StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNACIONALNI STOŽER|

MINISTAR VILI BEROŠ Imamo 56 novih bolesnika, od jučer su preminule tri osobe, na respiratoru je 39 ljudi

Piše DV
5. travnja 2020. - 14:12
Nacionalni stožer civilne zaštite i danas, na redovnoj tiskovnoj konferenciji objavljuje najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj te tijeku borbe protiv novog koronavirusa.
Vjeruje se da epidemija u Hrvatskoj još nije na svom vrhuncu, a nakon jučerašnjih četvero umrlih u Osijeku, do danas u 14 sati je objavljeno da su od Covida-19 preminula još tri pacijenta, po jedan u Dubrovniku, Osijeku i Zadru, čime je ukupan broj preminulih dosegnuo 15.
Javnosti se najprije obratio ministar zdravstva Vili Beroš.
- U 24 sata imamo 56 novooboljelih, što ukazuje da u RH danas imamo 1182 bolesnika. Učinjeno je 10847 testiranja, od čega u zadnja 24 sata 1114. Njih 10.9 posto je pozitivno. Od jučer preminula su još tri bolesnika. U Dubrovniku muška osoba, u Osijeku ženska, a u Zadru muška. Svi su bili kronični bolesnici. Na respiratoru je 39 bolesnika, oporavljenih 125 te 384 hospitaliziranih. Prosječna životna dob oboljelih je 48, a prema spolu imamo 52 posto oboljelih muškaraca. Naša epidemiološka linija je i dalje linearna, održimo je takvom, poručio je Beroš.
Davor Božinović pojasnio je situaciju s e-propusnicama.
- Do 11 sati izdano je 441 tisuća propusnica, od čega 373.202 na temelju zahtjeva poslodavaca. Odbijeno je skoro 13 tisuća zahtjeva. To je jasan znak da sustav izdavanja funkcionira. Tijekom dana bit će završen upis za sve poslodavce koji su izdali skupne zahtjeve, očekujemo povećanje broja propusnica. Za one koji nisu na vrijeme dali podatke vrijede još iznimno sutra ranije izdane propusnice.
Primljeno je 3.866 dojava o kršenju samoizolacije, 1120 osoba su te mjere kršile. Samo jučer imali smo 64 dojave, 37 njih je bilo točno.
Također, jučer su u Zračnu luku dr. Franjo Tuđman sletjeli čarter letovi iz Rima, Lisabona, Madrida i Stockholma sa 150 hrvatskih državljana i 5 Slovenaca. Danas imamo u najavi 40 osoba katamaranom iz Ancone, te 18 hrvatskih državljana iz Hamburga koji dolaze čarterom Croatia Airlinesa, te 118 državljana u šest autobusa iz Tirola. Večeras dolaze na Breganu.
Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. govorio je o postupku pregleda građana koji se vraćaju u Hrvatsku.
- Jučer i danas traje repatrijacija. Svi prolaze istu proceduru. Prilikom dolaska bit će prisutan granični policajac koji će uzeti sve podatke. Epidemiolog će pregledati i razgovarati sa svakim te uzeti bris, a tu je i granični sanitarni inspektor za slučaj da su potrebne epidemiološke mjere.
Jučer smo uzeli 143 brisa, nitko od pacijenata simptoma nije imao. Prvi rezultati pokazuju da su svi brisevi negativni. Isto će se ponoviti večeras na Bregani i u luci u Zadru, ako netko pokazuje simptome odmah ide u bolnicu, a zdravima se uzima bris i idu kući u samoizolaciju od 14 dana. Sa svima smo razgovarali, imamo adrese gdje će biti i brojeve mobitela, kontaktirat će se svaki dan. Epidemiološka situacija je potpuno pokrivena, donosi Jutarnji list.
19. travanj 2024 11:13