Cropix

U jeku protupožarne sezone u Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC), državnoj tvrtki u kojoj se servisiraju protupožarni zrakoplovi, dvojica mehaničara koji su s bolovanja odlazili raditi u inozemstvo dala su otkaze, a u četvrtak se na to odlučio još jedan radnik, piše Jutarnji.

O čitavoj situaciji u ZTC-u na press konferenciji oglasili su se šef uprave Zdravko Klanac i direktor sektora servisa Romano Babić, prenosi N1.

Na pitanje s koji obrazloženjem je troje radnika dalo otkaz, Klanac je za dvojicu kazao kako su bili na dugotrajnom bolovanju te su ga prije nekih pet-šest dana prekinuli, vratili se i tražili godišnji i slobodne dane.

"Ja to nisam dozvolio. Oni su nakon toga podnijeli zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa. Mi smo za tudvojicu radnika HZZO-u uputili zahtjev za nadzorom. Nisam s njima razgovarao. S jednim sam razgovarao prije nekoliko mjeseci o njegovom statusu, razmatrali smo ga za višu poziciju i to je bio zadnji razgovor. S ovim trećim radnikom sam obavio razgovor, radi se o mlađem radniku koji je ovdje tek godinu dana, autolimaru od kojeg smo mi htjeli napraviti aviolimara, bio je na dobro putom, meni je žao što on ide, ali mi mu ne možemo ponuditi ovo što je dobio tamo gdje ide. Ne ide van, radit će tu u susjedstvu, imat će daleko veću plaću", rekao je Klanac i dodao da nije zabirnut:

"Imamo stabilnu jezgru mehaničara s certifikatima i odlazak ove dvojice neće ugroziti funkcioniranje, odnosno rad na letjelicama. Njih dvojica su u ovoj godini odradila jedva 30-ak dana", rekao je.

"Tek sam iz medija saznao za to da je jedan od njih vani, da se pojavila njegova fotografija. Da sam znao… Kada se radi o bolovanju, ne smijem pitati ni koju dijagnozu ima. Jedino što smijem jest uputiti zahtjev prema HZZ-u, to sam i napravio", rekao je.

Potom je komentirao remont kanadera u kojeg su se zabili galebovi.

"Kanader koji je u Zemuniku, skinuta je oplata, oštećenje je malo veće, jedno rebro. Predviđeno vrijeme kada bi to moglo biti riješeno je ova subota."

Klanac je poručio kako su radovi na kanderima gotovi. "Ovo su samo štelanja", poručio je.

Dodao je kako prosječna plaća u ZTC-u iznosi 5800 kuna za redovan rad.

"Nemaju svi iste plaće. Početnici koji tek dođu imaju oko 4000", rekao je Klanac osvrnuvši se na plaće djelatnika u ZTC-u, prenosi N1.

Doodao je da svakome radniku koji to zasluži može dati stimulaciju.

"Ja ne želim o njima razgovarati, znate koji je ovo nož u leđa… Kad prikupimo sve što treba, podnijet ćemo kaznenu prijavu", rekao je.

O svojoj ulozi u svemu kaže: "Već sam rekao, ja sam odgovoran, ali nisam kriv. Očito je ZTC postao najveći problem u državi. Pa nismo mi krivi što je galeb udario u avion".

Sam se, kaže, neće povući.

"Ne znam što više treba. Rekao sam da smo imali strašnih problema. Kad vam se pomakne jedan avion dva do tri mjeseca, sve se pomiče. Izgubili smo desetke tisuća radnih sati zbog bolovanja radnika koji su bili bolesni" rekao je Klanac.

Optužio je neke medije da svu krivicu žele svaliti na njega. "Odgovoran sam, ali nisam kriv. Što vi želite od mene, da se ubijem?'

18. travanj 2024 00:52