StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMJERE U PRIPREMI|

KARANTENA Ako se uvede, evo kako bi nam život mogao izgledati

Piše DV
28. ožujka 2020. - 08:12
Mnogi se ovih dana pitaju što bi nam se u borbi protiv širenja epidemije moglo dogoditi a što još nije. Drugim riječima, što bi Nacionalni stožer mogao novoga odrediti procijeni li da je potrebno kako bismo spriječili širenje zaraze. Naši vodeći epidemiolozi za sada balansiraju s mjerama za stanovništvo ugledajući se pritom na primjere u zemljama u okruženju, ali prvenstveno na Italiju. A iz Italije, osim potresnih vijesti o umrlima i novozaraženima, čitamo i da se ljudi s ulica tjeraju dronovima i psovkama gradonačelnika, donosi Slobodna.

Unatoč svemu, Talijani nemaju policijski sat što se ni nama vjerojatno neće dogoditi. Ali, evo koje mjere bi se, nakon ovih što su već na snazi, još mogle uvesti:

- apsolutna zabrana izlaska iz kuće bez opravdanog razloga i to pod prijetnjom sankcija. Psa bismo mogli prošetati samo oko kuće. Dakle, ništa od bilo kakve šetnje ili džogiranja što je u nekim područjima Italije bilo isprva dozvoljeno pa ukinuto!

- kretanje u paru ni slučajno ne dolazi u obzir, što je zasada samo apel, a ne i naredba

- dozvola za odlazak u obližnu trgovinu tek svaki drugi dan i to samo jednom članu kućanstva, što znači da bismo na ulazu samoposluge mogli pokazivati osobnu iskaznicu na osnovu koje bi se evidentiralo kad smo i koliko puta bili u kupovini

- zabrana kretanja ne samo izvan mjesta stanovanja, nego iz kvarta u kvart. Naravno da će neki ipak imati dozvole, ali većina neće

- sankcije za nepoštivanje mjera bi mogle biti novčane, ali u Italiji sve one kojima su ovih dana odrezane, čekaju i sudski procesi.

O ovome nam javljaju naši sugrađani s talijanskim državljanstvom. Kažu nam da im podaci o kaznama za vrijeme karantene ulaze u bankovne dosjee, što znači da će završiti na crnim listama i neće moći podizati kredite, a to smatraju zbilja drakonskom mjerom.

Sve zemlje nose se s mjerama za suzbijanje na svoj način, neke imaju problem s mentalitetom i navikama građana, neke su uvele izvanredna stanja i gotovo u potpunosti suspendirale demokraciju, vojska je na ulicama, ali ne zato što podiže poljske bolnice, već ljude utjeruje u kuće. Pretpostavka je da nećemo doživjeti takve scenarije, kao dakako i to da nećemo doživjeti tragične brojke. No, sigurno je da Nacionalni stožer drži neke žešće mjere karantene u rukavu, pitanje je samo kada će ih i hoće li ih morati aktivirati.
23. travanj 2024 18:56