StoryEditorOCM
Crna kronikaDORH UPRAVO OBJAVIO |

ZBOG RAZBOJNIŠTVA U ZRAČNOJ LUCI DUBROVNIK Optuženi Antun Katušić i tajanstvena Bosanka

Piše Ahmet Kalajdžić
19. ožujka 2020. - 17:46
Dubrovnik, 211019. Jutros oko 7.40 sati na platou Zracne luke Dubrovnik dogodila se pljacka novca u kojoj su sudjelovala dvojica muskaraca na motociklu. Radi se o vikend utrsku Duty free shopa Zracne luke.CROPIX
Nakon petomjesečne pravosudne istrage, dubrovačko je Županijsko državno odvjetništvo pred Županijskim sudom u Dubrovniku zbog počinjenja kaznenog djela prikrivanja i kaznenog djela razbojništva podiglo optužnicu protiv konavoskog taksiste Antuna Katušića (46). Istom je optužnicom optužena i državljanka susjedne Bosne i Hercegovine i to zbog počinjenog kaznenog djela pomaganja u razbojništvu na štetu Zračne luke Dubrovnik. Navodno, riječ je o BiH-državljanki iz Sarajeva koja je uhićena u drugoj polovici siječnja ove godine. 

Razbojništvo s kojim se povezuju dogodilo se 21. listopada u 7,40 sati u Čilipima, nedaleko od Postaje aerodromske policije, kada su maskirani razbojnici na ukradenom motociklu oteli torbu s oko 692 tisuće kuna vikend- inkasa aerodromskog dutty free- shopa. Kratko su se čak i hrvali s zaštitarom koji ju je nosio, a potom su se udaljili u smjeru konavoskog mjesta Gabrili u kojem, inače, Katušić stanuje.

Okrivljenom se Katušiću stavlja na teret da je tijekom listopada prošle godine, a okrivljenica od listopada 2019. pa sve od 25. siječnja ove godine, prema prethodnom dogovoru i uz prijetnju oružjem planirali da uzmu novac na štetu Zračne luke Dubrovnik. Tereti ih se da su zajedno došli u Dubrovnik radi stvaranja uvjeta i podjele uloga u činjenju spomenutog kaznenog djela, te je okrivljenica dovela osobu iz BiH za sudjelovanje u realizaciji planiranog razbojništva. Antun Katušić se tereti i da je za potrebe razbojništva prethodno uzeo ukradeni motocikl za dostavu, za kojeg je znao da je ukraden jednom dubrovačkom restoranu.

Prema objavljenim osnovnim podacima iz optužnice, dvoje državljana Bosne i Hercegovine su 21. listopada 2019. na motociklu, uz prijetnju oružjem, od djelatnika Zračne luke Dubrovnik ukrali novac dok je okrivljenik sve pratio nedaleko mjesta razbojništva i bio spreman u slučaju potrebe pomoći im u bijegu.

Nakon razbojništva, optužena je državljanka BiH u jednom dubrovačkom hostelu, u kojem je boravila do 24. listopada 2019. i koji je poslužio za skrivanje oružja kojim je počinjeno razbojništvo, 25. siječnja 2020. došla u Dubrovnik kako bi odnijela oružje skriveno u sobi koju je prethodno koristila. Međutim, u tome su ju spriječili policajci koji su u skrivenom prostoru pronašli dva pištolja s pripadajućim spremnikom i streljivom.

Kako je Dubrovački vjesnik prvi pisao, Županijsko državno odvjetništvo je predložilo produljenje istražnog zatvora protiv Antuna Katušića temelju odredbe kaznenog zakonika RH prema kojem se okrivljuje jer nije pružio pomoć osobi koja se našla u opasnosti. Po tom osnovu i njemu i državljanki BiH prijeti do tri godine zatvora, a temeljem optužnice sa sudioništvo i pripremanje razbojništva prijeti mu još tri do pet godina zatvora. Također, dubrovačko je Županijsko državno odvjetništvo nakon provedene istrage odlučilo obustaviti istragu protiv Katušićevog sina Antonija (26) koji je također bio osumnjičen i po tom osnovu u istražnom zatvoru zbog sumnje u sudjelovanje u razbojništvu. Kako doznajemo, Antonio je već na slobodi.
19. travanj 2024 13:21