StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAŠTITA PODUZEĆA

Europska komisija priprema zakon protiv kineskih tvrtki, jedan od razloga je i Pelješki most?

Piše jutarnji list
7. svibnja 2021. - 09:20

Europska komisija priprema zakon kojim bi se onemogućilo preuzimanje europskih tvrtki od strane inozemnih kompanija koje primaju državne subvencije. Time bi europska poduzeća bila zaštićenija od preuzimanja iz Kine, prenosi njemački Süddeutsche Zeitung. Subvencionirane kompanije trebale bi dobiti zabranu sudjelovanja na javnim natječajima, donosi Jutarnji.

Pod tim uvjetima Hrvatska ne bi mogla graditi Pelješki most. Činjenica da je kineskom konzorciju dodijeljen ugovor za izgradnju mosta na Pelješcu potaknula je rasprave, piše list, navodeći da su se brojne velike europske tvrtke požalile na nelojalnu konkurenciju.

U Njemačkoj se kineska preuzimanja gledaju s podozrenjem: veliku je pažnju izazvalo kinesko preuzimanje njemačkog proizvođača industrijskih robota, kompanije Kuka, koju je 2016. preuzela kineska Midea. Europska komisija predlaže da u budućnosti inozemne kompanije, koje žele preuzeti neku europsku tvrtku s prometom većim od 500 milijuna eura, moraju otkriti jesu li posljednjih godina primile subvencije veće od 50 milijuna eura.

Taj bi zahtjev morali ispuniti i u slučaju prihvaćanja javnih poslova u vrijednosti od 250 milijuna dolara i više. O prijedlogu će zemlje članice EU razgovarati idućih mjeseci, donosi Jutarnji.

19. travanj 2024 12:51